Epeydir mevzuat hazretlerinden ayrı düşmüştüm.
Hani bu duruma pek de üzgün değildim.
Bu gün dikkatimi çeken bir değişikliği sizlerle de paylaşmam gerektiğine inandım ve aşağıya aktarıyorum.
Bilindiği üzere özellikle denizlerde yemli oltalar ile yapılan avcılıkta gelişi güzel yöntem, yer ve tarihlerde her isteyen yemlik canlıları ( mamun, sulines gibi ) toplamakta ve satmaktaydı.
Hangi dönem olduğunu hatırlayamadım ancak bu hususu, yani yemlik olarak adlandırılan bu tür canlıları da üreme dönemlerinde toplamamak gerektiğini, belli bölgelerin tüm sezon yasaklı bırakılması ve üremelerine izin verilmesi gerektiğini Bakanlığı sunduğumuz öneriler içinde iletmiştik.
Bu konu 3/1 NUMARALI TİCARİ AMAÇLI SU ÜRÜNLERİ AVCILIĞINI DÜZENLEYEN TEBLİĞ de aşağıdaki şekilde düzenlenmiş durumda.
Diğer genel hükümler
MADDE 45 –
(23) Kıyılardan teknesiz olarak balık avcılığında mamun, sulines gibi yem amacı ile kullanılacak su ürünlerini toplayacaklarla ilgili hususlar aşağıda belirtilmiştir.
a) 1 Ocak 2014 tarihinden itibaren yem amacı ile kullanılacak su ürünlerini toplayacakların istihsalde bulunacakları yerdeki il müdürlüğüne başvurarak, gerçek kişiler için su ürünleri ruhsat tezkeresi alması zorunludur.
b) Balık yemi için kullanılacak su ürünleri ile bu ürünlerin toplanacağı alanlar ve toplanma yöntemi il müdürlüklerince belirlenir. Belirlenen ürünler ile yerler dışındaki alanlardan ürün toplanması yasaktır. İl müdürlükleri günlük toplanacak miktar, yöntem ve zamana ilişkin hususlarda düzenleme yapmaya yetkilidir.
c) Toplayıcıların, Ek-11’de yer alan Yem Amaçlı Su Ürünleri Menşe Belgesini düzenleyerek, nakil öncesi il/ilçe müdürlüğüne kontrol ettirilerek onaylattırması zorunludur. Onaylanan belgenin aslı ürün beraberinde, bir örneği ise onaylayan il/ilçe müdürlüğünde kalır.Bakanlıktan bu gün öğrendiğime göre bu düzenleme ile tüm illerden balık yemi için kullanılacak su ürünlerinin toplanma alanları, uygun tarihleri elde edilerek bir sonraki düzenlemenin ticari tebliğe aktarılması planlanmakta.
Ayrıca Tarım İl Müdürlüklerince belirlenecek olan günlük toplanacak miktar, yöntem ve zamana ilişkin bilgilerin de BSGM tarafından liste şeklinde yayınlanması planlanmakta.
Son 3-4 yıldır denizlerde yemli takım ile avlanan arkadaşlar mutlaka fark etmiştir ki son yıllarda üreme zamanı ve alanı gözetmeksizin yoğun olarak toplanan ve gelişi güzel satılan mamun ve sulinesler boy olarak giderek küçülmüş, hatta çoğu yem satıcısında bu canlılar yok satmaktaydı.
Umarım bu düzenleme de etkin kontrol ile denetlenir.
Aksi halde bilindiği gibi kağıt üzerinde kalan hiç bir kural sürdürülebilirliğe fayda sağlayamıyor.