Gönderen Konu: amator balıkçı belgesi  (Okunma sayısı 71715 defa)

0 Üye ve 2 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı ercanguven

  • Üye
  • *
  • Kayıt Tarihi: Eyl 2008
  • İleti: 121
  • Cinsiyet: Bay
Ynt: amator balıkçı belgesi
« Yanıtla #15 : 27 Kasım 2008 - Perşembe, 09:19:54 »
Bildiğimizi değil,neyin öncelikli olmasını tartışmalıyız.

*Eğitim
*Belge
*Denetim

Örneğin
*Eğitim verilmeden belge verilmesinmi ?
*Belge mecburi kılınsın ama 2 yıl yada 3 yılda bir yenilensin,yenilenme sebebi tebliğ den teorik olarak sorular sorulsun mu?
*Özellikle DENETİM in uygulanmadığı zaman eğitiminde,belgeninde,önemini yitirdiğini ısrarla anlatılmalı ve uygulanması için baskı yapılmalımı?
Bence bu veya sizlerinde önerisiyle neler yapılmalı konularını sıraya koyarak biryerlerden başlanmalı diyorum,yoksa öyle olmadı,böylede olmadı tartışmasıyla biryerlerden başlayamayız.
RASTGELSİN
Ercan güven

Çevrimdışı Tuncay UYANIK

  • Tuncay UYANIK
  • Rastgele-Der Üyesi
  • *****
  • Kayıt Tarihi: Eyl 2008
  • İleti: 1.302
  • Cinsiyet: Bay
  • ben ile mutluluk olmaz, biz olmak lazım
    • Kişisel web sitem
Ynt: amator balıkçı belgesi
« Yanıtla #16 : 27 Kasım 2008 - Perşembe, 21:55:10 »
Nerdeyse bir sene önce benzer bir konu başlığında aynen şu ifadeleri kullanmışım;
 
      Ynt: "Amatör Balıkçı Belgesi"nin alınması neye, kime, nasıl örnek olur?
« Yanıtla #11 : Ocak 05, 2008, 08:17:22 pm »   
--------------------------------------------------------------------------------

Kısa cevap vereceğim

Önce koruma mekanizmaları çalışsın,

ardından kontrol mekanizmaları,

daha sonra belgeli avcılık...

İlk ikisi layıkı ile sağlanmadan üçüncüsüne şiddetle ve de hiddetle karşıyım
   . 


demişim  ;) o tarihte

Eğitimi de olmazsa olmaz olarak ilave etmişim bu başlıkta.

Bu memleketin başına ne geldiyse hiç yoktan iyidir mantığı ile hareket edenlerin yüzünden geldi. Yapılacak bir uygulamanın ( zorunlu amatör balıkçı belgesi )  çok ciddi destekleri olmalı, tek başına çok fazla bir anlam ifade edeceğini sanmıyorum.

Plan, proje, uygulanabilirlik, yasal çerçeve, insan hakları, balık hakları ( :-) ) vatandaşlık hakları, sosyolojik yapı, gereklilik vs vs vs ... gider bu...  Diğer öncelikleri göz ardı ederek illaki belge olsun yasal olsun zorunlu olsun dersek ve gerçekleşirse inanın kendi kendimizin elini kolunu bağlamaktan başka çok bir şey yapmamış olacağız. Benim fikrim bu yönde. Ömrümüz uzun olursa belki görürürüz ama bence Türkiye Amatör Balık Avı olayının öncelikleri yukarıda saydıklarım; belgeden önce acil olarak yapılması gereken o kadar çok şey var ki. Say say bitmez.
 
 
 
 
 
Ben ile mutluluk olmaz, Biz olmak lazım
Bir tutku bizi bir araya getirdi. Birlikte yol almanın keyfini yaşıyoruz.
www.rastgele.org
Rastgelsin
Tuncay UYANIK

Çevrimdışı Ahmet Emre Esirgen

  • Rastgele-Der Üyesi
  • *****
  • Kayıt Tarihi: Eyl 2008
  • İleti: 215
  • Cinsiyet: Bay
Ynt: amator balıkçı belgesi
« Yanıtla #17 : 28 Kasım 2008 - Cuma, 11:19:59 »
yapalim o zaman tuncay abi. niye sadece yazisiyoruz. bunlari en iyi bilen sizlersiniz. ogrenmeye ve gelistirmeye calisanlar yine bizleriz. o zaman edindiginiz bilgiler ve tecrubeleriniz isiginda bizlere yol gosterin. bu alt yapiyi hazirlayalim. sizler yillardir icinde oldugunuz ve bu isi o kadar ozumsediginiz icin yaptiklarinizin ve yapabileceklerinizin farkinda degilmissiniz yada artik sikilmissiniz ugrasmak istemiyormussunuz gibi goruyorum monitorun bu tarafindan. Ama sizler oyle buyuk adimlar atmissiniz oyle guzel isler yapmissiniz ki. sizlerle tanistigim ve sizlerin arasina girebildigim icin kendimi cok sansli hissediyorum.

siz tartismalarinizda. yorumlarinizda. konusmalarinizda cok farklisiniz. tum uyelerin yzadigi her satirda bilgi ve birikimlerini ne kadar ozumsedigi ; yillardir ugras vermenin ama istedigi sonucu alamamis olmanin verdigi yilginlik hissediliyor.

Araniza yeni katilmis olmanin ve bunca senedir cok sevmeme ragmen gerekli emegi sarfetmemis olmanin acisini cikartma arzusu ile cok heyacanli ve istekliyim.

Lutfen uzerinizdeki yilginligi; yorgunlugu atin. Gelin soyle olmazsa boyle olmazsa gibi soylemleri birakalim ve nasil yapabilecegimize karar verelim. Neler olmasi gerektigine karar verelim ve icraata gecirmek icin cabaliyalim..

