Gönderen Konu: Bu yasak Herkesi Şoke Edecek  (Okunma sayısı 15097 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı Kahraman MELEK

  • Kahraman MELEK
  • Rastgele-Der Üyesi
  • *****
  • Kayıt Tarihi: Eyl 2008
  • İleti: 781
  • Cinsiyet: Bay
  • gittim, gordum, tuttum.
Bu yasak Herkesi Şoke Edecek
« : 12 Kasım 2013 - Salı, 09:22:10 »
http://www.internethaber.com/bu-yasak-herkesi-soke-edecek-dikkat-605801h.htm

yav nasıl da manipüle ediyor basın vallahi de billahide böyle demediydim... :)


Bir tutku bizi bir araya getirdi. Birlikte yol almanın keyfini yaşıyoruz.

Çevrimdışı oktayaydıner

  • Oktay AYDINER
  • Rastgele-Der Üyesi
  • *****
  • Kayıt Tarihi: Eyl 2008
  • İleti: 480
Ynt: Bu yasak Herkesi Şoke Edecek
« Yanıtla #1 : 12 Kasım 2013 - Salı, 11:46:31 »
http://www.mynet.com/haber/guncel/artik-izinsiz-olta-sallamak-yasaklaniyor-857569-1

Haberde;

1-Rastgele-Der ismini görmek güzel..
2-Kahraman ın açıklaması yerinde ve net olmuş...
"Çalışmak Balık Tutmasını Bilmeyenler İçindir"
                                        Çin Atasözü

Çevrimdışı Tarık Ersal

  • Tarık ERSAL
  • Rastgele-Der Üyesi
  • *****
  • Kayıt Tarihi: Eyl 2008
  • İleti: 2.350
  • Cinsiyet: Bay
Ynt: Bu yasak Herkesi Şoke Edecek
« Yanıtla #2 : 12 Kasım 2013 - Salı, 12:03:26 »
Haberde Kahraman'ın bahsettiği o sınırı da yeni kanunun yeni yönetmeliği belirleyecektir.
Ben ilk planda tüm denizler ve iç sularda uygulanacağına hiç ihtimal vermiyorum.
Hele ki seçim arifesinde.  ;)

Bildiğim kadar 6 yıldır ha çıktı, ha çıkacak diye beklenen bu kanunun yönetmeliğinde bu madde " Bakanlıkça belirlenen iç sular ve türler" ile sınırlanacaktı.
İzleyip, göreceğiz.  cool:
Tarık ERSAL 
1961 - ANKARA - B Rh+


"MEVZUBAHİS VATAN İSE, GERİSİ TEFERRUATTIR."

Çevrimdışı Kahraman MELEK

  • Kahraman MELEK
  • Rastgele-Der Üyesi
  • *****
  • Kayıt Tarihi: Eyl 2008
  • İleti: 781
  • Cinsiyet: Bay
  • gittim, gordum, tuttum.
Ynt: Bu yasak Herkesi Şoke Edecek
« Yanıtla #3 : 12 Kasım 2013 - Salı, 15:32:59 »
Sabahtan beri onlarca gazeteci ve birçok dernek üyemizle sürekli irtibat halindeyiz. İstanbuldan Murat KARAHAN skytürk ve show için röportaj verecek
Bende bunlar haricinde
Vatan, TRT, Habertürk, Best FM Şok Gazetesi ve adını hatırlamadığım 3 4 tane daha gazete.
kayıtları tvarsivi.com adresinde izleyebilirsiniz.
Hatta görme özürlülerle ilgili haber de var orada..
Bu konunun gündeme gelmesi çok iyi oldu, Rastgele-Der için özellikle. Bunu hemen çok iyi değerlendirmeliyiz.
Bir tutku bizi bir araya getirdi. Birlikte yol almanın keyfini yaşıyoruz.

