Gönderen Konu: Edirne, Keşan, Mecidiye, İbrice Limanından Yeniköy'e Dinamit ile Balık Avı  (Okunma sayısı 24686 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Oral ATAK

• Ziyaretçi
Merhaba,

İlgililerin bilgilerine sunarım.

Saygı ve Sevgilerimle,

Oral.

Alıntı
Sn. Yetkililer,

Suç Tarihi: 26 Aralık 2009
Yer: Edirne İli, Keşan İlçesi, Mecidiye Beldesi, İbrice Limanından Yeniköy'e
Konu: Dinamitle Balık Avı.- Su Ürünleri Kanunu'na muhalefet.

http://www.balikta.com/a3.asp?id=660

internet sayfasında yer alan habere göre:

"Dün çıktığım Balık avında maalesef  bütün gün dolaşmama rağmen tek vuruş alamamıştım havanın lodos olması belki de balığı etkilemişti.Bu gün ise hava yine lodos ve tekneye binesim hiç yoktu bende taktik deştirdim ve  Yeniköy mevkiine at çek yapmaya karar verdim.Arabama atlayıp meraya  vardığımda saat 11.00 civarı,deniz köpük köpük ve hava kapalı,tamam dedim tam havası büyük umutlarla üzerimi değişip hemen sahile indim,öncelikle liman içinde balık aradım tabiki hedef balığım levrek,1 saatlik uğraşa rağmen tek vuruş olmadı kıyıdan at-çek yaparak Despot limanına kadar indim orada kendisi de kıyı oltacısı olan İsmail abiyle karşılaştım ve üzücü haberi verdi sabahtan Şıpkanın evinin önündeki koy ve Despot limanının içi dinamitlenmiş Allah Belalarını versin , o an tüm ümitlerim tükendi.Maalesef buna dur diyen yok.Pilavdan dönenin kaşığı kırılsın misali son taşlara kadar at-çek yapmaya devam ettim.Evet burada bir şeyler oldu iki atışımda peş peşe oldukça iri iki melenur yakaladım arkasından birde zargana.Acaba lüfer olur mu diye umut ettim ama maalesef o da yok.Yorulmuştum taşların üzerinde avladığım balıkların fotoğraflarını çekerken ufukta bir tekne.DİNAMİTÇİ! despot koyunda başladı aranmaya aynı bölgede iki tur attı ve elimde fotoğraf makinası bekliyorum ama düşündüğüm olmadı onlar beni bekledi ben onları tabiki pes eden ben oldum tekne koyun içinde iken ben dönüşe geçmiştim yolum uzun anca Yeniköy limanına varırım diyerek tekrar at-çek yaparak geri dönmek zorunda kaldım.Levrek umarken bir zargana daha avladım ve günü dört balıkla kapatmak zorunda kaldım.Evet dostlar bizim sahillerimize dinamit atmaya İBRİCE limanından gelmektedirler,bunu bizlerin bildiği gibi ilgili kamu kuruluşları da biliyor ama netice sıfır.Kalın sağlıcakla. Ekleyen : Turgay Sezgin. Tarih :27.12.2009 - 13:50:49"

Haberin Yer aldığı internet sayfasının ekran görüntüleri (Print screen ) ektedir.

Konunun, kurumunuzca araştırılıp, soruşturularak, haberde yer alan bilgilerin doğruluğunun kurumunuzca da   tespiti halinde suça konu eylemi gerçekleştiren kişiler hakkında cezai işlem tesisi ile işlem sonucundan tarafımıza bilgi verilmesi arz ve talep ederiz.
Saygılarımızla,
Balıkçılığı Koruma ve Geliştirme Derneği Yönetim Kurulu adına
Av. Mehmet Oral ATAK     

Çevrimdışı Gürsel Avcı

• Gürsel AVCI
  • Rastgele-Der Üyesi
Ynt: Edirne, Keşan, Mecidiye, İbrice Limanından Yeniköy'e Dinamit ile Balık Avı
« Yanıtla #1 : 28 Aralık 2009 - Pazartesi, 16:17:15 »
Sevgili Atak,

Yapılanların yanlış olduğu ve yasal olarak girişimde bulunulmasını bu yazılanlardan anlayabiliyorum. Ancak benim anlayamadığım nokta, kim kimden ne yapmasını istedi, ve nereye hangi yazıyı yazdı. Yazının en altında senin ismin var. Bu yazıyı sen mi yazdın? Yukarıdaki tırnak işaretli kısım ilgili şahısın ilgili forumdaki raporu mu? Takip ve araştırma yazısı hangi kuruma yazıldı ve kim tarafından yazıldı. Benim anlayamadığım konular bunlar. Yukarıdaki yazılanlardan benim çıkartamadığım sonuçlar. Bu konuda yardımcı olabilirsen sevinirim.