Sonuc itibari ile

Egitim;kontrol ve sonrasinda belge hepimizin ortak gorusu.

 gelin oncelikle egitim nasil olmali hangi asamalardan olusmali kimler tarafindan verilmeli hangi bilgiler verilmeli tatli su icin ayri deniz icin ayri mi olmali oncelikle bunlara ve sizin eklemelerinize karar verelim.

ardindan kontrol mekanizmasinin nasil isleyecegine ve ne gibi aksakliklari olduguna bakalim.
mesela benim icin kontrol mekanizmasinin en buyuk aksakligi neyi kontrol edecegini bilmemesi; avci ile bohcaciyi ayirt edememesi; sebebide bence belge eksikligi.

Sizler yillarca teblig olusturmak ve tebligi duzenlemek icin caba sarfettiniz. Bu yillariniz aldi. sonuclarini gormenizde bir o kadar surdu.

bunuda bizler basaracagiz.

Lutfen heyecanimi ve arzumu maruz gorun. amacim kimseyi uzmek kirmak degil. sadece bunca yildir sizin cabalarinizin emeklerinizin uzerine bir seyler koyabilmek. ama sizler olmadan bunu yapmam yada yapmamiz mumkun degil.

Sizinle olmaktan ve rastgele-der uyesi olmaktan gurur duyuyorum. Farki hissedebiliyor ve hissettirmek istiyorum..

sevgi ve saygilarimla..... 
A.Emre ESİRGEN
ANKARA 1975 ARH(+)

Çevrimdışı Tarık Ersal

  • Tarık ERSAL
  • Rastgele-Der Üyesi
  • *****
  • Kayıt Tarihi: Eyl 2008
  • İleti: 2.350
  • Cinsiyet: Bay
Ynt: amator balıkçı belgesi
« Yanıtla #18 : 28 Kasım 2008 - Cuma, 16:20:37 »
Sevgili Emre kardeşim,

Heyacanını hissetmek beni de heyecanlandırıyor.  :)

Moderatorlüğünü yaptığın http://www.amatorbalikavi.com/forum da aynı konuya verdiğim cevabı buraya da aktarıyorum.

Bahsettiğin konuda alt yapı hazırlıklarını yapacağımız bir platform oluşması için bizler mi bastırırız, yoksa devletin bu konudaki hareketini mi bekleriz bilemiyorum.
Ona toplumumuzun ortak aklı karar verir. Bu iş bir veya bir kaç dernek ile olacak iş değil. Olmamalı da.

Ancak bildiğin gibi RASTGELE-DER adına hareketlerde tüzüğümüz amaç maddesi Yönetim Kurulunu da, Üyelerini de nasıl ki bağlarsa, Devlet Organlarının Görev Yönetmelikleri de ilgili resmi kurumları bağlar.

Aşağıda Derneğimizin amaç maddesi yer alıyor.

Madde 3: DERNEĞİN AMACI
Türk amatör balık avcılığını desteklemek, sportif balık avcılığını özendirmek, planlı ve kontrollü avcılığı yaygınlaştırmak ve bu amaçla amatör balık avcılığını düzenleyen kanun ve yönetmelikler çıkarılmasında ilgili bakanlıklar ve kamu kuruluşları nezdinde girişimlerde bulunmak, istenildiğinde bu kuruluşlara yardımcı olmak, su ürünleri, bunların yaşam alanları ve doğanın korunmasında gereken özenin gösterilmesi için çaba harcamak, bu konuda gerekli eğitim çalışmaları yapmak, balık avcılığının belli etik kurallar içinde yapılmasını sağlamak amacıyla amatör balık avcılığı eğitimi vermek ve bunların yaygınlaştırılması için ilgili kurumlarla işbirliği yapmak, dernek statüsünün kamu yararına çalışan dernek sayılması için gerekli çalışmaları yapmak.


Yani bizim de amaçlarımız içinde Eğitim konusu ana başlıklar arasında yer alıyor.

Bir yandan da gel T.C. TARIM ve KÖYİŞLERİ BAKANLIĞI Koruma ve Kontrol Genel Müdürlüğü TARIM VE KÖYİŞLERİ BAKANLIĞI MERKEZ TEŞKİLATI GÖREV YÖNETMELİĞİ' nde eğitim konusuna bir göz atalım.

Madde 42- Su Ürünleri Hizmetleri Dairesi Başkanlığına bağlı şube müdürlüklerinin görevleri aşağıda belirtilmiştir.

a)Su Ürünleri Kontrol Şubesi Müdürlüğünün Görevleri:
Su ürünleri stoklarını korumak, bu amaçla plan, program ve projeler hazırlamak, hazırlatmak ve uygulamak. Ulusal ve uluslararası kuruluşlarla işbirliği içerisinde nesli tehlike altında olan su ürünleri türlerini belirlemek, bunların korunması ve ticareti ile ilgili tedbirleri almak, uygulamak. Su ürünleri ruhsat tezkereleri ve su ürünleri avcılığını düzenlemek, su ürünleri avcılığına getirilecek yasak, sınırlama ve yükümlülükleri belirlemek ve bununla ilgili Sirküleri hazırlamak, uygulamak ve kontrol etmek. Yasak vasıta ve usullerle yapılacak araştırmalar için izin vermek. Su ürünleri koruma - kontrol sistemlerini geliştirmek, bu sistemler için ihtiyaç duyulan alt yapıyı oluşturmak. Bakanlık personelini ve balıkçıları eğitmek amacıyla eğitim programları hazırlamak ve uygulamak. Su ürünleri stoklarının korunması ve rasyonel işletilmesi konusunda uluslararası toplantılara iştirak etmek, görüş bildirmek ve bu kuruluşlarca alınan kararların, yürürlüğe konulan anlaşmaların uygulanmasını sağlayacak çalışmaları yapmak. Balıkçı teknesi dizaynlarını geliştirmek ,teknolojik gelişmeye bağlı olarak uygun avlanma araç ve gereç kullanımını belirlemek.uygulanmasını sağlamak kontrol etmek. Daire Başkanlığınca verilecek benzeri görevleri yapmak.


