Gönderen Konu: Denizlerimizdeki Mercan Ailesi Turleri, Ayrimi Ve Tebligler  (Okunma sayısı 34458 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

OKYANUSCA

  • Ziyaretçi
Denizlerimizdeki Mercan Ailesi Turleri, Ayrimi Ve Tebligler
« : 29 Haziran 2012 - Cuma, 10:59:52 »
Denizlerimizdeki Mercan Ailesi Turleri, Ayrimi Ve Tebligler
[/SIZE]


Ulkemizde dunya capinda amator balikcilik acisindan onemli mercan turleri vardir.Mercan isim olarak hem genetiksel olarak benzer ozellikte baliklarin olusturdugu sparidae ailesinin Turkce karsiligi olarak, hem de mercan isminin onune farkliligi tanimlayici ornegin, kirma, mandagoz, yabani gibi eklentiler alarak kullanildigi icin yanlis tanimlamalara ugrayan  turlerdir.Tebligler de mercan ailesi, kirma mercan(Pagellus erythrinus), Dentex dentex (Sinagrit),Sargos(Baltabas Karagoz-Diplodus sargos),Cipura(Sparus aurata),Karagoz(Diplodus vulgaris) olarak sadece degerlendirilmistir. Assagida Ulkemizde bulunabilecek  mercan ailesi turleri listesine goz atarsaniz pek cok mercan ailesi bireylerinin "digerleri" kistasina sokuldugunu goreceksiniz.Bu turlerden bir bolumu oldukca degerli mercan turleri oldugu icin bu yaklasim sakincalidir.


SPARIDAE (MERCAN BALIKLARI)

1-Boops boops (Kupes)




Kupes amator balikcilik acisindan sofaralik bir baliktir, yuksek trofe degeri yoktur.Tebligler acisindan digerleri bolumunde degerlendirilmesinde sakinca yoktur.

2-Dentex dentex (Sinagrit)



Dogu Atlantigin Akdenize yakin kiylarina ve Akdenize ait bu balik amator balikcilik acisindan trofe degeri muhtesem bir baliktir.Uzerinde bir baskinin olmamasi, hali hazirda kultur balikciligiyla uretilmesi calismalarinda buyuk basarilar elde edilmesi turunun gelecegi acisindan pozitif bir durumdur.20kg'a buyuyebilecek bu baligin tebliglerimizde 20cm ve gunde 5kg limitle yakalanmasi gulunc denilebilecek bir yaklasimdir.Bu bu baligin ureme boyu bile degildir.

Sinarit toplumumuzu trofe balikciliga ozendirebilecegimiz cok ozel turlerden biridir ve buyumesine izin verilmelidir.
Bu acidan kisi basina min 35 cm, gunde max 3 tane yakalanmasi ve kg limitinden vazgecilmesi bu baliga ve amator balikciligimizin gelecegine  buyuk yatirimdir. Daha buyuk baliklarin yakalanmasina ozendirme surdurulebilir balikcilik acisindan da cok onemlidir. 20cm max 500gr gelebilecek ureme olgunluguna erismemis sinaritleri kirdiran zihniyet
oldukca zayif bir zihniyettir. Gunde 3 balikla 10 kg uzerinde verim alinabilecekken, yuzlercesinin hem ureme hemde verimsiz bir caginda, daha onlerinde yillarca uremeye katki potansiyeli varken bunun degerlendirilmemesi cok yaziktir.

Snarite yatirim yapmak , onun trofe balikciligina yatirim yapmak hem amator balikciligimiz, hem de surdurulebilir balikciligimiz acisindan cok onemlidir.


3-Dentex gibbosus (Trança)




Tranca mercan ailesinde sinarite yakin, sinarite akraba bir turdur.O da 20kg uzerine buyuyebilecek kapasitede bir baliktir.Ulkemiz sularinda sinaritle kiyaslandiginda oldukca nadirdir. Bunun en buyuk nedeni kucukken siradan mercanlarla karistirilarak buyuk kiyima ugramasindandir. Ozellikle kucuklerine sirt yuzgeclerinin on iki isini diger isinlarindan oldukca uzun oldugundan antenli mercanla karistirilir.Tranca buyudukce bu anten diye ifade edilen uzun isinlarini kirar, koreltir.Amator balikcimiz trancayi kucukken tanimakta cok buyuk zorluk icersindedir.Bu yuzden konunun altinda trancayi daha yakindan karsilastirmali olarak tanitan bilgiler verdim.