Çevrimdışı Kahraman MELEK

  • Kahraman MELEK
  • Rastgele-Der Üyesi
  • *****
  • Kayıt Tarihi: Eyl 2008
  • İleti: 781
  • Cinsiyet: Bay
  • gittim, gordum, tuttum.
Ynt: Bu yasak Herkesi Şoke Edecek
« Yanıtla #4 : 13 Kasım 2013 - Çarşamba, 15:07:42 »
Haliç'te olta sallamak izne bağlanıyor
BURCU ÇALIK 12.11.2013
Hobi amaçlı balık tutmak isteyenler artık Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'ndan izin alacak. İzin almayana 200 lira ceza kesilecek

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, balıkçılara ve balıkçı teknelerine yönelik kuralların sil baştan belirlendiği "Su Ürünleri Kanun Tasarısını" tamamladı. Tasarıya göre, 18-60 yaş arasındaki kişilerin spor veya dinlenme amaçlı balık avcılıkları Bakanlık iznine bağlanacak. Gölde, deniz kenarında oltayla ya da kayık ve teknelerle hobi amaçlı balık tutanlar önce Bakanlıktan izin alacak. Bunu ihlal edenler 200 lira para cezasına çarptırılacak. 1971'de çıkarılan Su Ürünleri Kanunu'nun ardından 42 yıl sonra sil baştan yeniden yazılan kanun tasarısı taslağında, "su ürünleri ve avcılık" ile ilgili izinleri düzenleyen 5'inci madde, balıkçılıkla ilgili yeni bir tartışmayı da alevlendirdi. Söz konusu maddenin üçüncü fıkrasında, "Ticari olmayan dinlenme ve spor amaçlı su ürünleri avcılığı yapacak olan 18 ile 60 yaş arasındaki kişiler Bakanlıktan izin almak zorundadır" ifadesi yer alıyor. Söz konusu madde genel olarak "hobi amaçlı balık tutmayı" ifade ettiği için deniz kenarı ya da göl gibi yerlerden olta sallayarak balık tutanların da bu kapsama gireceği ifade ediliyor. Buna göre Boğaz'da, Haliç'te oltayla balık tutanlar da Bakanlık'tan izin belgesi almak zorunda kalacak.

'SINIRLARIN BELİRLENMESİ GEREKİR'
Uzman görüşlerinin alınmasının ardından son şekli verilerek Meclis'e gönderilecek olan "Su Ürünleri Kanun Tasarısı Taslağı"ndaki söz konusu madde için net bir sınır çizilmesi gerektiğini ifade eden Amatör Olta Balıkçıları Derneği'nden (RastgeleDer) Kahraman Melek, aksi takdirde kapsamının çok geniş olacağını söyledi. Melek, şunları dile getirdi: "Bu tip bir belge özellikle iç sular için çok önemli. Ama eğitim karşılığı verilmesi gereken belgenin bir tür ticari kazanç kapısına dönüştürülmemesi gerektiğini düşünüyorum."

ÖNCE EĞİTİM SONRA BELGE
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın getireceği yeni kanun tasarısında dinlenme ve spor amaçlı balıkçılık yapacak kişilere verilecek izin belgesi, belli bir süre eğitim karşılığında olacak. Temel balıkçılık eğitimini alacak kişiler, izin belgesi ile istedikleri yerde avcılık yapabilecek. Bakanlık bürokratlarından edinilen bilgiye göre, düzenlemenin esas amacı balık türlerinin kayıt altına alınması ve korunmasını sağlamak. Bakanlık belge ve eğitimlerin içeriğini ayrı bir yönetmelikle düzenleyecek.