Şimdi başlayalım senin burada metin içinde, amatorbalikavi.com/forum da sırasıyla ve güzelce oluşturduğun sorulara cevap vermeye.

1- egitimler kimler tarafindan verilmeli
2- egitimde neler olmali
2-a- teorik egitimler
2-b- pratik egitimler
3- sinav nasil olmali
4- verilecek belgenin harci yillik mi yoksa bir defaya mahsusu mu olmali
5- belge av yapilacak bolgeye goremi; av cesidine goremi yoksa genel mi olmali
6- belge zorunlulugu hemen mi getirilmeli yoksa asama asama mi( bence hemen)
7- kontrol mekanizmalari nasil belirlenmeli( devletin kolluk kuvvetlerimi yoksa ozel sektorlemi)

Kardeş, bizler devlet yapacak diye bekleyelim demiyorum. Aman yanlış anlaşılmasın. Şimdiye kadar yaptıklarımız ve yapmaya çalıştıklarımız böyle bir söylem içinde olmayacağımızın kanıtıdır.

Mutlaka baskı oluşturmalı, bu ihtiyacı vurgulamalı, bir an önce adını bile aldıkları Koruma ve Kontrol hizmetlerini ve devamında Denetimi ele almalarını bir vatandaş olarak talep etmeliyiz.

Biz sorumluluk hisseden kişiler olarak kurduğumuz dernek araçılığı ile bu ve benzeri durumları sık sık dilekçelerimiz ile katıldığımız toplantılarda sözlü beyanlarımız ile yetkili ve sorumlu kişilere iletiyoruz. Ancak gerektiği kadar etkili olmak tüm toplumdan gelecek tepki ile gerçekleşiyor.

Bizlerin, yani Amatör Balık Avcılarının tek ve en büyük eksikliği birlikte hareket edememektir. Omuzdaş olamamaktır.

Her forum bir dernek kursa, bu dernekler bu gibi müdahil olunacak konularda omuz omuza verse, bence Türkiye en fazla 5 senede Balık Avı Cenneti olur.
Hatta bu gelişim geniş bir istihdam yaratılıp, yüzlerce ailenin karnını doyurur.

Yeter ki öncelikle biz birbirimize inanıp, destek olalım. Üzerimize düşenin sadece klavye kullanmak olmadığını kabul edip, etkili olabilecek hareketlere zemin olacak tüzel kişilikler kazanalım.

Sonrası kendiliğinden gelecektir.
Bu bir kehanet değil. Ben de kahin değilim.  ;)
Bakın Avrupa Ülkelerinin geçmişine, aynı süreci yaşadıklarını göreceksiniz.

Sözün özü bence öncelikle alt yapı çalışmaları bizler arasında (bizler deyince tüm aklı başında amatörleri kastediyorum) dayanışmayı, omuzdaş olmayı sağlamak için yapılmalıdır.

Sağlıcakla kal.

RASTGELSİN.
Tarık ERSAL 
1961 - ANKARA - B Rh+


"MEVZUBAHİS VATAN İSE, GERİSİ TEFERRUATTIR."

Çevrimdışı Burak Kalaç

  • Burak KALAÇ
  • Dernek Yönetim
  • *****
  • Kayıt Tarihi: Eyl 2008
  • İleti: 595
  • Cinsiyet: Bay
Ynt: amator balıkçı belgesi
« Yanıtla #19 : 29 Kasım 2008 - Cumartesi, 01:02:13 »
Emre kardeş,

Sendeki bu şevk, bu iştah beni çok memnun etti.Umarım bir ara yüzyüze gelebiliriz. Dinleyeceğin herkeste bir çözüm önerisi ve reçete olacaktır. Ama en temelde senin de doğru kavradığın gibi hepimiz sanal dünyadan çıkıp somut olarak bir çaba içinde girme mecburiyetindeyiz. Bunun için adresler sivil toplum örgütleridir. Toplumsal sorumluluk yüklenmektir. Birtek burayı kastetmiyorum. İlgini çeken, yetersiz, eksik olduğunu düşündüğün ve de katma değer yaratacağını öngördüğün tüm kulvarlarda ben burdayım ve de değiştirmek, değişime ortak olmak istiyorum ..de. Ve bu anlamda balıkçılık adına doğru yerde ve kişilelerle olduğunu düşünüyorum.

Sağlıcakla kal
Son ırmak kuruduğunda, son ağaç yok olduğunda, son balık öldüğünde; beyaz adam paranın yenmeyen birşey olduğunu anlayacak

Çevrimdışı Tuncay UYANIK

  • Tuncay UYANIK
  • Rastgele-Der Üyesi
  • *****
  • Kayıt Tarihi: Eyl 2008
  • İleti: 1.302
  • Cinsiyet: Bay
  • ben ile mutluluk olmaz, biz olmak lazım
    • Kişisel web sitem
Ynt: amator balıkçı belgesi
« Yanıtla #20 : 29 Kasım 2008 - Cumartesi, 23:21:22 »
Sevgili Ahmet,

Öncelikle yapılması gereken = sorgulamak;
Koruma ve kontrol var mı ? Ne kadar var? Kaç personel ile çalışıyorlar ? Kim neresini koruyor ?
( ben sorduğum soruların cevabını az çok biliyorum ama bu bir resmiyete kavuşssun önce )
Sonuç olarak karşılaşacağımız durum; personel eksikliği, bu işle doğrudan sorumlu tek bir kurum ya da kurulun olmaması. Sorumlu kurumun değişik görevleri olması. 

