Gönderen Konu: amator balıkçı belgesi  (Okunma sayısı 71717 defa)

0 Üye ve 5 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı Ahmet Emre Esirgen

  • Rastgele-Der Üyesi
  • *****
  • Kayıt Tarihi: Eyl 2008
  • İleti: 215
  • Cinsiyet: Bay
amator balıkçı belgesi
« : 25 Kasım 2008 - Salı, 14:38:04 »
Sevgili dernek ve forum üyelerimiz;

Hepimizin bildiği gibi Tebliğde ikinci bölüm madde 4 'de Amator balıkçılıkla uğraşanların bir belge alabileceklerini ama bunun zorunlu olmadığı ifade ediliyor.

Acaba biz dernek olarak bir sonraki tebliğde bu belgeyi zorunlu hale gelmesini teklif etsek ve bu belgenin küçük bir eğitim ve sınav sonucunda verilmesini talep etsek nasıl olur. Sonuç itibari ile tebliğe uyan insanların sayısı sınırlı olmakla birlikte gelecek yıllar için atılabilecek bir adım olarak düşünüyorum. Böylece tebliğdeki alınmalımı alınmasada olur mu karmaşası son bulacak ve az da olsa eğitim almış bilinçli avcıların sayısı çoğalacak diye düşünüyorum. Moderatörlüğünü yaptığım forum sitesinde bununla ilgili bir anket başlattım. Sonuçlarını sizlerle paylaşacağım. Ama bu arada sizlerin değerli düşüncelerinizide almak isterim. sevgi ve saygılarımla. rastgele..


A.Emre ESİRGEN
ANKARA 1975 ARH(+)

Çevrimdışı Bahadır Can

  • Bahadır Can
  • Rastgele-Der Üyesi
  • *****
  • Kayıt Tarihi: Eyl 2008
  • İleti: 1.003
  • Cinsiyet: Bay
    • Rastgele-Der
Ynt: amator balıkçı belgesi
« Yanıtla #1 : 25 Kasım 2008 - Salı, 17:02:01 »
Sevgili Ahmet, bu düşünce gayet güzel. Ancak temel problşem eğitimi kimlerin ve ne şartlarda verebileceği. Yurt dışındaki örneklerde bu tür eğitimleri hep STK dernekler vasıtasıyla verilmekte ve de denetkenmekte. Ülkemizde henüz denetim mekanizması çok zayıf ( ve de hatta yok olduğundan ) olduğundan bu tür bir zorunluluk ancak küçük bir kesimi kurallara ve de sisteme uymasını sağlayacaktır. Diğer fütursuz ve kuralsız avlanan kesim bildiğini okumaya devam edecektir.
Eğitim sonucunda belge verilmesi kesinlikle yapılması gereken bir uygulama ancak bu şekilde konuşarak  biraz daha olgunlaştırmak lazım sanırım.
Güzel gören güzel düşünür
Güzel düşünen hayatından lezzet alır.

Çevrimdışı Tarık Ersal

  • Tarık ERSAL
  • Rastgele-Der Üyesi
  • *****
  • Kayıt Tarihi: Eyl 2008
  • İleti: 2.350
  • Cinsiyet: Bay
Ynt: amator balıkçı belgesi
« Yanıtla #2 : 25 Kasım 2008 - Salı, 18:39:13 »
Sevgili Ahmet,

Belgenin zorunlu olması bence 3. hatta 4. aşamada önem taşıyor.
Alt yapının hazırlanması çok daha önemli.

Öncelikle bu konunun devlet eliyle ve ciddiyetle ele alınması 1. şart olmalı. Çünkü benzer bir örnek verecek olursam, kara avcılığında kurs uygulaması derneklere bırakıldı ve verilen kurslara bir gün bile devam edilmeden bitirme belgeleri alındı.

2. si Amatör olsun Profesyonel olsun Balıkçı Belgelerinin mutlaka eğitim sonrası verilmesi, bu eğitimde de ciddi olunması, yetkin kişilerce verilmesi gerekiyor.
Kara avcılığı için verilen kursların bir kısmı her ne kadar gereken ciddiyetle verilemediyse de, olması gereken ciddiyet için emek verenlerin hakkını yemeyeyim.
Ciddi bir program ile verilen kara avcılığı kurslarının bir kısmı da bir çok kişiye büyük fayda sağladı, bilinmeyen, ancak avcı tarafından mutlaka bilinmesi gerekenler bilgiler bu eğitimler aracılığı ile verildi. İnanırmısın, yaşı 70 in üzerinde olan av arkadaşlarım " biz bu yaşa kadar bunları bilmeden ne hatalar yapmışız" diyorlardı.
Eğitimi tamamlayanlara ise Avcı Belgesi verilerek, belge olmaksızın kara avı yapılması Kanunda değişiklik yapılarak yasaklandı.
Günümüzde belgesiz av yapanın hem tüfeği elinden alınıyor, hem külliyetli bir ceza alıyor.  good::

