Haber Kaynağı: http://www.aa.com.tr/tr/akarsularin-denize-karistigi-bolgede-av-yasak.htmlYayınlandığı Resmi Gazete: 7 Ocak 2010 Perşembe Sayı : 27455
Dün akşama doğru YABAN TV Web de bir haber okudum.
http://www.yabantv.com/haber/2211-akarsularin-agzinda-avlanmak-yasak.aspxResmi Gazete de yayınlanmış olan Su Ürünleri Yönetmeliğinde yapılan bir değişiklik Anadolu Ajansı kaynağından alınmış ve yayınlanmış.
AKARSULARIN Ağzında Avlanmak YasakYasak Bugünkü Resmi Gazetede Yayımlanarak Yürürlüğe Girdi.
Ankara- Akarsuların denize karıştıkları bölgelerde her türlü su ürünleri avcılığı yasaklandı.
Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’nın Su Ürünleri Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına dair Yönetmeliği Resmi Gazetede yayımlandı.
Değişiklikle ‘’Özel Yasak Sınırlama ve Yükümlülüklerin düzenlediği maddede,Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’nca belirlenen akarsuların denize karıştıkları yerler merkez olmak üzere denize doğru 500 metre yarıçaplı sahalarda her türlü su ürünleri avcılığının yasak olduğu belirtildi.
Yönetmeliğe eklenen geçici maddeyle 7 Ocak 2010 tarihinden önce düzenlenmiş olan gerçek kişiler için su ürünleri ruhsat teskereleri ve balıkçı gemileri için su ürünleri ruhsat tezkerelerinin sürelerinin sonuna kadar geçerli olduğu ifade edildi.
Yönetmelik bugün itibariyle yürürlüğe girdi.Sevgili arkadaşlar,
Resmi Gazetede yayınlanan sadece bu konuyla ilgili değişiklik aşağıda;
10/3/1995 tarihli ve 22223 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan, Su Ürünleri Yönetmeliğinin 17 nci maddesinin altıncı fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
"Bakanlıkça belirlenen akarsuların denize karıştıkları yerler merkez olmak üzere denize doğru 500 metre yarıçaplı sahalarda her türlü su ürünleri avcılığı yasaktır."Bu yasak zaten Su Ürünleri Yönetmeliğinin 17 nci maddesinin altıncı fıkrasında vardı.
Hem de çok daha korumacı bir yapıdaydı.
Ancak bu karar ile bu kısıtlama olabildiğince yumuşatılmış durumda.
Değişikliğe uğratılan Su Ürünleri Yönetmeliğinin 17 nci maddesinin altıncı fıkrası;
"Akarsuların denize karıştıkları yerler merkez olmak üzere, denize doğru 500 metre yarıçaplı sahalarda her türlü su ürünleri avcılığı yasaktır." Bu yasaklamanın başına
BAKANLIKÇA BELİRLENEN kelimeleri eklenerek yasak yumuşatılıyor.
Ayrıca bu yasak kararı şu anda yürürlükte olan 2/1 Numaralı Ticari Amaçlı Su Ürünleri Avcılığını Düzenleyen Tebliğin YEDİNCİ BÖLÜM Deniz ve İçsularla İlgili Diğer Hükümler Diğer Genel Hükümler MADDE 42- sinde
"(11) Akarsuların denize karıştıkları yerler merkez olmak üzere, denize ve akarsu yönüne doğru 500 m. yarıçaplı sahalarda su ürünleri avcılığı yasaktır." şeklinde yer almaktadır.
Dikkat edin arkadaşlar.
2/1 Ticari Tebliğde tüm akarsular için halen değişmemiş olup, değişen Su Ürünleri Yönetmeliği gereği değişmek zorunda kalacak olan maddenin farkı
... denize ve
akarsu yönüne doğru ... Eski Su Ürünleri Yönetmeliğinde sadece
... denize doğru ... Su Ürünleri Yönetmeliğinde yeni yapılan değişiklikte de
... denize doğru ... ama
BAKANLIKÇA BELİRLENEN akarsuların denize karıştıkları yerlerde .....
Arkadaşlar,
Bu alanlarda neden hem akarsu yönüne, hemde denize doğru 500 m. lik bir alan yasaklanıyor demiş, vaktiyle araştırmıştım.
Bu alanların özellikle bazı balık türlerinin yavrularının barındığı, beslendiği için korunması gereken alanlar olduğunu, bu alanların öncelikle yavru balık toplayıcılarından korunmaları gerektiğini öğrenmiştim.
Sizce bu değişimin sebebi ne olabilir?
Acaba Dernek olarak resmi bir yazı ile KKGM'ye sorarsak, ne cevap alırız?
Acaba sormalı mıyız?
Cevap ne olur bilemiyorum ama benim gördüğüm kadar bu değişiklik sayesinde
YAVRUCULARA GÜN DOĞDU.
Yavrucu da neymiş derseniz, sadece bunun su ürünlerimiz ile ilgili bir meslek
olduğunu söyleyeyim.
Gerisini siz bulun.