Kim Bunlar  ?

Koruma ve Kontrol Genel Müdürlüğü ( Tarım Bakanlığı )
Görevleri :  http://www.kkgm.gov.tr/yonetmelik/merk_tesk_gorev_yon.html
http://www.kkgm.gov.tr/genel/gorev_hedef.html

Doğa Koruma ve Milli parklar Genel Müdürlüğü ( Çevre ? Bakanlığı )
http://www.milliparklar.gov.tr/hukuk/kanun/kanunlar.htm
Çaprazlama yaparsak sorumlu kurumları çoğaltabiliriz, ancak bu aşamada bu kadarı bize yeter.


Uygulama ve Denetleme 

İçişleri Bakanlığı
Jandarma Genel Komutanlığı
Jandarma Teşkilatı
Sahil Güvenlik  Teşkilatı
Diğer tüzel kişilikler

Mevcut yapıda işlevsellik var mı? Sorgulayalım? Cevaplayalım!  ( bence işlemiyor )
Sonuç harekete geçmek geçirmek lazım. Ama nasıl?

Yeni bir yapı mı?
Mevcut yapı üzerinde revizyon mu?
Yoksa mevcut yapının görev yönetmeliklerine göre sadece hareket geçirilmesi mi?
cevaplar
Eylem Planı ………..

Amatör Balıkçı belgesi ? Zorunlu mu olsun?  Eğitim verilsin mi? Cevap……. Karar…. Eylem planı
İlgili Kurumlar nezdinde çalışmalar ….

Peki bütün bunları kim yapacak? Forumlar mı? Üzülerek söylüyorum sanmıyorum… şu an hepsi kendi derdinde…  peki kim yapacak….

Derneklerimiz olabilir mi? Evet cevap doğru , sivil toplum örgütlerimiz….
İşte sonun  başlangıcına geldik… Tüm amatör balıkçı derneklerimizin kaç üyesi var… kimler destek veriyor bu örgütlere… kimlerin eli taşın altında kimin değil… olmayanlar neden orda değil ya da neden dernek olmuyorlar ( demekki ihtiyaç duymuyorlar )

Şunu üstüne basa basa ifade etmem gerkir ki;
Bu memleketde Rastgelebalıkçı Amtör Olta Balıkçıları Derneği diye bir dernek olmasaydı şu andaki haklarımızın bir çoğuna sahip olmayacaktık. Yola daha sonradan çıkan derneklerimizin kıymetini kaç kişi biliyor. Kimler farkında kimler değil…
Ha bakış açısı şu ise ; ben balığımı tutarım ister alıkoyarım ister salarım, ister yerim ister satarım, her mevsim her şeyle avlanırım; zaten kontrolde yok, dur diyende yok; amatör balık avcısı derneğinin bana faydası ne ki ? diyorsak zaten hiç yola çıkmamak lazım. Üzülerek söylüyorum bu şekilde düşünen milyonlarca insan var.

Biz yola çoktan çıktık, çok uzun ve zorlu bir yol ama bu yolda hep yalnız kaldık, Türk Amatör Balık Avcısı malesef bizi hep yalnız bıraktı… devletin kapısından girerken, her seferinde arkamızda kaç kişinin olup olmadığına bakıldı. 100 kişi değil 1 milyon kişi olsaydık inanın bu satırları burada yazmıyor olacaktık.

Sonuçta güçlü olmak zorundayız…
Ne kadar güçlü olursak o kadar ederimiz var.
Diğer yandan karınca kararınca ilerliyoruz, kaplumbağa misali… amatörlerimiz arkamızda olsa da olmasa da çok şey başardık, başarmaya da devam edeceğiz. Gönül istiyor ki benim oltam var avlanıyorum diyen herkes bir sivil toplum örgütüne üye olsun. Bak o zaman Türkiye’yi nasıl sallıyoruz…

Şimdilik bu kadar … avlanalım ancak yaşatarak avlanalım, nesline son vererek değil...

« Son Düzenleme: 30 Kasım 2008 - Pazar, 00:12:44 Gönderen: Tuncay UYANIK »
Ben ile mutluluk olmaz, Biz olmak lazım
Bir tutku bizi bir araya getirdi. Birlikte yol almanın keyfini yaşıyoruz.
www.rastgele.org
Rastgelsin
Tuncay UYANIK

Oral ATAK

  • Ziyaretçi
Ynt: amator balıkçı belgesi
« Yanıtla #21 : 04 Ocak 2009 - Pazar, 21:48:55 »
Sevgili Ahmet Emre,

Belirttiğin yerde açtığın anket sonuçlandı mı, sonuçları merak ettim.

Önerine gelince: 2 bakımdan ele alıp, cevaplayayım:

1) Amatör Balıkçı Belgesi'nin Tüm Türkiye'de zorunlu hale gelmesi için çalışma yapmak bakımından: Evet, ben böyle bir çalışmayı olumlu bulurum.
2) Amatör Balıkçı Belgesi'nin Rastgelebalıkçı Amatör Olta Balıkçıları Derneği üyeleri için zorunlu hale gelmesi için çalışma yapmak bakımından: Evet, ben böyle bir çalışmayı daha da olumlu bulurum. Hatta Tebliğ'de Buna ilişkin bir hüküm de var:

***
İKİNCİ BÖLÜM
Amatör Balıkçılık Yapılması

Türk vatandaşlarının amatör balıkçılık yapmaları

MADDE 4 – (1) Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı gerçek kişiler, bu Tebliğ ile getirilen yasak, sınırlama ve sorumluluklara uymak şartıyla amatör balıkçılık yapabilirler. Bu kişilere müracaatları halinde, veriliş tarihinden itibaren dört yıl geçerli olmak üzere, il ve ilçe müdürlüklerince Amatör Balıkçı Belgesi verilir. Bu belgenin alınması veya avcılık sırasında bulundurulması zorunlu değildir.