100 bin liraya kadar ceza
Tasarıdaki diğer düzenlemeler şöyle:
 DİPLOMALI BALIKÇI DÖNEMİ: Gemi sahiplerinin en az ön lisans düzeyinde eğitim almış personeli gözlemci olarak istihdam etmesi zorunlu olacak.
 ELEKTRONİK KAYIT CİHAZI GELİYOR: Su ürünleri avcılığı yapanların av faaliyetleri ve avladıkları su ürünlerine ilişkin kayıt defteri veya elektronik kayıt cihazını bulundurma, doldurma zorunluluğu getirilecek.
 SPOR AMAÇLI AVCILIĞA İZİN ZORUNLULUĞU: Dinlenme ve spor amaçlı su ürünleri avcılığı yapacak olan 18-60 yaş arasındaki kişiler Bakanlıktan izin almak zorunda olacak.
 ELEKTROŞOKLA AVLAMAK YASAK: Elektrik şoku yöntemi ile avcılık da tamamen yasaklanırken, her türlü patlayıcı, zehirleyici uyuşturucu maddeler ve sönmemiş kireç de balık avcılığında kullanılamayacak.
 TİCARİ AVCILIK İÇİN KİRALAMA İZNİ ALINACAK: Van Gölü hariç iç sularda ticari su ürünleri avcılığı veya dalyan kurarak ticari su ürünleri avcılığı yapılabilmesi için kiralama yapmak suretiyle izin alınacak.
 KURALA UYMAYAN BALIKÇIYA 100 BİN LİRA CEZA: - Su ürünleri ile yaşam alanlarını kurutarak bu alanları doldurana 100 bin liraya kadar para cezası verilecek. - İç sularda izinsiz ticari su ürünleri avcılığı yapanlara 5 bin lira, denizlerde ticari su ürünleri avcılığı yapanlara ise 20 bin lira idari para cezası verilecek. - Ticari olmayan dinlenme ve spor amaçlı su ürünleri avcılığı yapanlara 200 lira idari para cezası verilecek.

İNGİLTERE VE ABD'DE OLTA LİSANSI VAR
Olta ile yapılan hobi balıkçılığına ilişkin yurtdışında da sert düzenlemeler bulunuyor. İngiltere ve Kuzey İrlanda'da 12 yaş altı çocuklar için bedava lisans edinebilirken, 12-18 yaş arası gençler 5 pound (15 TL) karşılığında lisans alması gerekiyor. Yetişkinlerin ise göç etmeyen balık ve deniz ürünleri avlamak amacıyla gereken lisansı almak için yılda 27 pound (81 TL), göç eden balık ve deniz ürünlerini avlamak için de 72 pound (216 TL) ödemesi koşulu var. ABD'de ise eyaletlere göre değişiklik göstermekle birlikte lisansız bir şekilde olta ile hobi balıkçılığı yapmak yasak. Ülkede 16 yaş altına bedava lisans verilirken, 16-17 yaşlarında olanlardan ise yıllık 5 dolar (10 TL) alınarak lisans temin ediliyor. Yetişkinlerin ise yılda 22 dolar (44 TL) ödemesi gerekiyor.
Bir tutku bizi bir araya getirdi. Birlikte yol almanın keyfini yaşıyoruz.



Çevrimdışı Tarık Ersal

  • Tarık ERSAL
  • Rastgele-Der Üyesi
  • *****
  • Kayıt Tarihi: Eyl 2008
  • İleti: 2.350
  • Cinsiyet: Bay
Ynt: Bu yasak Herkesi Şoke Edecek
« Yanıtla #7 : 13 Kasım 2013 - Çarşamba, 18:58:24 »
Bu da benden olsun.
Çok seslilik iyidir.  :)

http://www.sabah.com.tr/Yasam/2013/11/13/yasa-icin-gec-bile-kaldilar

Yasa için geç bile kaldılar

Hobi balıkçılığına izin şartı, Haliç'e olta sallayan balıkçıları kızdırırken, tasarıya olumlu yaklaşan balıkçı dernekleri ise yeni yasa için geç bile kalındığını belirtti.
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından 42 yıllık Su Ürünleri Kanunu'nun yeniden düzenlenmesi amacıyla hazırlanan ve amatör balıkçılığa bakanlıktan izin şartı getiren "Su Ürünleri Kanun Tasarısı"na amatör balıkçı dernekleri olumlu yaklaşırken, Haliç'e olta sallayan balıkçılar ise soğuk baktı. İşte görüşler:

YASA ŞART, EĞİTİM ŞART

* Balık Tutkunları Sportif Olta Balıkçıları ve Doğal Hayatı Koruma Kulübü Derneği Başkanı Mehmet Ergül: 40 yıl önce düzenlenen kanunun değişmesi gerekiyordu. Yeni yasa için geç bile kalındı. "Üreme dönemi, yasaklama anı, boy limitleri, günlük avlanma limiti nedir?" gibi eğitimlerin verilmesi lazım. 40 santimetreden küçük sazan balığı avlanmamalı. Günlük avlanma limiti 5 adet. Çoğu balıkçı, 25-30 santimetrelik balığı öldürüyor. Belgeler sadece Tarım İl Müdürlüğü'ne gideyim belgem olsun mantığı ile verilmemeli. Almanya'da 6 ay eğitime tabi tutuluyorsunuz. Kursu başarı ile bitirirseniz, 2 yıllık amatör balıkçı belgesi veriliyor. Ayrıca 18 yaşından küçükler balığa gidemeyecek mi? Yapılması gereken, eğitimlerin ilkokuldan itibaren ders olarak çocuklara verilmesi.

