Karadeniz Teknik Üniversinin Havuzlarına Karışan Kimyasal Maddeyle Balıklar Heba Oldu.Türkiye'de alabalık üzerine araştırma yapılan tek yer, Karadeniz Teknik Üniversitesi... Su Ürünleri Fakültesi'ndeki araştırma havuzları 8 yıldır faaliyette.... Ama, merkezde bugüne kadar yapılan herşey, havuzlara karışan kimyasal maddeyle heba oldu. Şimdi, jandarma iz üstünde.
Karadeniz Teknik Üniversitesi'ne bağlı Sürmene Deniz Bilimleri Fakültesi'nde Erzurum, Bolu, Trabzon hatta Afrika ve Amerika'dan getirilenler alabalıklar bile var. Alabalıklar, 8 yıllık emeğin ürünü.. Üniversiteki alabalıklar yıldan yıla özenle besleniyorlardı.. Ama şimdi tek tek can veriyorlar.
Karadeniz Teknik Üniversitesi, Yardımcı Doçent Doktor Mehmet Kocabaş anlatıyor:
" Balıklarımız ölmüş, telef olmuş. Su akmaz ya da suya herhangi bir kimyasalın karışması gerekir. Bir baktık balıklar ters dönmüş. Ortada çok kötü bir çöp atığı kokusu var. Yukarıya çöp arıtma istasyonu kuruldu. Kamyonlar sintinelerini dereye boşaltıyorlar."Bunun sonucunda yüzlerce anaç alabalık telef oldu. Kayıp büyük, ölümler gen bankası ve gen havuzu projelerini de rafa kaldırdı...
Karadeniz Teknik Üniversitesi öğretim üyesi Yardımcı Doçent Doktor Nadir Başçınar anlatıyor:
"Balıklarımızda zehirlenme sonucu ölümler meydana geldi. Daha doğrusu projelerimizi, araştırmalarımızı ve geleceğimizi kaybettik. Sekiz yıldan bu yana sürdürdüğümüz projelerin yansımalarını bugünlerde alacaktık. Onları kaybettik."Karadeniz Teknik Üniversitesi Dekan Yardımcısı İlhan Altınok ise şunları söylüyor:
" Türkiye'nin değişik bölgelerinden toplanan alabalık türlerinin birçoğu burdaydı. Türler arasındaki gen akışlarına ve genetik yapısına bakıyorduk, bir 10 yıl daha bunun için uğraşmak zorunda kalacağız maalesef."Fakülte yönetimine göre sorumlu, Trabzon Katı Atık Tesisi... Tesisin havuzları besleyen dereye saldığı suyun, ölümlere yol açtığı öne sürülüyor.
Tesis yetkilileri ise suçlamaları kabul etmiyor..
Katı atık tesisi yetkili Bülent Aşçı anlatıyor:
" Ben ilk defa şahit oluyorum. Böyle bir şey yok. Bizden kaynaklanan bir problem yok. Çünkü suda kanalizasyon kokusu var. Çöp suyu çok farklı bir şey, çöp suyu olsa kokusu çok farklı olur"Olayı soruşturan jandarma, ölü balık ve havuz suyundan aldıkları numuneleri incelemeye gönderdi
Kaynak:
http://www.yabantv.com/haber/2499-alabaliklar-neden-oluyor.aspx