Tranca amator balikcilik acisindan trofe degeri sinaritten bile daha buyuk ,muhtesem bir avdir. Amator balikciligimizin gelecegi, amator balikcilarimizin trofe balikciliga ozendirilmesi acisindan trancanin buyumesine onem verilmesi ve bu nadide baligin ulkemiz sularinda iri , verimli avlanabilmesine yatirim yapilmasi sinaritten bile cok daha onem arzeder.
Bu baligin tebliglerde adinin bile gecmeden, diger baliklar sinifina sokulamsi anlasilmaz bir yanlisliktir.

Kisi basina gunde min 40cm 'den assagi olmamak kaydiyla, gunde 1tane alikoymaya izin verek teblig kapsamina girmesinde amator balikciligimiza yatirim ve surdurulebilir balikcilik acisindan buyuk onem vardir.Tranca toplumumuza onemi anlatilip, kucuklerinin zarar vermeden salinmasi mentalitesinin topluma acilen verilmesi gereken cok nadide bir balik ve avdir.


4-Dentex macrophthalmus (Patlakgöz Mercan)



Kuzey Ege'de daha yogun olmakla birlikte Guney Ege ve Akdeniz de bulabilecegimiz bir baliktir. 65cm'e buyumesine karsin genelde 30cm civarlarindadir.Teblig kapsamina min20cm gunde 20 adet alinmasinda yara vardir.Ancak amator balikcilik acisindan trofe degerinden cok sofralik bir baliktir.Genelde oldukca derinden yakalanip catladigi icin yakala-sala izin vermez.Amator balikci bu limiti elde ettigi zaman yakala sal yapabilecegi baska baliklari hedeflemeyi, olta ve avlak degistirmeyi secmeli, bu yonde egitilmelidir
.

5-Dentex maroccanus (Fas Mercanı)



Ureme olgunluguna 10cm de erisen bu balik Akdenizden cok Ege de yogunlukla vardir."Digerleri" kistasinda tebliglerde degerlendirilmesinde sakinca yoktur, 45cm buyumekle birlikte 25cm civarinda coklukla bulunur.Amator balikcilik acisindan sofralik bir turdur, trofe degeri yoktur.

6-Diplodus annularis (Isparoz)



7 yasina kadar maximum 24cm buyuyebilen , butun denizlerimizde olan bir baliktir.Sofralik degeri vardir, amator balikcilik acisindan trofe degeri yoktur.Tebliglerimizde "digerleri" kistasiyla degerlendirilmesinde sakinca yoktur.

7-Diplodus cervinus cervinus (Çizgili Karagoz)



Akdenize de genelde bulunan, 3-5 bireyin oldugu surulerle yasayan, hakkinda ureme olgunlugu gibi bilgileri bulamadigim, oltayla yakalanmasi zor ve nadir, bir turdur.55 cm buyuyebilir, genelde 35cm civari bulunur.
Nadiriyeti acisindan ilginc bir av olmasinin otesinde amator balikcilik acisindan cok yuksek trofe degeri yoktur.
Sofralik bir baliktir.tebliglerde "digerleri' kistasinda degerlendirilebilir.

8-Diplodus puntazzo (Sivriburun Karagöz)



Ege'de yogunlukla olmakla birlikte butun denizlerimizde vardir.Kiyi kusagi baligidir.Bu yuzden zipkin, agcilik ve oltaciliga cok hedef olur. Max65cm buyuse de genelde 30cme kadar olanlar olagandir.sargosa yakin bir turdur.
Tebligde sargosla birlikte degerlendirilmesinde yarar vardir.

9-Diplodus sargus (Sargos)



Maxumum 50m derinlige kadar kayalik kiyilarda yasayan bir baliktir.Max45cm.e buyur,genelde 20-25cm arasindadir.10yasina kadar yasayabilir.Tum denizlerimiz de olmakla birlikte genelde Akdeniz ve Egede bulunur. Cok buyuk trofe degeri olmamakla birlikte degerli bir avdir.Sofraliktir.Tebliglerimizde ki degerler sagliklidir.