Tabii ki bir diğer aşama da denetim konusu.
Yani gördüğü eğitim karşılığında bu belgeyi alan amatör veya ticari avcının belge almamış avcılardan ayırt edilmesi, belgesiz avcılığın önüne geçilmesi gerekiyor. Yani ne eğitim verilmesi, ne de belge verilmesi laf olsun, AB ye uyum sağlansın diye yapılmamalı.

Sevgili Ahmet,
Bu konu ile ilgili olarak 2008 başlarında 1380 sayılı Su Ürünleri Kanununda değişiklik yapılması gündeme gelmiş olup, TBMM AB Uyum Komisyonuna kadar giden tasarının konumuz olan maddesi iptal edilmiştir.  :-\

Daha detaylı bilgi edinmek istersen http://www.rastgele.org/index.php?mod=menu&t=35&page=7 linkini tıkla. Bu topiğin altında Kanal 24 Haberlerde verdiğimiz beyanat ve Hürriyet Gazetesinde yayınlanan ilgili küpürü de bulacaksın.

Umudumuz, bir gün ama kaynaklarımız ve içerdiği varlıklarımız tükenmeden, devletin ciddiyetle bu konuya da eğilerek gereğini yapmasıdır.
Tabii ki bizler de baskı yapmaya devam etmeli, el birliği ile  friends:: farkında olunmasını mutlaka sağlamalıyız.

RASTGELSİN.
« Son Düzenleme: 25 Kasım 2008 - Salı, 20:11:25 Gönderen: Tarık Ersal »
Tarık ERSAL 
1961 - ANKARA - B Rh+


"MEVZUBAHİS VATAN İSE, GERİSİ TEFERRUATTIR."

Çevrimdışı Tuncay UYANIK

  • Tuncay UYANIK
  • Rastgele-Der Üyesi
  • *****
  • Kayıt Tarihi: Eyl 2008
  • İleti: 1.302
  • Cinsiyet: Bay
  • ben ile mutluluk olmaz, biz olmak lazım
    • Kişisel web sitem
Ynt: amator balıkçı belgesi
« Yanıtla #3 : 25 Kasım 2008 - Salı, 21:52:30 »
Koruma ( yok denecek kadar yok )
Kontrol ( hiç yok - jandarmanın turlamasını korumadan saymıyorum - bu işi sorumlu olan Tarım Bakanlığı yapmalı )
Eğitim ( minus 1 )
Belge = zorunluluk. İlk üçü layıkıyle sağlanmadan asla zorunlu olmamalı.

Ehliyetimi 1987 yılında Ankara Emniyetinden aldım. O zamanlar kurs falan yoktu. Kendin derslere çalışır, önce yazılı sınavı verir sonra da uygulama sınavına girerdin. Sınavda kendi imkanlarınla sınav yerine götürdüğün arabanı kullanırdın. Tabi uygulama sınavında uzun kuyruklar oluşurdu. O kadar saat bekledim, görevli polis memuru arabaya bindi '' off bu ne sıcak açsana camları"( heyecandan arabayı havalandırmayı düşünememişim ) ... "bak pulu da yapıştırmamışsın, git sıraya yeniden gir" - çare yok fırçayı adam akıllı yedikten sonra sıranın sonuna geçtik. O zamanlar Ankara ehliyeti efsane, ilk seferde öyle herkese vermiyorlar. ( mahvolduk dedim ) ... sıra bana geldiğinde yine aynı polis memuru denk gelmesin mi ... işte şimdi ayvayı yedik... bindi... " hah araba serinlemiş, pulu da yapıştırmışsın, aferin... gazla..." anayola çıktım ... " bas" nasıl yani " bas koçum Allah ne verdiyse" bastım 1, 2, 3, 4
... yavaş arabada beş yok  :D ... " şurdan U dönüşü yap" yaptım... "bas" bastım... " hayırlı olsun kazasız belasız kullan emi"  :) ...

Ama sınava girdiğimde gerçekten otomobil kullanabiliyordum, park edebiliyor, arabanın tüm aksamlarını tanıyor, kısaca otomobil hakkında her şeyi biliyordum. Ya bilmeseydim ??