Gürsel Avcı
Rastgeleder Üyesi

Oral ATAK

• Ziyaretçi
« Yanıtla #2 : 28 Aralık 2009 - Pazartesi, 16:46:48 »
Sevgili Gürsel,

İlgi ve dikkatin için, öncelikle teşekkür ederim.

Sorularına kısaca cevap vereyim:

Soru-1: Kim kimden ne yapmasını istedi, ve nereye hangi yazıyı yazdı.

Cevap1: Ben, Koruma ve Kontrol Genel Müdürlüğü'nden Vahdettin Bey, Hamdi Bey ve Cihan Bey'e, Sahil Güvenlik Genel Komutanlığı'nın internet sitesindeki ihbar bölümüne ve Jandarma Genel Komutanlığı'nin Bilgi Edinme Birimi e-posta adresine bu mesajı gönderdim.   

Soru -2:  "Yukarıdaki tırnak işaretli kısım ilgili şahısın ilgili forumdaki raporu mu?"
Cevap -2: Evet.

Soru - 3: Takip ve araştırma yazısı hangi kuruma yazıldı ve kim tarafından yazıldı? Soru-1'in cevabı ile aynıdır.

Sevgilerimle,

Oral.

Sevgili Atak,

Yapılanların yanlış olduğu ve yasal olarak girişimde bulunulmasını bu yazılanlardan anlayabiliyorum. Ancak benim anlayamadığım nokta, kim kimden ne yapmasını istedi, ve nereye hangi yazıyı yazdı. Yazının en altında senin ismin var. Bu yazıyı sen mi yazdın? Yukarıdaki tırnak işaretli kısım ilgili şahısın ilgili forumdaki raporu mu? Takip ve araştırma yazısı hangi kuruma yazıldı ve kim tarafından yazıldı. Benim anlayamadığım konular bunlar. Yukarıdaki yazılanlardan benim çıkartamadığım sonuçlar. Bu konuda yardımcı olabilirsen sevinirim.

Gürsel Avcı
Rastgeleder Üyesi

Çevrimdışı Gürsel Avcı

• Gürsel AVCI
  • Rastgele-Der Üyesi
« Yanıtla #3 : 28 Aralık 2009 - Pazartesi, 17:23:15 »
Sevgili Atak,

Gerekli açıklamalar için teşekkürler.

Ancak dikkatimi çeken bir husus daha var. Sen avukat olduğun için daha iyi bilirsin. Burada (resimlerde) ben bir gemi görüyorum ve belilrtilen koyda dolaşıyor. (Resimlerden bu anlaşılıyor). Raporu yazan kişinin görüşleri doğrultusunda ilgili makamlara yazı yazıldı (anladığım bu). Ama yazının içinde bu avı raporlayan kişi "... düşündüğüm olmadı onlar beni bekledi ben onları tabiki pes eden ben oldum tekne koyun içinde iken ben dönüşe geçmiştim..." demiş. Buradan ilgili resimdeki teknenin (anlatan arkadaşın deyimiyle) Dinamitçi olduğu anlaşılmıyor? Böyle bir durumda resim itibariyle buna benzeyen tekneler de (resimden çok seçilmiyor) dimanitçi olarak lanse edilirler mi? (ki dinamit attığı konusunda herhangi bir kayıt yok).

Benim, yapılan şikayet konusunda ve yapılanlardan yana herhangi bir sıkıntım yok. Bu yasa dışı avlanmalarla ilgili kim ne yaparsa tebrik ederim. Ama hukuki olarak ilgili resimlerin dışında, kişinin beyanatından başka, şikayetde bulunulan kurumların dikkate alacağı bir şey yok gibi görünüyor.

