Olay ESABDER Dernek başkanımı Ateş DALYAN ile birlikte ilimiz göletlerinden birinde gerçekleştirdiğimiz sazan avı esnasında fotoğraflandı ve konu Ateş hocam tarafından açıldı.Her satırına,noktasına kadar aynı fikirde olduğum konuyu izniyle sizlerle paylaşmak istiyorum.Belki halen küspeli olta kullanmakta ısrar eden ve bu çağdışı avlanma yöntemini savunanlara ders olur.
Biyolojik çeşitlilik açısından son derece zengin ve Eskişehir'e oldukça yakın bir avlak olan bir göletimizde sezon açılışından bu yana diğer su kuşları gibi iki adet de pelikan barınmaktadır. Büyük olasılıkla avlağın zengin besin yapısından yararlanmak isteyen bu iki su kuşu çok sayıda amatör balıkçının gölette avlanmasına rağmen bölgeyi terk etmemiş ve adeta avlağın bir maskotu gibi buradaki varlıklarını sürdürmüşlerdir. Ancak, yasa tanımayan, yasak dinlemeyen, bohçacı kılıklı soysuzların kullandıkları küspeli olta yüzünden bakın bu iki pelikandan biri ne haldedir:
Ahlaksız bir balıkçı bozuntusunun gölete attığı bir küspeli olta takma aparatının iğneleri pelikanın gaga altına saplanmış bir halde duruyor...
Zavallı pelikana yapacağımız bir şey olmadığından bu kepazeliği ne yazık ki uzaktan seyretmek zorunda kalıyoruz...
Bu küspeliyi kullanan bohçacının ağzına saplanan iğneler olsaydı acaba aynı keyfi duyar mıydı!!
Doğal hayata zarar vermeden avlanmanın bir onur olduğunu kavrayamayan aymazların bu görüntüden de fazla etkileneceklerini sanmıyorum çünkü onların insan olduğunu düşünmüyorum...
Buna "Alt tarafı bir kuş!" diyebilen aymazlar, öldürdükleri el kadar balıklar için de "Alt tarafı bir balık!" diyebilen eğitimsiz, bilinçsiz, ahlaksız, düşüncesiz ve egoist çıkarcılardır...
Küspeli vahşetine ibret olsun...
Bu pelikan eğer hala yaşamayı başarabilmişse, hala Keskin Göleti'nde yaşam savaşı veriyor olacaktır. Bizim gözümüze çarpan sadece bu pelikan oldu, oysa aynı avlaktaki ördeklerin, mekelerin ve balıkçılların aynı akibete uğramadığını savunabilir miyiz? Nice yaban hayvanının benzer telefi belki de bizim haberimiz olmadan gerçekleşiyor. Ve hala daha küspeli olta da satılıyor, diğer yasadışı balık avlama malzemeleri de.
Pelikanlar göç eden su kuşlarındandır. Belki de bizim pelikanlar da havaların soğuması ile başka ülkelere göç edecek ve yaban hayatına daha saygılı insanların yaşadığı ülkelerin parklarında, göletlerinde konaklayacaklar. Belki de su kuşlarını koruma organizasyonları tarafından koruma altına alınacak, tedavi edilmeye kalkılacak. Acaba pelikanın gagasındaki bu aparata bilim adamları bir anlam verebilecekler mi? Bu aparatların bazılarında üreticinin markası da var sanırım. Uzmanlar ne düşünecek acaba, Türkler değişik bir markalama yöntemi geliştirmişler mi diyecekler, yoksa lanet mi okuyacaklar. Güleriz ağlanacak halimize, utanmadan küspeli oltayı kullananlara da, üretenlere de ibret olsun...
ESABDER OLARAK BU REZALETE NEDEN OLANLARI ŞİDDETLE KINIYOR, KÜSPELİ OLTA ÜRETİM VE KULLANIMINA DAHA ETKİN ÖNLEMLERİN ALINMASINI GEREKLİ GÖRÜYOR, TÜM ÜLKE AMATÖRLERİNİN YASAKLANAN AVLANMA USÜL VE YÖNTEMLERİNE AZAMİ UYUM GÖSTERMESİNİ TALEP EDİYORUZ
Yazının tamamı alıntıdır:
CarpTR