Ya şimdi,  :D etrafınızda yeni ehliyet almışlara bir bakın... kaç tanesi tehlikesiz araba kullanıyor  ;)... bir çoğu Allah'a emanet...

Şimdi, bence ikisi de yanlış...

Trafikte bir canavar ürettik... nasıl oldu dersiniz? neden oldu dersiniz?

Memleketin alacak çok yolu varken... amatör balık avının ehliyete ruhsata bağlanması hususunda başımıza nelerin gelebileceğini umarım kestirebiliyorsunuzdur.

Esenkalın...
« Son Düzenleme: 25 Kasım 2008 - Salı, 22:13:26 Gönderen: Tuncay UYANIK »
Ben ile mutluluk olmaz, Biz olmak lazım
Bir tutku bizi bir araya getirdi. Birlikte yol almanın keyfini yaşıyoruz.
www.rastgele.org
Rastgelsin
Tuncay UYANIK

Çevrimdışı Burak Kalaç

  • Burak KALAÇ
  • Dernek Yönetim
  • *****
  • Kayıt Tarihi: Eyl 2008
  • İleti: 595
  • Cinsiyet: Bay
Ynt: amator balıkçı belgesi
« Yanıtla #4 : 25 Kasım 2008 - Salı, 22:50:04 »
Ahmet bey,

İnanın bu konunun etrafında ( mecazi anlamda  :)) döndüm dolaştım nasıl yazayım diye çünkü mevzuu aslında çok derin. Çözümü eğitime bağlayıp ülke şartları bu ve insanlarından da birşey olmaz kötümserliğiyle noktalama kolaycılığında da değilim aslında.  Sizin teklifiniz gayet çözümcül.  Kanımca kuralların olması, hiç olamamasından iyidir düşüncesindeyim, temeli olamasa da. Temelinden kasıt toplumun genel katmanında benimsenmiş olmasıdır. Neticede belge zorunlu olmayınca da kurallar çiğneniyor, oluncada. Kimbilir belge zorunlu olunca kurallara uyan bilinçli avcı sayısı şimdikinde daha fazla artar. Neticede herkes kaçak avlanırken bizim gibi kanunlardan çekinen birkaç "idealist" kişiyi bu (eğitim ve sınav zorunluluğu vb nedenlerle) vesilyle saflarımıza katmış, aydınlatmış oluruz  ;)     
Son ırmak kuruduğunda, son ağaç yok olduğunda, son balık öldüğünde; beyaz adam paranın yenmeyen birşey olduğunu anlayacak

Murat Bal

  • Ziyaretçi
Ynt: amator balıkçı belgesi
« Yanıtla #5 : 26 Kasım 2008 - Çarşamba, 09:48:57 »
Eğer ki balıkçılık , en az tarımcılık kadar değer kazabilirse bu bahsettikleriniziyaptırım olarak uygulayabiliriz.
Bugün ziraat üretimi yapan insanları eğitemediğiniz bir toplumda balıkçılık ile ilgili bu uç noktalardaki insanlara ulaşmanız mümkün olmayacaktır.

Eğitimi çok ciddi düzeyde önemseyen ve genç nesile ulaşmayı çok değerli bulan, bu konuda çabalayan biri olarak, bizler kendimizi profesyonel amatör yaklaşımlarına çekmek yerine , daha da amatör karakter ve kişiliğe bürünüp, bu bakış açısıyla yaklaşımlar göstermeliyiz.

niye balıkçıyı sınırlama sevdasındayız ? , bu yazımı istanbulda geçirdim. Bir tane sadece bir tane sirküler gereği balığı geri salan görmedim.   İstanbul gibi türkiyenin balıkçılarrın yüzde kaçı burada ama ortada durum bellidir.

Tatlı suların balıklandırılması için çalışmaki balık neslinin çoğalması , suların korunması için uğraşmak daha büyük gerçek sonuçlar elde edilmesini sağlayacaktır.

 Doğru balık popülasyonların sağlanması sularımızın gerçek balıklarının korunması için
onların üretilmesi ve sularımızın devlet eliyle balıklandırılması gerekmektedir. Bizde bunun için öneriler sunmalıyız,

Sizlere bir iç muhasebe sorusu , yasak çı dernek miyiz. yoksa balık neslinin korunması için tüm çözüm yollarını zorlayan bir dernek miyiz ?

