Gönderen Konu: Su Altında Renklerin Görünürlüğü  (Okunma sayısı 29542 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı Dernek Yönetim Kurulu

  • RASTGELE-DER Yönetim Kurulu
  • Administrator
  • *****
  • Kayıt Tarihi: Eyl 2008
  • İleti: 219
    • www.rastgele.org
Su Altında Renklerin Görünürlüğü
« : 24 Ocak 2010 - Pazar, 18:38:17 »

Su Altında Renklerin Görünürlüğü


Birçok balıkçı gibi bende malzeme çantamda birçok renk seçeneği olan ve günün değişik zamanlarında kullanabileceğim yapay yemler bulundururum. Bazı balıkçılar yemler artık balığı değil balıkçıyı yakalıyor der av sırasında yapay yem renk seçimi kesinlikle vuruş almakta önemli bir rol oynar. Şimdi sanırım birçok balıkçı benden yem rengi secimi konusunda üzerime düşeni yapıp bunu anlatmamı bekliyor elimden geldiğince basit ve doğru bir şekilde bilimsel terimlerden kaçınarak bunu anlatmaya çalışacağım.

  Analizimize fizik dersleri ile başlayalım birçoğumuz beyaz ışığın farklı renklerden(dalga boylarından) oluştuğunu biliriz. Işık bir cisme çarptığında bazı dalga boyları emilir bazıları ise yansıtılır beynimiz tarafından renk olarak algılanan şey bize yansıyan ışığın içindeki dalga boylarıdır. Cisimlerden ışığın tüm görülebilen dalga boyları tam olarak bize yansıdığında cisim beyaz olarak görülür.



Bilindiği gibi tüm dalga boylarını emen yansıtmayan cisimler de bize siyah olarak görülür. Bazı objeler ise bazı dalga boylarını emerken diğerlerini yansıtır. Bu onları renkli olarak görmemizi sağlayan ışığı oluşturan dalga boylarının bu özellikleridir. İşin aslı gördüğümüz bütün renkler bize yansıyan dalga boyu birleşimleridir. Örneğin tüm dalga boylarını içinde barındıran beyaz ışık bir yaprağa çarptığında, görülebilir dalga boyuna sahip ışığın çoğu emilirken sadece yeşil geri yansır. Yaprağı yeşil görmemizi sağlayan üstüne vurduğu bu objeden yansıyan ışıktır.



RENK GÖRÜNÜRLÜĞÜ VE DERİNLİK

  Beyaz ışık suyun içinden geçerken muhtelif dalga boyları değişik oranlarda emilir. Uzun dalga boyları(kırmızı ve portakal) suya daha iyi nüfuz eden kısa dalga boylarına nazaran(menekşe rengi mor); su molekülleri tarafından kolaylıkla emilirler. Bu konuyu herkesin anlayabileceği şekilde ifade edecek olursak tek bir renk farklı derinliklerde farklı görünürlüğe sahiptir. Uzun dalga boyları (kırmızı ve portakal rengi) yüzeye yakın derinliklerde emilir daha derine inildikçe görünebilirliğini yitirir bu renklerdeki yem derinlik artıkça renk olarak uyarıcı özelliğini yitirip balığa siyah olarak görünecektir,Hazır renklerin derine inildikçe nasıl göründüklerini incelemeye başlamışken diğer renklerin durumuna da göz atalım. Aşağıdaki grafik berrak deniz suyu ve açık bir günde,  hangi derinlikte hangi rengin görünürlüğünü yitirdiğini çok farklı renkleri olan yemlerin derine inildikçe nasıl görüleceğini anlatmaktadır.



 Diğer bir deyimle kırmızı bir yemle açık güneşli bir havada 15metre derinlikten sırtı çekerken bu yemin balığa siyah-gri bir renkte görüneceğini söyleyebiliriz. İlk bakışta bu çok önemli değilmiş gibi gelebilir. Downrigger ya da benzeri bir daldırıcı kullanmaksızın suni yemler zaten bu derinliklere inmezler. Ancak daldırıcı kullandığınızda sonuç çok değişecektir.

SU BERRAKLIĞI VE RENK

  Derin deniz suyuna birkaç sebepten dolayı ışık daha çok nüfuz eder. Suyun berraklığı ve suda askıda bulunan parçacıklar(algler gibi) ile doğrudan ilgilidir bu parçacıkların ışığı her doğrultuda yansıtması nedeniyle daha derine yayılımına sebep olurlar. Derinlikten en çok etkilenen dalga boyu kırmızıdır. Açıklarda su berrak olup yem renginin derinde görünmesini çok etkilemez. Oysa kıyıda erozyon, algler, gibi sebepler ışığın suya yayılımını engeller.



Su rengini suda çözünmüş maddeler(organik asitler) belirler örneklersek çay berraktır fakat bir rengi vardır renkte suya nüfuz eden ışığın bazı dalga boylarını emer. Bundan en çok ta mavi ve yeşil renk etkilenir, nehir ya da göl kıyısında yaşayanlar bilirler sular doğal organik asitler nedeniyle renklidir, bu sularda mavi ve yeşil renkler eğer su berraksa 1–30 cm derinliğe kadar görülebilir.