10-Diplodus vulgaris (Karagöz)



17cm de ureme olgunluguna erisen bu balik, sargosun yakin akrabasidir.Sargosla oldukca benzer ozelliklerdedir. Tebliglerde ki hali hazirdaki degerlendirmesi uygundur.

11-Lithognathus mormyrus (Mırmır)



55cme buyuyen butun denizlerimizde olan bu balik ureme olgunluguna 18-20cm de erisir. 20-30cm arasi genelde bulunurlar.Ulkemizde oldukca kucukleri avlandigi icin baliga buyume imkani verilmemektedir.Amator balikcilik acisindan cok buyuk trofe degeri olmasa da kiyi baligi olmasi acisindan oltaciligi zevkle yapilan, aranan, degerli bir sofralik baliktir.Bu yuzden tebliglere alinmaliGunde kisi basina 21cm min boy limiti ve 5kg kistasi uygundur.

12-Oblada melanura (Melanura, Minanur)



Genellikle Akdeniz ve Ege de bulunan bir baliktir.Max 34cm buyur.Genelde 20cm civari bulunur.Su yuzeyine yakin cikabilen bir baliktir.Oltaciligi zevkle yapilir.Degerli bir sofraliktir , cok buyuk trofe degeri yoktur.Melanurun tebliglerde "digerleri " kistasiyla anilmasinda bir zarar gozukmemektedir.

13-Pagellus acarne (Yabani Mercan)



Akdeniz ve Ege'de genelde 40-100m arasinda ancak 500m derinlige kadar buluna bilen bir mercan turudur.Max 36cm'e buyusede genelde 20-25cm arasinda bulunur.Ureme olgunluguna 16cm de erisir. Derin sudan ciktigi icin yakala sala elverisli degildir.Trofe degeri yoktur,sofraliktir.Tebliglerde "digerleri' kistasiyla anilmasinda sakinca gozukmemektedir.

14-Pagellus bogaraveo (Mandagöz Mercan)



Genellikle 150 ila 300m arasinda derinliklerde bulunan bu mercan turu Ulkemiz sularinda daha nadirbir mercandir.Daha cok Sicilya hattinin uzerinde bir Bati Akdeniz baligidir.Yakala sala elvermemesi, trofe olarak aranmamasi, uzerinde bir baski olmamsi, sofralik olmasi nedeniyle tebliglerimizde "digerleri' kistasinda izlenmesinde sakinca gozukmemektedir.




[/B]



OKYANUSCA

  • Ziyaretçi
Ynt: Denizlerimizdeki Mercan Ailesi Turleri, Ayrimi Ve Tebligler
« Yanıtla #1 : 29 Haziran 2012 - Cuma, 11:04:48 »
Denizlerimizdeki Mercan Ailesi Turleri, Ayrimi Ve Tebligler
[/SIZE]



15-Pagellus erythrinus (Kırma Mercan)



Butun denizlerimizde bulunabilecek bu balik yogunlukla Akdeniz ve Egede rastlanir.20 ila100m derinliklerde av verir.Max60cm buyuyebilmesine ragmen genelde 20-25cm arasinda bulunur.Ureme olgunluguna 15cm'de erisir.Trofe degerinden cok sofralik bir baliktir.Tebliglerimizdeki degerlendirilmesi yerinde gozukmektedir.

16-Pagrus auriga (Çizgili Mercan)



Kuzey Ege'de yogunlukla rastlanabilecek bu balik, Guney Ege ve Akdeniz'de de bulunur.170m derinlige kadar bulunabilecek bu balik, 80cm'e buyuyebilir.Ancak genelde 30cm civari rastlanilir.Ulkemizde yaygin balikciligi olduguna sahit olmadigim, hakkinda pek bilgi bulamadigim bir tur.Bu bilgiyi verebilecek insanlarin katkilarini rica ederim.
Degerli bir sofralik oldugunu biliyorum, ilginc bir av olmasi acisindan degerlidir.Bu kadar bilgiyle tebliglerimizde 'digerleri' kistasiyla anilmasinda bir sakinca gormuyorum.