Çevrimdışı ercanguven

  • Üye
  • *
  • Kayıt Tarihi: Eyl 2008
  • İleti: 121
  • Cinsiyet: Bay
Ynt: amator balıkçı belgesi
« Yanıtla #6 : 26 Kasım 2008 - Çarşamba, 09:53:48 »
Kesinlikle belgenin zorunlu hale getirilmesi yönündedir düşüncem.
İnternetdeki bilinçli balık avı sitelerine girmeyenlerin hatta girenlerin bile tebliğ den haberi yok,belki bu belge vesilesiyle sirküler den/tebliğ den bilgileri olur.
Böyle olmuyor demektense biryerlerden başlamanın gerektiğini düşünenlerdenim.
Belge zorunlu(birilerine rant sağlanmadan) hale getirilmelidir.
Ercan güven

Çevrimdışı Tarık Ersal

  • Tarık ERSAL
  • Rastgele-Der Üyesi
  • *****
  • Kayıt Tarihi: Eyl 2008
  • İleti: 2.350
  • Cinsiyet: Bay
Ynt: amator balıkçı belgesi
« Yanıtla #7 : 26 Kasım 2008 - Çarşamba, 10:24:32 »
Eğer ki balıkçılık , en az tarımcılık kadar değer kazabilirse bu bahsettiklerinizi yaptırım olarak uygulayabiliriz.
Bugün ziraat üretimi yapan insanları eğitemediğiniz bir toplumda balıkçılık ile ilgili bu uç noktalardaki insanlara ulaşmanız mümkün olmayacaktır.

Eğitimi çok ciddi düzeyde önemseyen ve genç nesile ulaşmayı çok değerli bulan, bu konuda çabalayan biri olarak, bizler kendimizi profesyonel amatör yaklaşımlarına çekmek yerine , daha da amatör karakter ve kişiliğe bürünüp, bu bakış açısıyla yaklaşımlar göstermeliyiz.

niye balıkçıyı sınırlama sevdasındayız ? , bu yazımı istanbulda geçirdim. Bir tane sadece bir tane sirküler gereği balığı geri salan görmedim.   İstanbul gibi türkiyenin balıkçılarrın yüzde kaçı burada ama ortada durum bellidir.

Tatlı suların balıklandırılması için çalışmaki balık neslinin çoğalması , suların korunması için uğraşmak daha büyük gerçek sonuçlar elde edilmesini sağlayacaktır.

 Doğru balık popülasyonların sağlanması sularımızın gerçek balıklarının korunması için
onların üretilmesi ve sularımızın devlet eliyle balıklandırılması gerekmektedir. Bizde bunun için öneriler sunmalıyız,

Sizlere bir iç muhasebe sorusu , yasak çı dernek miyiz. yoksa balık neslinin korunması için tüm çözüm yollarını zorlayan bir dernek miyiz ?

Murat kardeş,

Hemen soruna cevap vereyim.

Tüm Dünya'da sürdürülebilirlik nasıl sağlanıyorsa, nasıl sağlanması gerekiyorsa bizim ülkemizde de aynı şekilde sağlanmasını destekleyen bir derneğiz.

Sen seçenekli bir soru içinde bile "Yasakçı bir dernek miyiz?" sorusunu sorabiliyorsan RASTGELE-DER kuruluş ve işleyiş mantığını, yol güzergahımızı hiç anlamamış, benimsememişsin derim.

Senin açıklamandan çıkan sonuç çok basit.
Bu ülke insanı kısıtlamaya ,kurala uyum sağlamaz. Ancak devlet balıklandırmalı bu toplumda alabildiğine yok etmeli.

Kardeş bu devlet senin dediğini yıllarca yaptı.
DSİ bir yandan, KKGM bir yandan, DKMPGM bir diğer yandan özellikle göl ve göletleri (doğru ya da yanlış balık türleri kullanarak) alabildiğine balıklandırdı.
İnsanımız da alabildiğine avladı. Üreme sezonu, boy limiti, avlanma yönetemi gibi sınırlamaları, YASAKLAMALARI hiçe sayarak avladı.

Sonuç ortada.

Bu konuda tüm Dünya'da geçerli bir kavram var.
Duymuşsundur.

FAYDALANAN ÖDER.

Bu ülkenin doğal kaynakları arasında doğal canlı varlıkları da yer almakta.

Hiç balık avlamayanın da bu doğal balık türlerimiz üzerinde hakkı bulunmakta. Hatta devlet eliyle, gerekli harcamalar yapılarak sularımıza salınan balıklar üzerinde de doğal olarak hakları bulunmakta.

Devlet balıklandıracak, devlet koruyacak, devlet denetleyecek.
Biz yasaklama, kısıtlama, eğitim, eğitim karşılığı belge alımı olmaksızın lüpleteceğiz.

Yok böyle bir şey.