(2) Gönüllü amatör balıkçılık kuruluşları, üyelerinin belge alma işlemini topluca yaptırabilirler.

***

Dernek Yönetimimiz böyle bir çalışma yapma kararı alırsa, memnun olurum.

Sevgilerimle,

Oral

Sevgili dernek ve forum üyelerimiz;

Hepimizin bildiği gibi Tebliğde ikinci bölüm madde 4 'de Amator balıkçılıkla uğraşanların bir belge alabileceklerini ama bunun zorunlu olmadığı ifade ediliyor.

Acaba biz dernek olarak bir sonraki tebliğde bu belgeyi zorunlu hale gelmesini teklif etsek ve bu belgenin küçük bir eğitim ve sınav sonucunda verilmesini talep etsek nasıl olur. Sonuç itibari ile tebliğe uyan insanların sayısı sınırlı olmakla birlikte gelecek yıllar için atılabilecek bir adım olarak düşünüyorum. Böylece tebliğdeki alınmalımı alınmasada olur mu karmaşası son bulacak ve az da olsa eğitim almış bilinçli avcıların sayısı çoğalacak diye düşünüyorum. Moderatörlüğünü yaptığım forum sitesinde bununla ilgili bir anket başlattım. Sonuçlarını sizlerle paylaşacağım. Ama bu arada sizlerin değerli düşüncelerinizide almak isterim. sevgi ve saygılarımla. rastgele..

Çevrimdışı Ahmet Emre Esirgen

  • Rastgele-Der Üyesi
  • *****
  • Kayıt Tarihi: Eyl 2008
  • İleti: 215
  • Cinsiyet: Bay
Ynt: amator balıkçı belgesi
« Yanıtla #22 : 06 Ocak 2009 - Salı, 15:51:25 »
Oral Abi anket ilk yoğunluğunda olmasada hala devam ediyor. Zaman zaman güncelleyip daha fazla görüş almaya çalışıyorum. Şuana kadar ki istatiskler şöyle;

Görüntülenme Sayısı : 803
Cevap Sayısı           : 66 (ki bunlar sadece olumlu oy kullananların cevapları ve yöntem hakkında fikir bildirenlerin)
Ankete Katılan sayısı : 56
Olumlu Oy kullanan (Evet Eğitim Olmalı ve Böyle bir eğitim olursa katılırım diyenler) : 51  %91,07
Olumsuz Oy Kullanan (Hayır Eğitim olmamalı ve Böyle bir eğitime katılmam diyenler):   5  %8,93

Olumsuz oy kullanan 5 kişi aslında fikirlerini ifade etmiş olsalardı daha güzel olabilecekti diye düşünüyorum, en azından düşüncemizin neresinin yanlış olduğunu görebilecektik. Katılım benim tahminimden az oldu ama buda sanırım forum sitelerinin kış sezonu olması nedeniyle yoğunluğunu bir parça kaybetmelerinden kaynaklı.

Ama genel düşünce Eğitim olmalı ama sadece eğitim ve sınavla olmaz denetim ve kontrollerin arttırılması ve cezaların işlerliği ve caydırıcılığının olması yönünde sanırım..

Benim bu eğitim ve belgedeki israrımda aslında denetleme ve kontrol elemanlarının işlerini kolaylaştırmak. En azından bu belgeyi (tabi eğitim ve sınavla) alacak amatör balıkçıların birazda olsa bilinçleneceği ve doğru avlar yapmaya özen göstereceği; Bu belgeye sahip olmayan amatör avcılarında denetleme ve kontrol mekanizmalarınca daha iyi ayıklanabileceği düşüncesinden ibarettir. Yani madem denetleme ve kontrol görevlilerini eğitemiyoruz, ozaman amatör balıkçıları eğitelim ve bunu mecburi kılalım, böylece kontrol ve denetleme görevlileri belgesi olmayan bohçacı ile belgesi olan amatör avcı ayrımını yapabilsin. Hangimiz Mehmet beyin gösterdiği sabrı ve inatçılığı göstererek yada imkanları yakalayarak denetimde görevli personele birifing verebileceğiz. Hiç olmazsa basit bir denetleme yöntemleri olsun ellerinde.... Bunu 10 liralık ve 10 dk. da alınan belge ile sağlayamayız...

A.Emre ESİRGEN
ANKARA 1975 ARH(+)

Çevrimdışı ercanguven

  • Üye
  • *
  • Kayıt Tarihi: Eyl 2008
  • İleti: 121
  • Cinsiyet: Bay
Ynt: amator balıkçı belgesi
« Yanıtla #23 : 06 Ocak 2009 - Salı, 17:06:23 »
Ahmet bey,
Köy tüzel kişiliklerinin yaban hayatını korumada yetkilendirilmesi olayı gerçekleştirildiği taktirde,belgenin önemi, eğitimin önemi,daha netleşecektir.
Bekleyelim görelim. :-X
Ercan güven

Çevrimdışı Tarık Ersal

  • Tarık ERSAL
  • Rastgele-Der Üyesi
  • *****
  • Kayıt Tarihi: Eyl 2008
  • İleti: 2.350
  • Cinsiyet: Bay
Ynt: amator balıkçı belgesi
« Yanıtla #24 : 06 Ocak 2009 - Salı, 20:13:31 »
Sevgili Ahmet kardeş, sevgili arkadaşlar,

Belki de haberiniz var ve ilgili haberleri, hatta Derneğimizin de katıldığı haber videosunu da izlediniz.
İzlememiş olabilirsiniz diye tekrar hatırlatayım, sonra da düşüncelerimi aktarayım istedim.

http://www.rastgele.org/index.php?mod=menu&t=35&page=7 linkini tıklarsanız 25.04.2008 de RASTGELE-DER Başkanı olarak benimle yapılan bir görüşmenin özeti ve videosuna ulaşacaksınız.