* Doğa ve Çevre Dostu Amatör Oltacılar Derneği Başkanı Mustafa Serkan İnanç: En büyük sıkıntı, denizlerden ziyade iç sularda. Her su kenarına giden, yasal olmayan malzemelerle balık avlıyor. Bilgisi yok. Yasaktan haberi yok. Hangi türü avlayabileceğini hangi türü avlayamayacağını hangisinin havyarda hangisinin avlanabilir olduğunu bilmiyor. Bakanlığın düzenleme yapması şart. Ülkemizde endemik türler var. Denetim yapacak birimlerin iyi düzenlenmesi lazım. İl ve ilçe tarım müdürlükleri hafta sonu kapalı. Polise, jandarmaya yetki verilmiş ancak bunlar, "Ben balığı tanımam. Sadece tavada gördüm" diyorlar. Eğitimli timler oluşturulmalı. Ancak parayı topla, kasana koy, sertifika ver ondan sonra hiçbir şeye karışma mantığı ile yapılırsa çok kötü.

BOŞ YER BULUR AVLANIRIM

* Uğur Karakadı: 20 yıldır boş vakitlerimde balık tutarım. Olta ile niye uğraşıyorlar anlamıyorum. Gırgırlar her yerde geziniyor. Nasıl avlandıkları belli değil. Denizin dibini ve balık neslini mahvediyorlar. Kimse denetlemiyor. Belge almayı düşünmüyorum. Boş bir yer bulur yine avlanmaya devam ederim.
* Hayrettin Çelik: Belge zorunluluğu getirilir ve ceza kesilirse oltamı kırar bir daha da balık tutmaya gitmem.
* Okan Uzun: İnsanların bilinçlenmesi ve balık türlerinin korunması açısından belge yararlı olabilir ama bu bir kazanç kapısı haline getirilmemeli.
* Fethi Ateş: Balık türlerini koruma amaçlıysa tamam fakat önce büyük tekneleri ve yanlış avlananları denetlesinler.
* Hakkı Ön: Uygun ücretle ve 4 yıl müsadeli olmalıdır. Eğer kısa süreli ve yüksek ücrete belge verilirse insanlar daha ücra göllere ve alanlara gidip avlanır.
* Cengiz İlhan: Bu her yıl söylenti olarak çıkar ama uygulanmaz. İstanbul Boğazı'nın sahil şeridi spor yapanlarla dolup taşıyor. Rahatsız oldukları için böyle söylenti çıkıyor. n Ata Demir: Kavgalar oluyor, kaldırımlar işgal ediliyor. Kopan misinalar kuşların ayaklarına takılıyor. Bacakları kopuyor. Denetim şart ve bu uygulamayı destekliyorum.

BALIKÇILAR DA AŞIRI AVLANMADAN RAHATSIZ
Sinop- Kastamonu Balıkçılar Birliği Kooperatifi Başkanı Ali Bayrak, balıkçıların denizde balık kalmayıncaya kadar avlanma çabasında olduğunu, aşırı ve bilinçsiz avlanma nedeniyle Karadeniz'de balık türlerinin azaldığını söyledi. Bayrak, hamsi sezonunun yaşandığı Karadeniz'de balıkçıların aşırı avlandığına ve fazla avlanan hamsinin balık unu ve yağı fabrikalarına gönderildiğine işaret etti. "Balık varken tutalım yokken bekleyelim mantığını artık bir kenara bırakmak mecburiyetindeyiz" diyen Bayrak, çok balık tutmanın çok para kazanmak anlamına gelmediğini vurguladı. Sürdürülebilir balıkçılık için bütün balık türlerine kota uygulanması gerektiğini, aşırı avlanmanın Karadeniz'de balık türlerini azalttığını dile getiren Bayrak, sözlerine şöyle devam etti: "Yıllar önce böyle değildi. Neden olarak bilinçsiz ve sorumsuz avcılık dediğimiz aşırı avlanmayı örnek gösterebiliriz. Ayrıca gelişen teknolojinin balık üzerinde çok büyük etkisi ve baskısı var." Son dönemlerde balıkçılıkta gelişmeler olduğunu da dile getiren Bayrak, "Yapılan çalışmalar yine de yeterli değil. Türkiye'nin 3 tarafı deniz fakat balıkçılıkla ilgili bir bakanlığın olmaması da bizim ayıbımız. Bazı ülkelerin denize kıyısı yok ama bakanlığı var" diye konuştu.
Tarık ERSAL 
1961 - ANKARA - B Rh+


