Churchill Çanakkale dönüşünde savaşı kaybetmekle suçlanınca "hayır savaşı kaybetmedik. Evet, Çanakkaleyi geçemedik ama orada Türklerin bir neslini yok ettik" der.
Sığındıkdere katliamında Osmanlı askerleriyle birlikte kendi askerlerini bile bile topa tutarak öldüren İngiliz Komutanlar (Curzon diye hatırlıyorum) bunu da savunurken: "Onlar zaten sömürge halkı. Ölmeselerdi savaştan sonra Londra'ya doluşup iş isteyeceklerdi, bu şekilde işe yaradılar." der.
Lozan'da imzadan sonra Lord Curzon: "Burada size kabul ettirmek istediklerimin hiçbirini kabul ettiremedim. Ama siz bir ülke kurdunuz ve onu bayındırlaştırmanız lazım. Bunun için de para lazım. Para kimde? Bende. O zaman bana geleceksiniz ve bugün kabul ettiremediklerimi o gün kabul ettireceğim" der.
Emperyalizme direnmek kolay değil, sömürülmemek için gurur ve kibirden öte gerçekten bilgili, güçlü ve onurlu, sağlam bir kültür sahibi olmak ve onu devam ettirebilmek gerekir ki, Çanakkale'de gözünü dahi kırpmadan, tereddüt etmeden kendini feda eden koca bir kuşağın gözü arkada kalmasın.