Bu haberi yapan kişiler önce beni webimiz aracılığı ile bulup, Amatör Balıkçı Belgesine karşı bir görüş bildireceğimizi sanarak Kanal 24 e davet ettiler.
Bunu hissetmeme rağmen renk vermemeye gayret ettim.

Videoyu izleyince göreceğiniz gibi, belge ile ilgili soru yöneltilen tüm avcılar denizde avlanan insanlar ve sürdürülebilirlikten bihaber veya "ticari avcı tonlarca avlarken benden ne isteniyor" diyor.
O insanlarımız kendince de hakı mı?
Bence haklı.

Konunun gündeme gelme hikayesine gelince;
Verdiğim linkten de görebileceğiniz 3 Mayıs 2008 tarihli Hürriyet Gazetesinin haberine göre, TBMM AB Uyum Komisyonuna kadar gelen Su Ürünleri Kanunu değişiklik taslağının ilgili maddesi için iki ayrı partiden iki sayın milletvekilimiz çıkıyor, tasarının bu maddesini gerçekçi bulmayarak, vatandaşın bir balık avı hobisi var buna engel olunamaz, onlara 1 mayıs muamelesi yapılamaz, pazar eğlencesi için balık avlayan vatandaşa belge zorunluluğu konamaz, belgesi olmayana yaptırım uygulanamaz, zaten AB'ye destek azalıyor diyerek, itiraz edip Belge almadan su ürünleri avcılığı yapacak amatörlere öngörülen 100 TL. lik cezayı ve dolayısıyla 1380 sayılı Su Ürünleri Kanunun'da yapılacak değişiklik taslağından bu maddeyi çıkarttırıyorlar.

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Müsteşar Yrd. Sayın Nihat PAKDİL bey çıkıp, bu belgenin özel türlerin korunması amaçlı olduğunu anlatsa da, yukarıya aktardığım gerekçelerle bu madde benimsenmiyor ve daha sonraki günlerde TBMM Çevre Komisyonunca da ele alınan değişiklik Amatör Balık Avcılığı Belgesi maddesi çıkartılarak kabul ediliyor.

Belki de bu sonuç hayırlı oldu. Ceza ile başlayan bir tasarıyı sanırım hiç birimiz benimsemez.
En azından eğitim şartı ile belge alımının daha iyi vurgulanması, dolayısiyle uygulanması imkanı doğabilir.

Olması gerekeni Ahmet kardeşim de yazmış. Ben kısaca tekrar edeceğim.

Korunması için koruyana da, avlayana da eğitim, avlayana belge, koruyana denetim yaptırmak şart mı?

Şart.

Tüm Dünya ülkelerinden örnekler var. Bakan rahatça görebiliyor.

Bence, bizlerin (Dernekler ve diğer Forum, Grup gibi oluşumlar) bu konuda tek çıkar yolu birlikte hareket etmektir.

Yine bence, öncelikle içsularımızda veya ilk adım olarak (şimdilik) içsularımız için mutlaka korunarak avlanılması gerektiği araştırılarak belirlenen pilot bölgelerde eğitim karşılığı alınan belgesi olmayan avcı av yapamamalı.

Denizler için bu şartı koymak tüm insanlarımızın bakış açılarının sürdürülebilirlik anlamında değişimi ile mümkün olabilir. İleri adımlarda bu da olmalı.

Ama öncelikle iç sularımızda korunası ve korunurken avlanası değerlerin devamını sağlayabilmek, sürdürülebilir kılmak için avcı ve denetleyenlere eğitim ile sonrasında avcıya belge bulundurma, denetleyene görevini yerine getirme için bilinçlendirme uygulaması şart.

Sevgili Ahmet'in de yazdığı gibi bu uygulamalar aynı zamanda otokontrolü de sağlayacaktır.
Dar alanlarda başlayan uygulamanın sonuçları hem resmi birimleri, hem de avcıları zaman içinde ikna edecek, olmazsa olmaz bir durum olduğuna inandıracaktır.

Tek tehlike kara avcılığında uygulanan sistemde de yaşandığı gibi, eğitimlerin pas geçilmesi, usulen yapılan sınavlar sonrası belge alımı olur ki, bu da büyük bir tehlike.

Peki ciddi eğitimi kim veya kimler verecek?

Kara avcılığı için Kara Avcılığı Dernekleri de devreye girdi. Ama kara avcılığı amaçlı dernek sayısı bildiğim kadar 300 ün üzerinde. Yine bildiğim kadar 3 federasyon ve bir konfederasyonları mevcut.

Peki amatör balık avcılığı derneklerimiz çok az.
Ne yapabiliriz?

Öncelikle Su Ürünleri Kanununun aşağıda yazacaklarımı desteklemesi gerekmekte.
Sonrası benim hayalim.  :)

Kara avcılığında ilk adım olarak yapıldığı gibi yetkili ve sorumlu Bakanlık kararıyla bir komisyon oluşturularak, Sürdürülebilir Balık Avcılığı İçin Temel Eğitim El Kitabı hazırlanır.
Bu kitaptaki her konunun sonunda (kara avcıları için hazırlanan kitabın aynı gibi) konu içeriğinde anlatılan hususlarda sorular ve cevapları mevcut olur.
Kişilere eğitim verilmese/verilemese bile, bu kitaplar aracılığı ile eğitim sağlanacağı duyurulur ve yıl içinde belli zamanlarda merkezi sistem ile sınavlar yapılır.
Sonucuna göre belgeler sahiplerine verilir. Bu uygulama için de belli bir süre konup, süre bitiminde belge almamış olanlar ilan edilen avlaklarda avlanamazlar. Avlanan olursa da belirlenmiş olan yaptırımlar uygulanır.