En azından içsularımızda avlanacak avcılara mutlaka yaptıkları eylemin doğrularını anlatan, yanlışların yapılmaması için ikna edebilecek bir eğitim verilmesi şart. Kısıtlamalara da, yasaklara da o zaman ikna olunabilir. O zaman uyum sağlanabilir ve sürdürülebilirlik hayalimiz gerçekleşir.

Ve sonra da bu kişileri belgelendirmek, belgesiz avlanmanın önüne geçmek te sonraki bir şart.
En azından belirlenmiş bölgelerde, mutlaka korunması gereken doğal yaşamın halen sürdüğü içsularımızda bir pilot çalışma olsun başlatarak bu sularda avlanacaklara eğitim ve belge sonrası av izni vermek, sonrasında da kademeli olarak bu uygulamayı ülke geneline yaymak, bence en akılcı yaklaşımdır.

Sen bunlara YASAKCILIK diyorsan.
Derneğimizi karıştırmadan, tamamını üzerime alayım ve ben YASAKÇIYIM diyeyim.



« Son Düzenleme: 26 Kasım 2008 - Çarşamba, 10:27:14 Gönderen: Tarık Ersal »
Tarık ERSAL 
1961 - ANKARA - B Rh+


"MEVZUBAHİS VATAN İSE, GERİSİ TEFERRUATTIR."

Murat Bal

  • Ziyaretçi
Ynt: amator balıkçı belgesi
« Yanıtla #8 : 26 Kasım 2008 - Çarşamba, 10:52:14 »
Sevgili tarık abi;
var olanların tüetilmesi tehlikesine karşılık yapılacak en etkin yöntem, yok olmaması için üretilmesi ve doğaya salınmasıdır.
Bunu yasaklarla başaramazsınız bu insan doğasının en büyük özelliği, benim anlatmaya çalıştığım, doğal türlerin (Yurt dışından türler değil) bolca sularımıza devlet eliyle salınmsı gerektiğidir. Takdir edersiniz ki devlet sulara saldığı bu kadar yavrusunuda sahipsiz bırakmayacaktır. bu bir süreç elinizde olanı korursunuz .

Ha gelelim derneğimiz meselesine, dernek tüzüğünü iyi okuyan ve oradaki her satırın arkasında olan biriyim. Ama Bu seneki tüzüğe yaklaşımınızı sadece ferdi olarak bir kısmına tasvip etmiyorum. ama bu uymayacağım ve derneğimizin arkasında durmadığım anlamına gelmesin.

Dernek tüzüğünden alıntı

 ......planlı ve kontrollü avcılığı yaygınlaştırmak ve bu amaçla amatör balık avcılığını düzenleyen kanun ve yönetmelikler
çıkarılmasında ilgili bakanlıklar ve kamu kuruluşları nezdinde girişimlerde bulunmak, istenildiğinde bu kuruluşlara yardımcı olmak, su ürünleri, bunların yaşam alanları ve doğanın korunmasında gereken özenin gösterilmesi için çaba harcamak, ....

yaptıklarımızı ele alınca, tırıvırı gibi yok edici zararlarla mücadelemiz çok kıymetli, Amatör olta balıkçısının oltasına, misinasına geri dönmesi çok önemli , fakat bu amatör olta balıkçısına özendirme zaten türkiyede son on yıl içinde fazlasıyla arttı ve iyi bir pazar haline de geldi. Şimdi olayın öbür tarafı da güçlendirilmeli , Bölgesel yerel balıklar da çoğaltılmalı acizane benim kişisle düşüncem , derneğimizde balıksız bulduğu göl veya göletlerin balıklandırılmasını istemeli.


Çevrimdışı Gürsel Avcı

  • Gürsel AVCI
  • Rastgele-Der Üyesi
  • *****
  • Kayıt Tarihi: Eyl 2008
  • İleti: 765
  • Cinsiyet: Bay
Ynt: amator balıkçı belgesi
« Yanıtla #9 : 26 Kasım 2008 - Çarşamba, 10:53:27 »
Bu belgeden 2 sefer aldım. İlk gittiğimde 10x12 cm'lik üzerinde resim olan o belgeyi almak için belgeyi veren kurumun içinde 10 kapı gezdim. Oradan oraya gönderdiler, para yatır, makbuzunu getir, imzalat mühar bastır vs vs. Aldıktan sonra ne oldu soran yok eden yok. Ben kafama yasak avcılığı koyduktan sonra zaten belge olsa da yaparım, olmasa da yaparım. Belge vermek önemli değil, almak da. Önemli olan bu belgenin işevselliğinin denetlenmesidir. Şimdi misal olarak söylüyorum, kapulukayaya gittik, jandarma geldi. "Arkadaşlar rastgelsin, belgelerinizi görebilir miyim" dedi. Belgesi olan gösterdi olmayan göstermedi. Şimdi jandarma "belgesi olmayan arkadaşlar lütfen toplansınlar, bu belge olmadan burada balık avlayamazsınız" diyebiliyorsa bu belgeyi almak için belgeyi veren kurumun içinde 10 kapı değil 20 kapı gezmeye razıyım. Bu belgeyi verdikten sonra, bu belgenin olup olmadığını hakkiniyetli, konu üzerinde bilgi sahipi olarak denetleyen bir yapılaşma içine girilecekse ben bu belgeyi alırım. Belgeyi alırken bir de eğitim verilecekse o daha güzel.