"MEVZUBAHİS VATAN İSE, GERİSİ TEFERRUATTIR."

Çevrimdışı Tarık Ersal

  • Tarık ERSAL
  • Rastgele-Der Üyesi
  • *****
  • Kayıt Tarihi: Eyl 2008
  • İleti: 2.350
  • Cinsiyet: Bay
Ynt: Bu yasak Herkesi Şoke Edecek
« Yanıtla #8 : 14 Kasım 2013 - Perşembe, 15:48:31 »
http://haberciniz.biz/amator-balikcinin-egitimi-onemli-2397876h.htm

"Amatör Balıkçının Eğitimi Önemli"
14 Kasım 2013 Perşembe 11:51

EÜ Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sarı: "Amatör balıkçılığın kayıt altına alınması için belge zorunluluğunun getirilmesi önemli ancak belge alacak amatör balıkçı mutlaka eğitilmeli"
OBAF Başkanı Atalay: "Ülkemizde kara avcılığında uygulanan eğitim ve belge zorunluluğu amatör balıkçılık için de uygulanmalı. Biz federasyon olarak her türlü desteği vermeye hazırız"

Ege Üniversitesi (EÜ) Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Musa Sarı, Su Ürünleri Kanun Tasarısında amatör balıkçılığın kayıt altına alınmasıyla ilgili çalışmaları önemsediklerini belirterek, "Vergilendirme mantığıyla belge zorunluluğu getirmek sorunları çözmez, belgelendirilecek amatör balıkçı mutlaka eğitilmeli" dedi.

Prof. Dr. Sarı, AA muhabirine yaptığı açıklamada Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından hazırlanan ve önümüzdeki günlerde TBMM'ye gelmesi beklenen Su Ürünleri Kanunu Tasarısı ile ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Türkiye'de halen 1971 yılında kabul edilen Su Ürünleri Kanunu'nun yürürlükte olduğunu hatırlatan Prof. Dr. Hasan Musa Sarı, yeni kanunun günümüz şartlarına uygun olmasının önemine değindi. Kanun tasarısında yer alan amatör balıkçılığın kayıt altına alınması çalışmalarını desteklediklerini kaydeden Prof. Dr. Sarı, amatör balıkçıların eğitimden geçirildikten sonra kayıt altına alınması gerektiğini söyledi.

Sarı şunları söyledi:

"Amatör balıkçılığın kayıt altına alınması için belge zorunluluğunun getirilmesi önemli. Ancak belge alacak amatör balıkçı mutlaka eğitilmeli, vergilendirme mantığıyla belge zorunluluğu getirmek sorunları çözmez. Bu konuda daha önce hazırlanan eğitim programları var. Çağdaş ülkelerde örnekleri var. Kanun tasarısında amatör balıkçılar için belge zorunluluğuna 18 - 60 yaş sınırı getirilmiş. Yaş sınırına gerek olmadığını düşünüyorum, 17 yaşındaki bir kişi oltayla avlanıyor ise belge almak zorunda değilmiş gibi bir anlam çıkıyor. Ancak kara avcılığında bu yok. Yaş sınırı kafa karıştırıyor"

"Bilimsel çalışmaların önüne geçebilir"


Kanun tasarısında bilimsel çalışmalarla ilgili düzenlemenin dikkati çekici olduğunu ifade eden Sarı, izinsiz yapılacak bilimsel çalışmalara verilecek para cezasının çok ağır olduğunu iddia etti.