MEVSİMSEL DÖNGÜLER

Mevsimsel döngüler su rengini, berraklığını etkiler ışığın derinliğe nüfuzu da bu değişiklere göre değişir.



Bunu zihninizde canlandırabilmek için çevrenizdeki renklerin farklı havalarda nasıl göründüğüne bakın öğle saatlerinde berrak bir havada;  Sonra bu gördüklerinizi ve bulutlu kapalı bir havada gördüklerinizle birbiriyle karşılaştırın farkı göreceksiniz.  



Diğer etmenler

  Yüzeydeki dalgacıkların kütleleri ışığın dağılıp yayılmalarına artırıcı etki eder bu nedenle ışığın suya nüfuzuna engel olurlar. Hem hava hem su kirliliği de ışığın yayılımına engel teşkil ettiklerinden suyun altındaki yem görünüşüne etkilidir.



 Şimdi bazı tiyolara göz atalım Gece koyu renkleri kullanın bu acemilere ilginç gelecektir. Fakat tecrübeliler için kesinlikle iş yapar bir özelliktir durup düşünüldüğünde gece tüm renkler siyah ya da grinin tonlarında görünür. Balıklar yeme genellikle gece veya düşük ışık içeren şartlarda daha istekle saldırır. Bu nedenle zayıf ışık şartlarında ya da gece en iyi silueti veren siyah rengi kullanmak gerekir yine az ışıklı koşullarda koyu renk yemler iyi siluet sağladığı dolayısı ile daha görülebilir olmaları nedeniyle kullanılabilir siyah koyu mavi ve mor günün karanlık saatlerinde (gece ya da düşük ışık) iyi tercihlerdir.
 Kış döneminde suda birçok parçacık olur.(alg ve benzeri şeyler) Bu koşullarda kırmızı ve portakal rengi ilk filtre edilen renklerdir. Sarı yeşil ya da mavi ise yüzeyde daha canlı ve renkli görülebilir fosforlu sarı ve yeşiller de doğru seçimlerdir.Kırmızı portakal sarı gümüş ve metalik renkler açık günlerde sığ suda çok etkilidir. Metalik karınlı yemler derinde kapalı hava şartlarına içeren günlere oranla bazı üstünlükler yaratır. Her ne kadar açık havada her renk görülebilir olsa da balık saldırgansa mavi renk en iyi renktir. Derin su sırtısında ya da daldırıcı aparatlar kullanıldığında yahut düşük ışık koşullarında yada su kirli ise en önemli hale gelen faktör yem boyu şekli ve hareketi olur..Su üstü yemlerle avlanırken renk seçimi şekil ve hareket den daha az önemli hale gelir başka bir deyimle şekil ve hareket renkten çok daha önemli hale gelir.Bir fırsat yaratıp ta deneyebilirseniz göreceksiniz ki gün ışığı rengi veren bir ışık kaynağına herhangi bir yapay yemi tutarak altından baktığınızda gri yada siyah olarak göründüğünü tespit edeceksiniz bu nedenle yüzeyde yada sığ suda avlanacaksanız  siyah yada koyu renkleri tercih etmelisiniz bu en iyi silueti veren seçim olur.. Kırmızı ve portakal rengi yemler güneşli parlak su durumunda flüoresan görünür.Söylediğim gibi bu yorumlar flourosan portakal renk yapay yemlerin kışın 30 metreye kadar olan derinliklerde çekilen sırtıda en iyi yem olduğunu savunan bazı iyi balıkçıların düşüncelerini karıştırabilir. boy, şekil, aksiyon yada yem tarafından çıkartılan ses vuruşa etken rol oynayan önemli faktörlerdir. Geçmişte denenmiş başarılı yemleri asla küçümsemiyorum.
Benim suni yem seçimi konusunda söylemim gayet basittir avlaktaki doğal yem balığı türlerinin boyunda ve görünümünde bir yem seçin deneyimlerinizin sonucunda daha önceden belirlediğiniz derinliklerde çalışın daha sonra renk konusunda düşünün ve konuya pek takılıp kalmayın nadir hallerdir balıkların temiz sığ sularda rengi belli yem balıklarına düşkün olduğu durumlar.

 









Kaynak:Atilla BEŞİROĞLU
Link: Atilla BEŞİROĞLU
« Son Düzenleme: 24 Ocak 2010 - Pazar, 18:40:54 Gönderen: Dernek Yönetim Kurulu »


RASTGELE-DER Yönetim Kurulu

Oral ATAK

  • Ziyaretçi
Ynt: Su Altında Renklerin Görünürlüğü
« Yanıtla #1 : 05 Şubat 2010 - Cuma, 18:16:46 »
Çok değerli bilgilerle donatılmış bir makale. flowers::


Öncelikle Sevgili Atilla Ağabey'e,

ardından Yönetim Kurulumuza en derin teşekkürlerimle,

Oral.