Bu aşamada, eğitim konusunda Tarık abinin söylediklerine aynen katılıyorum. Avcılık belgesi almak için eğitim veriliyor. İlk zamanlar herkes bu eğitime katıldı. Ama daha sonraları bu olay derneklere verilince iş başka boyutlara geçmeye başladı. Eğitim için kişi gidip kayıt yaptırdı ama hiç eğitime gitmedi. Neden? Sorunun cevabı belli "Ben zaten hepsini biliyorum, bi de işim gücüm yok buna zaman mı ayaracağım" dedi ve bu şekilde bir sürü avcılık belgesi alındı ve hala da alınıyor. Bu şekilde verilen bir belgenin, şu anda yürürlükte alan amatör balıkçılık belgesi ile arasında bir fark yok. Ama denetleme bazında avcılık belgesinin olmaması ile balıkçılık belgesinin olmaması arasında fark var. Yolda jandarma çevirip arama yaptığında bu belgeyi sana soruyor. Yoksa silahına el koyuyor ve yüklü bir ceza uyguluyor sana. Ama kursa gidip gitmediğin onun pek umurunda değil, bilmezde zaten. Ama balıkçılık belgesinde böyle bir şey yok. Yani olsada olur olmasa da.

Eğer amötür balıkçılık ile ilgili bir belge verilecekse;

1) Ehil kişiler tarafından balıkçılara eğitim vereceksen
2) Denetleyecek mekanizmayı en iyi şekilde oluşturacaksan
3) Yine, balıkçıyı denetleyecek kişileri aynı eğitimden geçireceksen
4) Cezai durumları öğrettikten sonra

bu belgeyi verecek, denetleyecek ve uygulayacaksan ben bu belgenin bir işe yaradığını düşünürüm. Aksi takdirde 10x12 cm'lik bir kartondan başka bir görevi yok.

Çevrimdışı Tarık Ersal

  • Tarık ERSAL
  • Rastgele-Der Üyesi
  • *****
  • Kayıt Tarihi: Eyl 2008
  • İleti: 2.350
  • Cinsiyet: Bay
Ynt: amator balıkçı belgesi
« Yanıtla #10 : 26 Kasım 2008 - Çarşamba, 11:40:48 »
Sevgili tarık abi;
var olanların tüetilmesi tehlikesine karşılık yapılacak en etkin yöntem, yok olmaması için üretilmesi ve doğaya salınmasıdır.
Bunu yasaklarla başaramazsınız bu insan doğasının en büyük özelliği, benim anlatmaya çalıştığım, doğal türlerin (Yurt dışından türler değil) bolca sularımıza devlet eliyle salınmsı gerektiğidir. Takdir edersiniz ki devlet sulara saldığı bu kadar yavrusunuda sahipsiz bırakmayacaktır. bu bir süreç elinizde olanı korursunuz .

Ha gelelim derneğimiz meselesine, dernek tüzüğünü iyi okuyan ve oradaki her satırın arkasında olan biriyim. Ama Bu seneki tüzüğe yaklaşımınızı sadece ferdi olarak bir kısmına tasvip etmiyorum. ama bu uymayacağım ve derneğimizin arkasında durmadığım anlamına gelmesin.

Dernek tüzüğünden alıntı

 ......planlı ve kontrollü avcılığı yaygınlaştırmak ve bu amaçla amatör balık avcılığını düzenleyen kanun ve yönetmelikler
çıkarılmasında ilgili bakanlıklar ve kamu kuruluşları nezdinde girişimlerde bulunmak, istenildiğinde bu kuruluşlara yardımcı olmak, su ürünleri, bunların yaşam alanları ve doğanın korunmasında gereken özenin gösterilmesi için çaba harcamak, ....

yaptıklarımızı ele alınca, tırıvırı gibi yok edici zararlarla mücadelemiz çok kıymetli, Amatör olta balıkçısının oltasına, misinasına geri dönmesi çok önemli , fakat bu amatör olta balıkçısına özendirme zaten türkiyede son on yıl içinde fazlasıyla arttı ve iyi bir pazar haline de geldi. Şimdi olayın öbür tarafı da güçlendirilmeli , Bölgesel yerel balıklar da çoğaltılmalı acizane benim kişisle düşüncem , derneğimizde balıksız bulduğu göl veya göletlerin balıklandırılmasını istemeli.


