Gönderen Konu: Çipura  (Okunma sayısı 10493 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı Dernek Yönetim Kurulu

  • RASTGELE-DER Yönetim Kurulu
  • Administrator
  • *****
  • Kayıt Tarihi: Eyl 2008
  • İleti: 219
    • www.rastgele.org
Çipura
« : 24 Ocak 2010 - Pazar, 18:45:39 »
Çipura (Çupra) Balığı:


Latince adı: Sparus auratus
İngilizce adı: Sea bream    

Nerelerde bulunur?

Taşlık kayalık diplerde yaşarlar. Sabahları kıyılara sokulur; öğlenleri 10 - 20 metre arası derinliklere çekilirler. İrileştikçedaha derin sulara çekilirler. Göçmen olarak yaşadıkları gibi aynı bölgede sabit olarak yşayanları da vardır. Göç sırasında derin sular dan geçerler. Çupra ustaları balığın ne zaman hangi sulardan geçeceğini bilir ve her sene o sularda avlanırlar.

Yem:

Balıklardan ziyade küçük deniz canlıları ile beslenirler. Karides, teke, mamun, yengeç yavrusu, sulina, midye ve dilimlenmiş sardalya ya da hamsi kullanılabilir.

Avcılığı:

Çupra çok dikkatli ve tedirgin bir balıktır. Yeme hemen saldırmaz, iyice kontrol edip emin olduktan sonra küçük darbeler vurmaya başlar. Sanki oltaya küçük balık vuruyormuş hissi verir. Bu sırada takımı hiç oynatmadan beklemek gerekir. Darbeler sıklaşmaya ve şiddetli vuruşlar almaya başlayınca artık balığın oltada olduğu anlaşılır. Kısa ve sert bir tasma ile iğne damağa oturtulur ve boşluk vermeden çekilir. Çupra tekneye alınana kadar kafa darbelerini kesmez. Tekneye alınırken kepçe kullanılması tercih edilir.

Eğer avlanılan noktada fazla gürültü yapılmaz ve ilk balık da sakince alınabilirse,
sonraki balıkların yemi fazla yoklamadan ani vuruşlarla oltaya geldiği görülür.
Çok kuvvetli bir çene yapısına sahiptir. Midye ve diğer deniz canlılarını rahatlıkla kırıp yer. Bunun için kullanılan iğnenin çelik dövme veya fazla büyük olmayan kalın yapılı olması gerekir. Misinayı kesmekten ziyade koparma ve iğneyi kırma olasılığının olduğu göz önünde bulundurulmalıdır.
Avlanılan bölgede çupranın varlığı kesin olarak biliniyorsa yem olarak yengeç yavrusu kullanılmalıdır. Diğer balıklar bu yeme dokunamadığından meydan çipuraya kalacak ve şansınız artacaktır. Sığ ve hafif akıntılı sularda zoka ile, derin sularda ise sarkıtma olta ile avlanılır.
Beden 0.40 misinadan yapılır. Beden ucuna 1/0 fırdöndü bağlanır. 0.30 misina ucuna kasa gözü düğümü yapılıp fırdöndünün diğer gözüne takılır. Bir karış sonra 10 cm lik bir köstek eklenir. 15 cm ara ile iki köstek daha eklenir. Üçüncü köstekten 25 cm sonra 20 cm uzunlukta bir köstek daha eklenir. İğneler 2300, 2297 ya da 2310 model 11-15 no arası olarak seçilir. Bölge balığının iriliğine göre misina kalınlıkları ayarlanmalıdır.



Kaynak: Haluk Deniz ÖKSÜZ  Rastgeleder WEB'den alıntıdır.
Link:  www.rastgele.org
« Son Düzenleme: 24 Ocak 2010 - Pazar, 18:48:01 Gönderen: Dernek Yönetim Kurulu »


RASTGELE-DER Yönetim Kurulu