Sevgili Mehmet,
Bu konu bazı forumlarda son zamanlarda hararetle tartışılmakta.
Jiging konusu
derin be hocam.
Bildiğim kadar Güney Afrika Cumhuriyeti ve Yeni Zelanda da bazı bölgelerde jigging yasaklanmış durumda.
Haa, onlar yasakladı da ille de bizde de yasaklanmalı mı?
Öncelikle buna tüm aklı başında ülkelerde de olduğu gibi, araştıran ve gerçeğe dayanan bulgularla hareket eden bilim karar vermeli diyeyim de, ne olur, ne olmaz.Ama yine de bir amatör olarak ben aklıma gelenleri yazayım.
Neden yasaklanmalı?Popülasyon artışı ve sağlığı üzerinde en sağlam gene sahip, üretim kapasitesi yüksek büyük bireylerin etkisi çok büyük.
Ne ticari avcının, ne de jig harici yöntemlerle avlanan amatörün de o derinlikteki dinoları avlama şansı yok.
Zihniyet kötüyse (ki durumu anlatmak için kötü kelimesi bile az kalır) bir kaç yıla kalmaz taş balıklarımızın kökü kazınır.
Lüks lokantaların vitrinleri jiging balıklarıyla dolup, taşmakta.
Jig ile avcılık denetlenmez, limit aşımları takip edilip engellenmezse (ki buna imkan ve ihtimal yok) o taşlık alanların sayesinde hayatta kalan anaçların kökü kazınabilir.
Neden yasaklanmamalı?Amatörün hedefi her zaman trofedir. Eğer yöntem kaçma şansı veriyorsa ve aşağıda kalana zarar vermiyorsa, yasaklamanın bir anlamı yoktur.
Jig tek başına zarar vermez. Öyle ya eşya zarar vermez, suç işlemez. Onu kullanan zarar verebilir.
Jigi kullanan art niyetliyse, her amatörün bulamayacağı ve avlayamayacağı o taşın civarındakilerin kökü kazınır.
Eğer jig yasaklanacaksa FF Fishfinder de yasaklanmalı.
Öyle ya, FF olmadan jig kullanacak ve sonuç alacak bir babayiğit var mı?
Ne ticari avcının, ne de jig harici yöntemlerle avlanan amatörün de o derinlikteki dinoları avlama şansı yok.
O derinliğe ne dalınabiliyor, ne trol gezdirilebiliyor, ne de parakete veya ağ döşenebiliyor, düşense de sağlam toplanamıyor.
İyi de o tahribatı jig yapmıyor ki, amatörün hırsı yapıyor.
İki satır yukarıda saydığım yöntemlerle de uygun alanlarda istendiğinde bir tahribat yaratmak mümkün mü? Mümkün. Kurallar olduğu halde anasını ağlatıyorlar.
Çapariyle kraçaları toplayan da kendi çapında tahribat yapmakta. Öyle değil mi?
Hadi bakalım. Amatörce de olsa çıkın işin içinden.
Ben arada kaldım da.