Sevgili Murat,

Her ne kadar yukarıdaki mesajın ile bir önceki  http://www.rastgele.org/forum/index.php?topic=97.msg648#msg648 mesajının içeriklerini tamamen farklı anlamlar taşısa da  ;) ikincisine de cevap vereyim.

Kardeş, bu konuda da RASTGELE-DER olarak girişimlerimiz oldu (örnek aşağıda - sonuç alınamadı) gerektiğinde benzer girişimlerde de bulunabiliriz.
Ancak ilk denememizin sonunda önümüze konulan resmi gereklilikleri karşılamak pek kolay değil.
Tekrar talep etmek mümkün. Bunun devlet eliyle yapılmasını talep etmekte mümkün.

NOT:
Dilekçenin üzerini tıklarsan biraz daha büyüyecektir. :-))
 
Tarık ERSAL 
1961 - ANKARA - B Rh+


"MEVZUBAHİS VATAN İSE, GERİSİ TEFERRUATTIR."

Murat Bal

  • Ziyaretçi
Ynt: amator balıkçı belgesi
« Yanıtla #11 : 26 Kasım 2008 - Çarşamba, 12:42:34 »
Amatör olta balıkçılığı ile ilgili belge düşüncem değişmedi,
bizler, Sportif amaçlı Yakala bırak türü spor amaçlı aktiviteler, için tüm yıl boyunca serbes bırakılmasını isteyebiliriz,
Ama avlanmak alıkoymak isteyen için sirküler teblig yani üreme zamanları vs. dikkat edilmesi gerkeli zorunluluklar olmalıdır.
Fakat bunun için belge zorlanamaz, zaten fert olarak balık alıkoyma hakkı ve sınırları vardır.
Bugün bu belge Zorunlu ve geçerli olmamasındaki sebepler sadece kişilerin uygulamaması meselesi değildir.

Bilakis bu belgenin bu haliyle karşısındayım ve almıyorum. Gürsel kardeşimle de aynı duyguları paylaşıyorum. friends:: Gerekleri ve gerekçeleri yerine getirilmediği müddetçe de bu belgenin arkasında değilim.

Çevrimdışı Tarık Ersal

  • Tarık ERSAL
  • Rastgele-Der Üyesi
  • *****
  • Kayıt Tarihi: Eyl 2008
  • İleti: 2.350
  • Cinsiyet: Bay
Ynt: amator balıkçı belgesi
« Yanıtla #12 : 26 Kasım 2008 - Çarşamba, 13:22:10 »
Amatör olta balıkçılığı ile ilgili belge düşüncem değişmedi,
bizler, Sportif amaçlı Yakala bırak türü spor amaçlı aktiviteler, için tüm yıl boyunca serbes bırakılmasını isteyebiliriz,
Ama avlanmak alıkoymak isteyen için sirküler teblig yani üreme zamanları vs. dikkat edilmesi gerkeli zorunluluklar olmalıdır.
Fakat bunun için belge zorlanamaz, zaten fert olarak balık alıkoyma hakkı ve sınırları vardır.
Bugün bu belge Zorunlu ve geçerli olmamasındaki sebepler sadece kişilerin uygulamaması meselesi değildir.

Bilakis bu belgenin bu haliyle karşısındayım ve almıyorum. Gürsel kardeşimle de aynı duyguları paylaşıyorum. friends:: Gerekleri ve gerekçeleri yerine getirilmediği müddetçe de bu belgenin arkasında değilim.


Sevgili Murat,

Yine konudan konuya atlıyorsun.
Şu andaki belge tebliğde de yazılı olduğu gibi " alınması veya avcılık sırasında bulundurulması zorunlu değildir."

Bunun aksini savunan yok ki.

