Tarık Abi o yazıyı görmüştüm, biliyorum. Zaten o yüzden bunları söyledim. örneğin kısmi yasaklara baktığımızda, suyun bir milli park ya da tabiatı koruma alanı bölgesi içine giren kısmı bu listeye alınıyor. O alanın otoritesi, orada hangi faaliyetlerin yapılabileceğine karar veren otorite burayı bu listeye koydurmuş, yasak olsun demiş. Biz BSGM'yi ikna etsek bnile, bu yetki durumundan dolayı Milli Parklar Genel müdürlüğündekilerin ancak söz söyleyebilecekleri bir konu, hatta muhtemelen zor ikna olacakları, ikna olsalar bile belki de mevzuattan dolayı değiştiremeyecekleri bir durum.
Bazı sular balıklandırmadan dolayı yasak kapsamında. Onlarda 2 tebliğ dönemi peşpeşe yasak olamayacağına göre, bu durumdakileri belki değiştirebiliriz.
Bazıları su kullanma çıkarlarından dolayı. Bunlarda çeşitli kişi ya da kruumlar, kendi çıkarlarını korumak için amatörü uzaklaştırmak istiyorlar, kimisi bunu başarmış oluyor. Örneğin daha önce Bursa'da Gölbaşı vardı listede, balık yetiştirmek için gölü kiralayan kişinin telkiniyle Tarım İl Müdürlüğü burayı sonradan listeye aldırmıştı. Bunlarda çözüm daha karmaşık olabilir. Belki yerel balıkçı örgütlenmesi olsa taraflararası müzakereyle çözülür.
Bilimsel çalışma ve takip olmaması ve bunda kaynak yetersizliğinin arkasına sığınılması konusunda da belki bir kopukluk var. İlgili araştırma kuruluşlarında bir sürü akademisyen var. bunlar araştırma yapmadan barınamayaclarına göre pek çok araştırma yapılıyor olması lazım. Araştırma projelei için de bütçeler var. Yani zaten yapılan bir araştırma için, ya da zaten kaynağı ayrılmış birşey için tekrar kaynak aramaya gerek yok. Bu kuruluşları, bizim öncelikli bulduğumuz araştırma konularına yönlendirebilirsek olur.