Gönderen Konu: GERÇEK AMATÖR BALIKÇILAR HAREKETE GEÇİYOR  (Okunma sayısı 9838 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı dil-i bela

  • Üye
  • *
  • Kayıt Tarihi: Nis 2012
  • İleti: 7
  • Cinsiyet: Bay
GERÇEK AMATÖR BALIKÇILAR HAREKETE GEÇİYOR
« : 31 Ocak 2013 - Perşembe, 12:39:07 »

Sevgili arkadaşlar;
 Bildiğiniz gibi geçtiğimiz yılın haziran aylarından itibaren başlayan ve son dönemlerde de iyice artan, amatör olta balıkçılığı üzerinde gerek yazılı basın gerekse de sosyal medya üzerinden yürütülen bir karalama kampanyasına şahit olduk. Bu karalama kampanyasında başı çeken ve halen de buna devam eden endüstrileşmiş ticari balıkçılık sektörü baskıyı sadece amatör balıkçılık camiası üzerinde değil ilgili bakanlık ve bürokrasi üzerinde de kurma eğilimindedir. Tek amacı para-kar olan bir anlayış bize çok uzaktır. Bu sektörün; amatör balıkçılığın nirengi noktası olan sürdürülebilirlik kavramı ile bir ilgisinin olmaması, doğaya ve sucul alanlara verilen zararın da müsebbibi olmasının yanı sıra amatör balıkçıların doğal müttefiki olan kıyı balıkçılarını da içine alarak kendilerinin uydurduğu bir ''amatör balıkçılık'' kavramı yaratmaya çalıştıkları da dikkatlerden kaçmadı.
Bu gibi saldırıları görmezden gelemezdik. Talip Girgin usta bloğunda ve sosyal medyada ''Amatör, adına sahip çık'' diye seslenirken Tarık Ersal usta ise mesajları ve uyarıları ile yetişebildiği her forum ve grupta deyim yerindeyse ''amatörlüğün kitabını'' yazdı. Belki farkındaydınız ama sular henüz durulmamışken söylemiş olayım, dişe diş mücadeleler verildi.
 Tam bu sırada SAD'ın medyada yer alan Sorumlu Amatör Balıkçılık Projesi ortaya çıktı. Medyadaki haliyle tüm amatörlerin şimşeklerini üzerine çeken bir şekilde lanse edilen proje yine amatörlerin duyarlılıkları dikkate alınarak SAD'ın açıklaması ile doğru mecrasını buldu ve ''Gerçek amatör balıkçılar'' deyimiyle tepkilerin bir nebze dinmesi sağlandı. 29.01.2013 tarihinde Ankara'da SAD merkezinde Sinabder, Köroğlu Der, Rastgele Der, Oltacılar Der. Dernekleri ve başta Sn.Tarık Ersal olmak üzere camianın kanaat önderleri bir araya gelip fikir teatisinde bulundular. Açıklama aşağıdaki gibidir:
 

Deniz Koruma Alanları Öncelikli Türkiye’de Sorumlu Balıkçılığın Geliştirilmesi Projesinin 2. toplantısı Ankara’da önemli bazı Amatör Balıkçılık STK temsilcileri ile gerçekleşti. SAD dernek merkezinde 28 Ocak 2013′de gerçekleşen toplantıda hem ilgili paydaşlar konumunda olan dernek başkan ve yönetim kurulu üyeleriyle tanışma oldu hem de Türkiye’de Sorumlu Balıkçılığın Geliştirilmesi projeleri hakkında biraz daha detaylı bilgi aktarıldı ve karşılıklı istişarelerde bulunuldu.
 


Toplantıya ilişkin bilgilendirme notu:

Kapsam : SAD Bünyesinde Yürütülen Sorumlu Balıkçılık Projeleri
 Konu : Sorumlu Amatör Balıkçılık Projesinin İçeriği, Tanışma, Proje Hakkında Bilgilendirme, Yanlış Anlaşılmaların Giderilmesi, Projeye Katılım ve Ortak Hareket
 
Yer : SAD Dernek Merkezi, Maltepe-Ankara
 Tarih : 28 Ocak 2013
 Katılımcılar :
 ◾Mehmet Tarık ERSAL, KÖROĞLU-DER & RASTGELE-DER
 ◾Serkan İNANÇ, SİNABDER & OLTACILARDER
 ◾Kamil ÜÇBAŞ, OLTACI DERGİSİ EDİTÖRÜ ve İÇ ANADOLU AV ve YABAN HAYATI FEDERASYONU BAŞKANI
 ◾Ayhan ŞAHİN, OLTACI DERGİSİ
 ◾Cem Orkun KIRAÇ, SAD YÖNETİM KURULU BAŞKANI
 ◾Nesimi Ozan VERYERİ, SAD PROJE YÜRÜTÜCÜSÜ
 ◾Yılmaz Ruhi DEMİR, SAD PROJE ASİSTANI
 ◾Gökhan GÜNAY, SAD PROJE ASİSTANI
 
Sualtı Araştırmaları Derneği bünyesinde, Sorumlu Balıkçılık ana başlığı altında, Kaş Özel Çevre Koruma Alanı Proje Pilot uygulama alanı olmak üzere, Sorumlu Amatör Balıkçılık Projesi tasarlanmış ve uygulamaya konulmuştur. Bu kapsamda ilgili paydaşlarla işbirliği kurmak amacıyla sosyal paylaşım ağları ve proje web sitesi üzerinden ve basın duyuruları ile çağrılarda bulunulmuştur. Projenin içeriğinin, amaçlarının daha iyi anlaşılması ve güçbirliğinin oluşması amacıyla,
 
OLTACILARDER, KÖROĞLU-DER, RASTGELE-DER VE SİNABDER temsilcileri proje ekibi ile görüşme talebinde bulunarak çağrımıza, olta avcılarını temsilen yanıt vererek değerli bir öncülük göstermişlerdir.
 