Benim aklıma gelenler bunlar. Daha doğrusu aklımdan hiç çıkmayanlar bunlar.   ::)

Bürokrasi içinde 30 yılını geçtiğimiz aralık ayında doldurmuş bir Devlet Memuru olarak, bana olmayacak bir iş gibi gelmiyor.

Ne dersiniz?

İkinci soru ise hemen hazır.
(Burak haklı. Sorunun devamı da olmalı. Senelerdir sora sora bir hal olduk. Körler sağırlar misali.  ;)
Sevgili Orhan YILMAZ'ın kulakları çınlasın.)

Nasıl yapar da bu ya da ortak kararla belirleyeceğimiz daha detaylı ve örnekleri ile olabildiğince dayanaklı önerilerimizi Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Koruma ve Kontrol Genel Müdürlüğüne sunar (daha önemlisi) kabul ettirebiliriz?

« Son Düzenleme: 06 Ocak 2009 - Salı, 20:15:08 Gönderen: Tarık Ersal »
Tarık ERSAL 
1961 - ANKARA - B Rh+


"MEVZUBAHİS VATAN İSE, GERİSİ TEFERRUATTIR."

Çevrimdışı oktayaydıner

  • Oktay AYDINER
  • Rastgele-Der Üyesi
  • *****
  • Kayıt Tarihi: Eyl 2008
  • İleti: 480
Ynt: amator balıkçı belgesi
« Yanıtla #25 : 08 Ocak 2009 - Perşembe, 17:36:21 »
Kara avcılığında ilk adım olarak yapıldığı gibi yetkili ve sorumlu Bakanlık kararıyla bir komisyon oluşturularak, Sürdürülebilir Balık Avcılığı İçin Temel Eğitim El Kitabı hazırlanır.
Bu kitaptaki her konunun sonunda (kara avcıları için hazırlanan kitabın aynı gibi) konu içeriğinde anlatılan hususlarda sorular ve cevapları mevcut olur.
Kişilere eğitim verilmese/verilemese bile, bu kitaplar aracılığı ile eğitim sağlanacağı duyurulur ve yıl içinde belli zamanlarda merkezi sistem ile sınavlar yapılır.
Sonucuna göre belgeler sahiplerine verilir. Bu uygulama için de belli bir süre konup, süre bitiminde belge almamış olanlar ilan edilen avlaklarda avlanamazlar. Avlanan olursa da belirlenmiş olan yaptırımlar uygulanır.

 Bu kadar basit.
 Bu ülkede, yıllarca sürücü belgeleri bu şekilde verildi.
 Bu belgenin eğitim neticesinde verilmesi en güzeli olsa da, bu yapılamıyorsa hiç olmazsa bu şekilde olabilir.
"Çalışmak Balık Tutmasını Bilmeyenler İçindir"
                                        Çin Atasözü

Çevrimdışı ercanguven

  • Üye
  • *
  • Kayıt Tarihi: Eyl 2008
  • İleti: 121
  • Cinsiyet: Bay
Ynt: amator balıkçı belgesi
« Yanıtla #26 : 08 Ocak 2009 - Perşembe, 18:35:00 »
Arkadaşlar,
Bu belgenin verilişi tartışılırken belgenin (iç sularda avlanma izin belgesi)önemini yitirecek kararlar alınıyor.

Şöyleki
Çoğu göl ve göletler iç sularda bile olsa köy tüzel kişiliklere devredilecek(tahminim bazı dereler bile)dolayısıyla buralarda belge aranmaksızın fiş kesilerek avlanmaya izin verilecek ki doğrusuda budur,ozaman belgenin önemi sadece dışında kalan içsular için geçerli olacak.

O zaman bugüne kadar önem verilmemiş belge,bundan sonra nasıl eğitime tabi tutulacak,eğitimi görmek isteyen balık avcısı zaten heveslidir ,hevesli oluncada kendi kendine tebliği de öğrenir yasa dışı avda yapmaz,önemli olan bu gibi olgulardan habersiz ve hiç önemsemeyen kişileri sınavlamak lazım.

Bence oltayı alan her kişinin fiş alarak avlandığı yerler olsun olmasın her bireyin belgeyi sınavlı alarak her (iki yada üç)yıl sınav tekrarı yapılarak belge yenilenmelidir.

Yok köy tüzel kişiliklere devredilen yerler fiş alınarak avlanılıyor buralara gerekmez,dışındaki yerlere belge gerekir gibi bir mantıkla haraket edilirse yine karışıklığın önüne geçilemez.
Ercan güven

Çevrimdışı cemliman

  • Cem LİMAN
  • Rastgele-Der Üyesi
  • *****
  • Kayıt Tarihi: Eyl 2008
  • İleti: 300
  • Cinsiyet: Bay
    • Kalamar Avcısı
Geçen yıl kaç Amatör Balıkçı Belge aldı acaba
« Yanıtla #27 : 09 Ocak 2009 - Cuma, 09:42:48 »
Geçmiş yıllara dönük olarak acaba her yıl ortalama kaç Amatör Balıkçı Belge alıyordur.
Zorunluluk olur ise Kaç Amatör Balıkçı Belge alır, Aslında Belge zorunlu olsun ama öyle iki yılda yada dört yılda bir
yenilenmesinin pratikte bir faydası yok, yada beş yılda bir sınav olmanın bir faydası yok, olsaydı. Meslek sahiplerini, her beş yılda bir sınav ediyor olurduk. Düşünün şimdi, öğretmen olmuşsunuz, doktor olmuşsunuz beş senede bir yeterlimisiniz değilmisiniz, bilgileriniz güncelmi değil mi diye sınava alınıyorsunuz,
Devlet bunu yapıyor olsaydı, Amatör Balıkçının da Her Tebliğ döneminde, tebliğin Resmi gazetede yayınlanmasını takip eden altıncı ayın ilk pazar günü sınava alınmaları olağan bir işlem ve gerçek bir başarı olurdu.