17-Pagrus caeruleostictus (Antenli Mercan)



Genellikle Ulkemiz sularinda Kuzey Ege'de yogunlukla bulunan bu balik, Guney Ege'de de oldukca vardir ancak daha guneye indikce nadirlesir.90cm'e ve 12kg buyuyebilir.Oldukca degerli,ancak cok buyuklerine nadir rastlandigi , tranca ve sinarit kadar buyumedigi icin de tranca ve sinarite nazaran trofe degeri daha dusuk bir baliktir.Ureme olgunluguna 19-23cm arasi erisir.
Bu degerine ve nispeten nadiriyetine ragmen tebliglerde adinin bile gecmemesi uzucudur.Oldukca kucukleri siradan mercan muamelesi gorerek ureme olgunluguna bile gelmeden alikonmaktadir.Tranca gibi cok degerli bir balikla karistirilmasi ise baska bir sorundur. Tebliglerde bu baliga yer verilmesi, toplumumza tanitilmasi, potansiyelinin bilinmesi yerindedir. Bu baligi korumak hem trofe avciligina ozendirmek, hem de tranca gibi bir baligi dolayisiyla korumak anlamina gelmektedir.
Kisi basina gunde min 30cm, max.3adet yakalanmasi seklinde tebliglerde bulunmasinda yara vardir.Bu baliga buyume imkani verebilmeliyiz.Asagida bir kez daha Antenli Mercan tanimlma acisindan ele alinacaktir.


18-Pagrus pagrus (Fangri)



Iste bir diger  amator balikcinin ruyalarini susleyebilecek muhtesem degerde balik.Turlerin yok olabilme riskini inceleyen bilimsel arastirmalara dayanan Red List(Kirmizi Liste)'de Fangri Orfoz gibi turu cok yuksek tehdit altinda olarak duyurulmus bir baliktir.1m'ye ,17kg 'a kadar buyuyebilen bir baliktir.

Ticari degerinin cok yuksek olmasi, meshur bir balik olmasi butun dunyada asiri avlanilmasina yol acmis ve bunun sonucunda cok ciddi oranlarda azalmistir.Bugun Ege ve Akdeniz  sularinda siradan mercanlarmis gibi cok ufak boylarda fangri palazlarinin hala yakalandigini gormek, tebliglerimizde bu konuda hic bir onleme yer verilmeyisini izlemek cok uzuntu vericidir.

Amator balikcilik acisindan efsanevi trofe degeri olan bu balik bugun cok nadir olsa da trofe boylarda cika bilmektedir.
Ancak hangi boyda cikarsa ciksin artik bu baligi da yakalandigi anda zarar vermeden, hatta tekneye cikarmadan salmak zorundayiz.Topluma bu baligi tanitmak, ona gereken degeri vermek durumundayiz.Bu baligin kultur balikciligina ugrasilmaktadir.Belirli bir yol katedilmistir.Ancak dogada durumu gun gectikce kotulesmektedir.

Tebliglere acilen alinarak ozel olarak degerlendirilmelidir.Bu baligi yakalamayi yasaklamak mumkun degildir.Cunku mercan turlerini hedeflediginiz her oltacilikta veya balikcilikta karsiniza cikabilir.Bu baligin Ulkemiz sularinda korunmasi ancak egitimle mumkundur.Daha rahat tanimlana bilmesi acisindan asagida bilgi verilmistir.

19-Sarpa salpa (Sarpa)



Akdeniz ve ege sularinda oldukca yogun olan, 17cm de ureme olgunluguna erisen, 50cm kadar buyuyen ancak  genelde 20-30cm arasinda rastlanan sarpa, amator balikcilik acisindan trofe degeri olmayan ve sofra kulturumuz acisindan da pek damak tadimiza uymayan bir baliktir.Tebliglerde "digerleri" kistasinda yer almasinda bir sakinca yoktur.

20-Sparus aurata (Çipura)



Bilimsel raporlarda Karadenizde bile rastlandigi belirtilen cupra genelde yogunlukla Ege olmak uzere bir Akdeniz baligidir.70cm uzerine 17kg'a buyuyebildigi kayitlara gecmistir.Kultur balikciligi yapilmaktadir, uzerinde hali hazirda bir tehdit yok denilmektedir.Amator balikcilik acisindan onemli bir baliktir.Degerli bir sofralik oldugu kadar, trofe degeride yuksektir.Cupra tebliglerimizde yer alan bir baliktir ve kisi basina gunde min 15cm, max 5kg limit konulmustur.