Tasarıda bazı konulara açıklık getirilmesi ve düzenleme yapılması gerektiğini savunan Sarı, denizlerdeki enerji santralleri ile ilgili düzenlemelerin de bunlardan biri olduğunu savundu. Sarı, şöyle konuştu:

"Tasarıda denizlerde enerji üretimiyle ilgili kurulacak tesislerle ilgili deniz alanlarının nasıl korunacağına dair açıklık yok. Bu önümüzdeki yıllarda sıkıntılara neden olur. Başka bir maddede bilimsel çalışmalar için izin alınması gerektiği belirtiliyor ve bilimsel çalışmanın yasa dışı yapılması halinde ticari balıkçılığa uygulanan 5 bin lira ceza uygulanacağı belirtiliyor. Bilimsel çalışma ile ticari avcılığın eş değerde tutulması çok yanlış. Bu düzenleme bilim adamlarının çalışma yapmasını engeller. Yetiştiricilikle ilgili kanun maddelerinde eksiklik var. Yetiştiricik ile ilgili hiçbir açıklama yok. Ayrı bir madde veya fıkra ile ekleme yapılmalı. Tasarıya göre, izin verilen türün yetiştiriciliği dışında başka bir türün deneme amaçlı da yetiştiriciliği yapılamaz. Bilimsel çalışma amaçlı uygulamalarda da yerli ve yabancı tür için izin alınması gerekir. Deneme sonucunda yetiştirilen balıkların nasıl değerlendirileceği veya itlaf edilip edilmeyeceği belirtilmeli.Yetiştiricilikte Ar-Ge çalışmaları ile ilgili netlik yok."

"Kara avcılığındaki sistem uygulansın"

Olta Balıkçılığı Federasyonu Başkanı İsmail Atalay ise Su Ürünleri Kanun Tasarısı'nda amatör balıkçılığın kayıt altına alınması ilgili bölüm konusunda değerlendirme yaparken, federasyon olarak amatör balıkçılığın kayıt altına alınması için uzun süredir uğraş verdiklerini bildirdi.

Türkiye'de, olta balıkçılığı yapanların sayısı, stoklara olan etkisi, ekonomik büyüklüğü gibi konuların her zaman tahmin, öngörü şeklinde ortaya konulduğunu, bilimsel veriler ışığında değerlendirilmediğini savunan Atalay, bu güne kadar bir zorunluluk olmamasına rağmen 110 binden fazla kişinin amatör balıkçı belgesi aldığını kaydetti.

Olta balıkçılığı konusunda düzenleme yapılırken, olta balıkçılığı konusundaki örgütlerin de fikirlerinin alınarak, çağdaş ve uygulanabilir eğitim modellemesiyle sertifikasyonun yapılmasını önemsediklerini bildiren Atalay, "Ülkemizde kara avcılığında uygulanan eğitim ve belge zorunluluğu amatör balıkçılık içinde uygulanmalı. Biz federasyon olarak her türlü desteği vermeye hazırız. Biz iki yıldır üyelerimize sertifikasyon eğitimlerini veriyorduk. Eğitim bizim için son derece önemli. Unutulmamalı ki ülkemizdeki olta balıkçılığı Galata Köprüsünde ki balık tutanlardan ibaret değildir"

Kaynak: AA
« Son Düzenleme: 14 Kasım 2013 - Perşembe, 16:02:12 Gönderen: Tarık Ersal »
Tarık ERSAL 
1961 - ANKARA - B Rh+


"MEVZUBAHİS VATAN İSE, GERİSİ TEFERRUATTIR."

Çevrimdışı Tarık Ersal

  • Tarık ERSAL
  • Rastgele-Der Üyesi
  • *****
  • Kayıt Tarihi: Eyl 2008
  • İleti: 2.350
  • Cinsiyet: Bay
Ynt: Bu yasak Herkesi Şoke Edecek
« Yanıtla #9 : 14 Kasım 2013 - Perşembe, 15:57:25 »
http://www.denizhaber.com.tr/balikcilik/52111/bakan-eker-belgeyi-alan-baligi-tutar-balik-olta-bogaz-halic-mehdi-eker-deniz-den.html


Bakan Eker: Belgeyi alan balığı tutar

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, “Amaç amatör balıkçının kaydedilmesi, eğitim alması,tabiata zarar vermeden, sportif balıkçılıkla ilgili bir düzenleme yapılması bunlara bir belge verilmesidir" dedi.