Toplantı içeriğinde yayınlanmış olan basın duyurusundaki kimi ibarelerin amatör balıkçılar arasında rahatsızlık verici olarak algılandığı ve bu durumdan kaynaklanan soru işaretleri ve endişelere yönelik karşılıklı ortak görüşler paylaşılmıştır. SAD yetkilileri terimler ve ifadelerden kaynaklanan yanlış anlaşılmaların düzeltilmesi yönünde aldıkları tedbirleri ve BİR BALIK ÇOK BALIK « Türkiye'de sorumlu balıkçılığa doğru… Doğa için… HepImIz için… proje web sitesinde de konuyla alakalı açıklama ve dokumanlarla proje amaç ve hedeflerini olabildiğince açık ve net ifadeye dikkat ve özen gösterdiklerini, ancak yine de hassasiyetlere çok hak verdiklerini ve süreç içerisindeki yayın ve duyurularda ortak dil anlayışına dikkat edileceğini ifade etmişlerdir. Bu amaçla BİR BALIK ÇOK BALIK « Türkiye'de sorumlu balıkçılığa doğru… Doğa için… HepImIz için… sitesinde projeyle ilgili olabilecek her türlü bilgi ve açıklamanın halihazırda yer aldığı tekrar vurgulanmış ve projenin resmi sitesinin proje hakkında tüm sorulara cevap verecek ve ışık tutacak veriyle donatılmış olduğu belirtilmiştir.
 
SAD proje ekibi, değerli temsilcilere, “Sorumlu Balıkçılık” ana başlığı içeriğinin genişliği ve bu ana başlık altında “Sorumlu Amatör Balıkçılık” kapsamının dünya ve ülkemiz için önemini belgeler ve dış ülkelerdeki gelişmeler paralelinde ifade etmişlerdir. Ayrıca bu kavramın sadece bu proje kapsamında kullanılmadığı FAO, MedPAN, GFCM, Bureau Veritas ve TÜDAV gibi birçok uluslararası ve ulusal kuruluşlarca çok önceden bu yana kullanıldığı, bunun evrensel bir kavram olduğu bilgisi aktarıldı.
 
Buna göre;
 
- Amatör Balıkçılığın standartlarını yükselten, gerçek amatör balıkçı ile yasadışı ve bilinçsiz faaliyetleri birbirinden ayıran “Sorumlu Amatör Balıkçılığa Geçiş” sürecinde proje bünyesinde işbirliği,
 
- Projenin sağlıklı yürütülmesi açısından tercih edilen iletişim usülleri,
 
- Kaş ve Ankara Toplantılarının içeriği ve kurumsal sorumluluklarımız,
 
- Proje ekibi ve danışman bilim insanlarınca geliştirilmekte olan kitapçığın ana başlıkları, belli bir olgunluğa gelmesi ardından revizyon, katkıların alınması amacıyla paydaşların dikkatine sunulması safhaları,
 
konuları değerli katılımcılar dikkatine sunulmuş ve birlikte değerlendirilmiştir.
 
Bu paylaşımdan duyulan karşılıklı memnuniyetin ifadesini takiben yakın zamanda daha geniş katılımlı bir diğer toplantı dileğiyle toplantı tamamlanmıştır.
 
Proje Ekibi ve SAD temsilcileri olarak bu gelişmeler paralelinde bizler de memnuniyetimizi sizlerle paylaşıyoruz.
 
Saygılarımızla,
 

 
Nesimi Ozan Veryeri
 
SAD Yönetim Kurulu Üyesi
 
Sorumlu Balıkçılık Proje Yürütücüsü
 

 
29 Ocak 2013, Ankara
 
Tüm bu tartışmalar arasında Amatör ve Sportif Balıkçılık Platformu Sn. Cüneyt Alpay öncülüğünde sesini yükseltti. İstanbul merkezli amatör balıkçıların örgütlenmeleri yeni bir dalganın daha geldiğinin işareti gibi. Umarız bu hareket ülkenin diğer yanındaki tüm derneklere ve amatör balıkçılığa gönül vermiş kardeşlerimize ışık gösterir.


Aydın Alagöz

Baş oldum diye sevinme,
Ne gelirse başa gelir.
Diz toprağa değer amma,
Baş düşerse taşa gelir.

Çevrimdışı Tarık Ersal

  • Tarık ERSAL
  • Rastgele-Der Üyesi
  • *****
  • Kayıt Tarihi: Eyl 2008
  • İleti: 2.350
  • Cinsiyet: Bay
Ynt: GERÇEK AMATÖR BALIKÇILAR HAREKETE GEÇİYOR
« Yanıtla #1 : 31 Ocak 2013 - Perşembe, 13:05:53 »
Sevgili Dil-i Bela Aydın kardeşim,

Teveccühün için çok teşekkür ediyorum.
Ustalık, kitap yazmak mecazi anlamda da olsa bana uzak konular kardeş.  :)

Ancak GERÇEK Amatör Balıkçı ve GERÇEK Amatör Balıkçılık adına elimden geleni yaptığım gibi, Allah izin verdiği sürece yapmaya devam edeceğim.

Dileğim tüm GERÇEK Amatör Balıkçıların birbirlerine bakmayı bir yana bırakıp sorunların giderilmesine odaklanmalarıdır.
Malum, GERÇEK SEVGİ Birbirine değil, aynı yöne bakmaktır.


Sevgi ve saygılarımla.
Tarık ERSAL 
1961 - ANKARA - B Rh+


"MEVZUBAHİS VATAN İSE, GERİSİ TEFERRUATTIR."