Ben Hali hazırda Tüm belge alanlara yanında bir Adet Tebliğ verilmesinin olumlu olacağını düşünüyorum
Hatta;

Tatlı suda avlanacaklar için içinde sadece Tatlısu avcılığı ile ilgili bilgi ve yasaklar, gerekirse, bölgelere göre
ayrılmış tebliğ, yani Ege Bölgesi için, İç yada Doğu Anadolu, yada Karadeniz Marmara  için ayrı ayrı hazırlanmış tebliğ

Denizde avlanacaklar için sadece Deniz ile ilgili ve Karadeniz, Marmara , Ege ve Akdeniz için ayrı ayrı hazırlanmış tebliğlerin, herbirini ayrı ayrı veya talep üzerine hepsinin birden verilmesinin,
Mevcut durumdan daha faydalı olacağını düşünmekteyim.
Kaç adet basılacakları da Koruma Kontrol Dairesi Başkanlığının elindeki sayıdan belli olacaktır.

Okullarda seçmeli ders olarak, Kara ve Deniz avcılığı üzerine bir ders konulmasını sağlamak kökten çözümdür. Bunun üzerine eğilmek, Kara ve Deniz avcılığı ile ilgili değişik dernekler ile bu konuda kamuoyu oluşturmak ve lobi faaliyetlerinde bulunmak gerekli diye düşünüyorum.

Saygılarımla


Çevrimdışı Sinan Işıldak

  • Rastgele-Der Üyesi
  • *****
  • Kayıt Tarihi: Eyl 2008
  • İleti: 347
Ynt: amator balıkçı belgesi
« Yanıtla #28 : 09 Ocak 2009 - Cuma, 10:37:05 »
Bugünkü haliyle;elimizde ormaniçi sularda avlanma belgesi ve tebliğle kurallara uygun olarak av yapmaya kalktığımız halde, avımız öyle yada böyle bir şekilde (piç) olabiliyor.6 ay kapalı sezon,Ankara'ya en yakın alabalık avlağı gidiş dönüş 350-400km.( üstelik ayakaltı)adam gibi bir avın maliyeti,külfeti,yolun 1000 kmyi aşmasıda cabası bunlar yetmezmiş gibi 2-3 senede sınav;bu iş zulüm olur. Sınav olacaksa tek olmalı ve illegal avlananın belgesine süreli veya sezon boyu el konulmalı.Ercan abi,sınava iyi çalış.Yeterince yasak varken avlanmak hayal olmasın.

İlhami Toker

  • Ziyaretçi
Ynt: amator balıkçı belgesi
« Yanıtla #29 : 09 Ocak 2009 - Cuma, 11:10:26 »
belge eğitim sonucu verilmeli
belge ehil olmayı ifade etmeli
belge kontrol ve belge sahiplerinin kurallara uyumu kontrol edilmeli
 uymayanlara yaptırım uygulanmalı.


bu şekilde bir uygulama kısmi fayda sağlar.


öte yandan

sular olanca hızla kirletilirken ticari balıkçılar her tür kıyımı yapar ve kontrol edlimezlerken

ticari balıkçılığın bir eğitimi sınavı ve denetleme fonksiyonunu yerine getiren meslek odası yokken

stok kontrolü yapılmaz ve av limiti deyincede trolden cıkan balığın boyunu ölç uymuyosa geri at gibi beklentilere girilirken yahut göz acıklıkları kontrol edilmezken


ülkede tutulan balığın %95i ticari balıkçı %5 i amatör balıkçı tarafından tutulurken

bu %5 i tutabilenlerin uygulanmayacagını düşündüğüm kurallara bogulması ne kazandıracak beyler?

abartmıyormuyuz?

elinizi vicadanınıza koyun

hangi limanda hangi balık mezat yerinde limit kontrolü yapılıyor hangi perakendecide limit dışı balık satıldı diye işlem yapıldı?

tutulan balığın %95 i bu şekilde avlanır ve satılırken amatörün oltasındaki iğne sayısına kısıtlama getirilerek eline kagıt vererek ne elde edilecek?


köprüköyde her allahın günü ağ atan adamın elinde ne belgesi mevcut?
 kızılırmakta her mevsim her uzunlukta ağ atılırken bunlara ne yapıyorsun diyen belge soran varmı?

alabalıgı koruyalım sempozyumlarında alabalık yiyerek konuyu tarışanlar mı karar verecek bunlara ?

yada kontrol için gelip yasak sezonda kendisine ikram edilen sazanı afiyetle ve bihaber mideye indirenlermi?

 diyelim ava gittiniz cocugunuzun yada misafirinizin eline de bir olta verdiniz oda kıyıdan güya balık tutuyor

nerde bunun belgesi ne eğitim aldı diyene ne denilecek

bu belge kaç yasındakilere verilecek.
12 yasındaki cocugunuzu hangi kuruma eğitim için göndermeye güveneceksiniz?

bazen aklıma şu örnek gelir

fatih istanbulu feth ederken içerideki konsül meleklerin kanat sayısını ve cinsiyetini tartışıyorlarmış böyle rivayet edilir. doğa topyekün ölüyor kanser olan bir hastanın yüzündeki sivilceye ilaç aramak neye yarar?

su kirleniyor dogal stok eriyor bitiyor.
bunun caresi hafta sonu balığa gidene belge vermek mi?
bu belgeyi zorunlu tutmakmı? abartmıyormuyuz? fazla elitist olmadıkmı?




« Son Düzenleme: 09 Ocak 2009 - Cuma, 11:21:57 Gönderen: İlhami Toker »