14 Kasım 2013 / 00:05

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Su Ürünleri Kanun Tasarısı'yla 18-60 yaş arasındaki amatör balıkçıların kayıt altına alınmasının hedeflendiğini belirterek, “Amaç amatör balıkçının kaydedilmesi, eğitim alması, biraz daha derli toplu tabiata zarar vermeden, sportif balıkçılıkla ilgili bir düzenleme yapılması bunlara bir belge verilmesidir. Yüksek maliyet gerektiren bir şey değildir” dedi.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, EXPO 206 Antalya Ajansı Yönetim Kurulu Toplantısı’nın ardından gazetecilerin sorularını cevapladı. Bakan Eker, "Su Ürünleri Kanun Tasarısı ile izin almadan balık tutanlar 200 lira ceza alacak, bunu nasıl değerlendiriyorsunuz?" şeklindeki soruya şöyle karşılık verdi: “Su ürünleri ve amatör balıkçılarla ilgili dünyanın gelişmiş birçok ülkesinde düzenleme var. Buradaki amaç şudur. Sadece 18 ile 60 yaş arasında amatör balıkçılık yapanların kaydedilmesi, eğitilmesi onların hem doğayı koruma hem de yaptıkları işi daha iyi yapabilecek şekilde çok kısa süreli eğitimle birlikte kayıtlı hale getirilmesi sertifikalandırılması, bir belge tanzim edilmesi gibi bir düzenleme öngörülmesidir. Bu görüşe açıldı. Gelecek bilgiler doğrultusunda bu uygulanır. Ya da bir tasarının içinde yer alır veya almaz. Gelecek görüşe göre oluşacak. Amaç amatör balıkçının kaydedilmesi, eğitim alması, biraz daha derli toplu tabiata zarar vermeden sportif balıkçılıkla ilgili bir düzenleme yapılması bunlara bir belge verilmesidir. Yüksek maliyet gerektiren bir şey değildir. Böyle bir düzenleme.”

‘BELGEYİ ALAN İŞİNİ YAPMAYA DEVAM EDER’

Bakan Eker, İstanbul’da Galata Köprüsü üzerinden olta sallayanların ceza alacakları şeklinde bir endişe var şeklindeki değerlendirmeyle ilgili olarak şunları söyledi: “Amatör balıkçılık, olta balıkçılığı yapan 18-60 yaş arasındakiler sonuçta bir müracaat eder, kaydolur, bir eğitimden geçer ondan sonra belgesini alır. İşini yapmaya devam eder.”

Sertifika tartışması

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın, balıkçı ve balıkçı teknelerine yönelik yeni kurallar getiren “Su Ürünleri Kanun Tasarısı” tamamlandı. Tasarıya göre, 18-60 yaş arasındaki kişilerin spor veya dinlenme amaçlı balık avcılıkları bakanlık iznine bağlanacak. Gölde, deniz kenarında oltayla ya da kayık ve teknelerle hobi amaçlı balık tutanlar önce bakanlıktan izin alacak. Bunu ihlal edenler 200 lira para cezasına çarptırılacak. Tasarıya göre Boğaz’da ya da Haliç’te oltayla balık tutanlar da Bakanlık’tan izin belgesi almak zorunda kalacak. Boğaz’a olta atanlar ise tasarıya tepkili. Bazı balıkçılar  cezanın yersiz olduğunu ve  bir daha balık tutmayacağını söyledi.

Rastgele Amatör olta Balıkçıları Derneği Başkanı Kahraman Melek,”Kaçak avlananlara 200 lira ceza yüksek bir rakam. Caydırıcı olacaktır” dedi. Ancak cezanın dşında olta başta olmak üzere amatör balıkçılık yapanların sertifika almalarını zorunlu hale getirecek uygulamanın sıkıntı yaratacağı bildirildi.

‘Para toplama amaçlı’

Amatör balıkçılar, izin şartı ve para cezasının deniz kıyısında balık tutma keyfi yaşayanları denizden soğutacağı görüşünde. İstanbul Boğazı’nda olta balıkçılığının merkezlerinden biri olan Kuleli’de konuştuğumuz balıkçılar belge zorunluluğunun vatandaştan para toplama amaçlı olduğunu düşünüyor.