Trofe balik avciligina ozendirilmesi acisindan, amator balikcilik adina degeri nedeniyle bu baliga yatirim yapilmalidir.
Oldukca buyuyebilen bu baligi Ulkemiz sularinda bu kadar kucuk ve adetli avlanmasi buyuk zayiyattir.Bunun yaninda 26-28cm araliginda ureme olgunluguna erisen bu baligin tebliglerde neden bunun neredeyse yarisina tekabul eden bir boy limitinde yer aldigini da anlamak zordur.

Cupranin kisi basi gunluk boy limiti 28cm'e , max 10 adet baliga tebliglerde cikarilirsa bu balik icin oldukca onemli bir yatirim yapilacagini dusunmekle birlikte, bunun cok realist ve gerceklesebilir bir hedef olmadigini hissediyorum.Bu bilgiler isiginda yorumu ve aksiyonu size birakiyorum.

21-Spondyliosoma cantharus (Iskatari)



5mden 300 metreye derinlikte butun denizlerimizde bulunabilecek Iskatari, yogunlukla bir kuzey Ege baligidir.60cm'e buyuyebilir ve suruler halinde gezer.Ancak genellikle 18-30cm arasinda rastlanir.Kirme mercan kadar degerli olmasa da oltacinin zevkle tuttugu bir baliktir.21cm de ureme olgunluguna erisen bu balik Ulkemizde tebliglerde "digerleri" kistasinda degerlendirilip, gunluk 5kg limitiyle avlanmaktadir.Uzun vadede baligin korunmasi amaciyla bunun makul olculere takabul ederek duzenlenmesi ve baligin tebliglere eklenmesi bence saglikli olur.

 [/B]

Tranca, Antenli Mercan,Fangri Baliklarinin Ayirt Edebilmek Uzerine



Bu  muhtesem bir  Tranca (Dantex Gibbosus), siyah noktanin yerine dikkat ediniz.

Tranca: (DENTEX GIBBOSUS) Sirt yuzgeclerinin (dikenlerinin, Isinlarinin) bittigi yerle govdenin birlestigi noktada, govdenin uzerinde siyahbenegi (veya siyahlik )vardir.




Ve bu da tranca...Ancak bence bu bir yalanci albino. Yani dogustan degil sonradan pigment deformasyonuna ugramis, pigment rahatsizligi olan bir tranca.Pigment problemi olmasina ragmen halen isinlarin bittigi yerde , govde de siyah nokta gorunuyor.Dentelere ozgu (sinaritte de gordugumuz gibi) olan daha atak vucut bicimi de oldukca belirgin.





Bu guzel bir antenli mercandir.(pagrus caeruleostictus) Lutfen sirt isinlarinin son bolumunde , o isinlarin uzerinde ki siyah benege dikkat ediniz.

Yalanci tranca veya antenli mercan: (PAGRUS CAERULEOSTICTUS) Sirt yuzgeclerinin(dikenlerinin, Isinlarinin) bittigi yerde, son dikenlerin uzerinde (govde de degil) siyah bir nokta veya siyahlik vardir.


 


Bu trofe buyuklukte oldukca guzel bir fangri (pagrus pagrus)ornegidir

Fangri: (PAGRUS PAGRUS) Alin, iki goz arasindan ust ceneyi kapsayan ve hatta buyudukce alt cene altina sarkmis kisimda siyah akintisi vardir, ne trancada ne de antenli mercanda oldugu gibi ust isinlarinin bittigi yerde bir nokta bulunmaz, pek cogunda arka kuyruk uclari(ozellikle arka kuyruk alt lobunda daha belirgindir) eflatunimsi beyazdir.

Uc baliginda ureme donemlerinde renklerinin daha canli olacagi unutulmamalidir. Bir de yasadiklari yerin karakterine ve yemlenme bicimlerine gore renklerde farklilik olabilir. Ornegin kumluk alanlarda, eristeliklerde yakalamissaniz renklerin daha acik oldugunu goreceksiniz. Dibi kayalik, yosunluk olan yerlerde daha koyu ve bazen renklere kir bulasmis gibidir.Buna renk cumbusune fotograf cekerken flas ve isik oyunlarinin, baligin gunun hangi saatinde yakalandiginin,  balik oluykenmi yoksa canliyken mi, pullari kazinmismi kazinmamismi, balik gunese maruz kalip kurumusmu yoksa iyi korunmus olarakmi fotografin cekildiginin veya her hangi bir renge etki edecek hastalik sahibi olup olmadigi  da etki eder.