Konumuz;
Belge alımı zorunluluk haline gelmeli mi? (Ülkemizde ve Kara Avcılığında da uygulandığı gibi)
Balge alımı zorunlu olacaksa, kapsamı hangi sahalardan başlamalı? (Tüm sularımız, sadece içsularımız veya içsularımızın belli bölgeleri vb.)
Eğitim verilmeksizin belge alımı bir işe yarar mı? (Günümüzde olduğu gibi)
Eğitim ile belge verilse de denetim olmadığı sürece sürdürülebilirlik sağlanabilir mi? (Belgeyi alanla almayanın farkının ayırt edilmesi)

Kardeş, sen gittin önce yasakçılık konusuna,  :o sonra balıklandırma faaliyetlerine,  :D daha sonra döndün var olan belgenin karşısına durmaya.  :o

Kimse demiyor ki, yürürlükte olan işlevsiz belge zorunlu olmalı diye.

2004-2006 sezonu için yayınlanan 36/2 Sirkülerde bu bölüm aşağıdaki gibiydi.

İKİNCİ BÖLÜM
Amatör Balıkçılık Yapılması

Türk Vatandaşlarının Amatör Balıkçılık Yapmaları
Madde 3.-
Amatör balıkçılık yapacak Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı gerçek kişiler, bu sirküler ile getirilen yasak, sınırlama ve sorumluluklara uymak şartıyla amatör balıkçılık yapabilirler.
Bu kişilere müracaatları hâlinde, veriliş tarihinden itibaren iki yıl geçerli olmak üzere, il ve ilçe müdürlüklerince Amatör Balıkçı Belgesi verilir.
Gönüllü amatör balıkçılık kuruluşları üyelerinin belge alma işlemini topluca yaptırabilirler.
Bu belge Türkiye Cumhuriyeti sınırları içerisinde amatör avcılığa izin verilen her yerde geçerlidir.
Belgenin kaybı hâlinde beyan üzerine yenisi verilir.
Amatör Balıkçı Belgesi aşağıdaki forma uygun olarak düzenlenir.


RASTGELE-DER olarak " alınması veya avcılık sırasında bulundurulması zorunlu değildir." cümlesini kurallar arasına yazdırmak için çok uğraş verdik. Sonunda kabul gördü. Bu günkü haline geldi. En azından zorunlu değil. Çünkü alt yapısı yok. Sadece bir kağıt parçası.

Altyapısı hazırlanarak uygulanmasını gerekli gördüğümüz işlemin tüm detayını yukarıda yazdım kardeş.

Bu açıdan bakınca sence bir yanlış veya eksik varsa onu tartışalım.   good::







Tarık ERSAL 
1961 - ANKARA - B Rh+


"MEVZUBAHİS VATAN İSE, GERİSİ TEFERRUATTIR."

Murat Bal

  • Ziyaretçi
Ynt: amator balıkçı belgesi
« Yanıtla #13 : 26 Kasım 2008 - Çarşamba, 16:21:19 »
2 yıl olayını hiç oldum olası anlamış ta değilim,
ticari balıkçılık mı yapılıyor ki lisans sınırlamaları gibi bir sınır konuluyor ?
bu iş ehliyet gibi olmalı, Yani siz ehil ehliyet sahibi biri misiniz değilmisiniz ?
Esas kriter bu olmalı , yoksa ver parayı al iki yıllık av izni anlayışına devam olacaktır. 
Ama ehliyet alma olayı olmalı, ehil olma kavramıda ön plana çıkmalı. ;) 
halk eğitim kursu gibi bir sertifikasyon olmalı , Açıkçası amatör olta balıkçılarının bu sertifikasyon sistemi ne dahil edilselerde , devlet kurumlarında Halk eğitim ve meslek liseleri gibi , oluşabilicek bir yetkilendirilme sunulması durumunda, milli eğitime bağlı sınavlar oluşturulabilinir. Kimbilir belki böyle bir eğitimli meslek oluşturulur. 3 tarafı kıyısıyla çevreli bir ülkemiz için de doğru olmaz mı ?

Çevrimdışı Ke®eM

  • Kerem Avşar
  • Rastgele-Der Üyesi
  • *****
  • Kayıt Tarihi: Eyl 2008
  • İleti: 334
  • Cinsiyet: Bay
Ynt: amator balıkçı belgesi
« Yanıtla #14 : 26 Kasım 2008 - Çarşamba, 16:54:33 »
İş sahası açılacağı konusunda tam inancım var. Yani ne kadar doğru olana doğru gidilirse o kadar bizlerin yararına olacaktır.
Hem avlaklar korunacak, hem insanlar bilinçlenecek hem trofeler olacak hemde iş sahaları açılacak.
Ayrıca devlet büyük gelir sağlayacak, haliyle özel avlaklar da çoğalacak... Bunlardan alınacak vergiler , kiralar. Devlete olduğu yerde maddi kazanç...
Daha ne olsun