İşsiz olduğu için her gün balık tutmaya geldiğini anlatan Cihan Erdoğan tasarıyı şu sözlerle değerlendirdi; “Devlet bizden neden para alsın anlayamıyorum. Bizim ne çevreye ne ekosisteme zararımız var. Amatör balıkçı belgesi almaya zorlayarak bizlerden vergi toplamak amaçlanıyor olabilir. Ama sahilde balık tutan kimse 200 lira ceza kesilse ödemez. Yani ceza kesildiğiyle kalır.”

Eşi ve 2 çocuğuyla geldiği Kuleli’den boğaza olta sallayan esnaf Faruk Çepel ise, ceza uygulamasının çok yanlış olacağını söyledi. Çepel, “Biz zaten çok az balık tutuyoruz. Bugün 5 saattir buradayım daha 3 istavrit tutamadım. Amatör balıkçının yıllık tuttuğu balık bu cezayı karşılamaz. İlgili bakanlık uygulamaya başlarsa sahilde olta sallayanların sayısında azalma olur. Çünkü biz bu işin ticaretini yapmıyoruz. Hobi olarak yaptığımız balıkçılık bize ceza olarak dönerse ne balığa çıkarım ne denizle ilgilenirim” diye konuştu.

Emekli olduğu için haftada 2-3 kez olta balıkçılığı yaptığını söyleyen Zeki Artan ise, “Önce büyük balıkçı teknelerini yani gırgır ve trolleri denetlesinler. Amatör balıkçı ne kadar balık tutuyor ki? Evine bile götüremeyecek kadar az balık tutan bir kişiden ne parası istenebilir. Çok balık tuttuğunda kıyıda tezgah açıp satanlar denetlensin yeter” dedi.

www.DenizHaber.Com.tr
« Son Düzenleme: 14 Kasım 2013 - Perşembe, 16:03:05 Gönderen: Tarık Ersal »
Tarık ERSAL 
1961 - ANKARA - B Rh+


"MEVZUBAHİS VATAN İSE, GERİSİ TEFERRUATTIR."

Çevrimdışı oktayaydıner

  • Oktay AYDINER
  • Rastgele-Der Üyesi
  • *****
  • Kayıt Tarihi: Eyl 2008
  • İleti: 480
Ynt: Bu yasak Herkesi Şoke Edecek
« Yanıtla #10 : 15 Kasım 2013 - Cuma, 20:11:13 »
Bakan Eker: Belgeyi alan balığı tutar

Bakan aynen böyle demiş midir acaba? Bence demiştir...O çap var Sayın "Bakanda"..

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, “Amaç amatör balıkçının kaydedilmesi, eğitim alması,tabiata zarar vermeden, sportif balıkçılıkla ilgili bir düzenleme yapılması bunlara bir belge verilmesidir" dedi.

Sportif Balıkçılık nedir diye sorsalar acaba ne derdi Sayın Bakan...

Amatör balıkçıların bir eğitim (ama eğitim) alması, bu eğitimin sonunda alacağı bir belge ile avcılık yapmasını, sorumluluk sahibi olmasını, sorumluluğunu yerine getirmeyenlerin yaptırımlarla karşılaşmasını öteden beri istedim ve savundum..

Ancak, bu kavaslar iş başında iken, yapacakları hiç bir işin neticesinin nereye varacağı belli olmadığından, şimdilerde keyifsiz,kuşkulu ve ilgisizim...

"Çalışmak Balık Tutmasını Bilmeyenler İçindir"
                                        Çin Atasözü

Çevrimdışı Teoman Sanalan

  • Dernek Yönetim
  • *****
  • Kayıt Tarihi: Eyl 2008
  • İleti: 425
  • Cinsiyet: Bay
    • A.Teoman SANALAN
Ynt: Bu yasak Herkesi Şoke Edecek
« Yanıtla #11 : 29 Kasım 2013 - Cuma, 19:26:23 »
"BELGEYİ ALAN İŞİNİ YAPMAYA DEVAM EDER"

İş???