Genc mercan turlerinde gorulen eflatun beneklerin (ozellikle yalanci trancada) bir suru icersinde kimlik belirteci (schooling behaviour) oldugu sanilmaktadir.Ilerleyen yaslarda solitary(yalniz gezen) veya cok kucuk gruplar halinde takilan bu baliklar bu eflatun benekleri yitirmektedirler.Ureme doneminde antenli mercanlarin cene etrafinda ve ensesinde sari renklenme belirebilmektedir.

Pek cok iri mercan turunde ve ozellikle iri tranca da gorulebilecek alin uzerinde horgucu andirir kutlenin baligin dogal yasam sartlarinda ozellikle bir cesit algy yemesiyle oldugu sanilmaktadir.Bu konuda eflatun benekler gibi daha henuz tam olarak aciklanmamis.


Faydali olmasini umut ederek.

Rast gelsin

Çevrimdışı Mehmet Akyürek

  • Mehmet AKYUREK
  • Rastgele-Der Üyesi
  • *****
  • Kayıt Tarihi: Eyl 2008
  • İleti: 1.308
  • Cinsiyet: Bay
Ynt: Denizlerimizdeki Mercan Ailesi Turleri, Ayrimi Ve Tebligler
« Yanıtla #2 : 29 Haziran 2012 - Cuma, 15:37:36 »
Benim için çok faydalı oldu.. Hatta 2 tanesini yanlış tanıyormuşum bilgimi düzelttim. Çok teşekkürler, bir çalışma da orkinos türleri üzerine isteriz.
İnsan bu, su misali, kıvrım kıvrım akar ya;
Bir yanda akan benim, öbür yanda Sakarya.

Çevrimdışı Bahadır Can

  • Bahadır Can
  • Rastgele-Der Üyesi
  • *****
  • Kayıt Tarihi: Eyl 2008
  • İleti: 1.003
  • Cinsiyet: Bay
    • Rastgele-Der
Ynt: Denizlerimizdeki Mercan Ailesi Turleri, Ayrimi Ve Tebligler
« Yanıtla #3 : 29 Haziran 2012 - Cuma, 16:46:34 »
Ben de çok faydalandım, elinize sağlık, çok teşekkürler.
Güzel gören güzel düşünür
Güzel düşünen hayatından lezzet alır.

OKYANUSCA

  • Ziyaretçi
Ynt: Denizlerimizdeki Mercan Ailesi Turleri, Ayrimi Ve Tebligler
« Yanıtla #4 : 07 Temmuz 2012 - Cumartesi, 10:14:50 »
Benim için çok faydalı oldu.. Hatta 2 tanesini yanlış tanıyormuşum bilgimi düzelttim. Çok teşekkürler, bir çalışma da orkinos türleri üzerine isteriz.


Mehmet Bey,

Onca arastirmama ragmen bazi yanlislarim olmus.Ornegin fangri (pagrus pagrus) diye algiladigim balik Erhan Bey adli degerli bir su urunleri Ogretmeni tarafindan Cizgili Mercan(pagrus auriga) olarak teshis edildi ve kanitlandi.Gene ayni degerli ogretmenim Pagellus bogaraveo (Mandagöz Mercan)'in salinabilecegini ifade etti.Bu bilgiyi baska kaynaklardan da konfirme ettirdim ve dogru olduguna kanat getirdim.

Bunlari bilginize sunmak konu sahibi olarak borcum.

Orkinosla ilgili  konuyu en kisa zamanda hazirlayip acacagim.

Yorumlariniz icin tesekkur eder, saygilar sunarim ...

Gorusmek dilegiyle Mehmet Bey...


OKYANUSCA

  • Ziyaretçi
Ynt: Denizlerimizdeki Mercan Ailesi Turleri, Ayrimi Ve Tebligler
« Yanıtla #5 : 07 Temmuz 2012 - Cumartesi, 10:16:29 »
Ben de çok faydalandım, elinize sağlık, çok teşekkürler.

Faydali olabildiysem ne mutlu...

Cok tesekkur ederim sevgili Bahadir Bey...