Bilmiyorum ben mi yanlış düşünüyorum, yoksa çok mu inceliyorum.

Rastgelsin.
Gürsel Avcı

Oral ATAK

• Ziyaretçi
« Yanıtla #4 : 28 Aralık 2009 - Pazartesi, 17:59:14 »
Sevgili Gürsel,

Öncelikle, ince düşüncen için teşekkür ederim.

Bu konunun bir "arka planı" var.

Özetle önemli gördüğüm noktalara şöyle işaret edeyim:

1) Bu konuyu Forumumuzun "genele açık" bölümünde açtığımı fark etmişsindir. Mümkün mertebe ilgili herkes bilgi sahibi olsun istedim.

2) Kamu makamlarını göreve davet ederken, azami dikkat göstermekte fayda var.

3) Yine, kamu makamlarını göreve davet ederken, işlem yapmalarını mümkün kılacak ayrıntılara, koordinatlara, fotoğraflara, bilgi ve verilere mümkün mertebe açık, seçik olarak yer vermekte fayda var.

4) Su Ürünleri Kanunu ile Ticari ve Amatör (Sportif) Su Ürünleri İstihsalini düzenleyen Tebliğ'lerde "dinamit" dışında, yasak avlanma yöntemleri arasında şunlar da sayılmaktadır:

"DÖRDÜNCÜ BÖLÜM
Yasaklar ve Zabıta Hükümleri

Patlayıcı ve zararlı maddeler kullanma yasağı:

Madde 19 - Bomba, torpil, dinamit, kapsül ve benzeri patlayıcı maddeler öldürücü veya uyuşturucu maddeler, sönmemiş kireç ve Tarım Orman ve Köyişleri Bakanlığının müsaadesi alınmaksızın elektrik cereyanı, elektroşok ve hava tazyiki

ile su ürünleri avlanması yasaktır.

Tespit olunacak belli bir aydınlatma gücünü geçmemek üzere elektrik cereyanı ile aydınlatma ve münhasıran denizlerde olta ile avlanan su ürünlerinin denizden çıkarılmasında elektroşok usulünün uygulanması müsaadeye bağlı değildir.

Bu maddenin uygulanmasına ait esaslar yönetmelikte gösterilir."

Sevgili Gürsel,

Burada "Dinamit" ille de "dinamit" olmak zorunda değil. Yalnız Google Earth'ten İbrice limanının hemen arkasına uydu görüntülerine bakarsan, taş ocaklarını göreceksin. Civardaki toplu halde çay içilen yerlere uğrarsan, eli, kolu, bacağı eksik kimseler görebilirsin. Bir kısmı belki askerde, savaşta böyle olmuştur, ancak önemli bir kısmının da "başka bir sebeple" uzuv kaybı yaşadığını öğrenebilir ve koyu bir sohbette, ilginç ayrıntılar dinleyebilirsin. Tabii bunların her yerde anlatılması gerekmiyor. Bu işin insani bir boyutu var...Yörede, balıkçı teknelerinde veya sahilde gezenlerin bir kısmının yanlarında "bir nevi gübre" bulundurduklarını öğrendim. "Ağ" veya "Tarla" veya "Olta" Balıkçılığında "toprak gübresi" kullanılmıyorsa, bu işin arkasında "başka bir iş" olabilir, diye  şüphelenerek, iz sürmek mümkün.

4) Fotoğraftaki tekne, durumu raporlayan kişinin fotoğrafını çekip, üzerine "dinamitçi" diye yazdığı tekne ve buna benzer "iş yapan" durumdaki diğer tekneler, kişiler, araçlar, plakalar, velhasıl, aklına gelebilecek her ayrıntı üzerinde duran (az sayıda kişiden oluşan) bir gönüllü ekibimiz var. Amatör Balıkçıların sayıları arttıkça, kontrol [Sivil Toplum Kuruluşlarının kısaltması nasıl STK (Non-Governmental Organizations = NGO) ise; bu "sivil kontrol" işine gönül verenleri de SKKG = Sivil Kontrol Kuruluşları Gönüllüleri;(NGCO= Non-Governmental Organizations Control Units) olarak adlandırabiliriz, belki... :) ]  de artacaktır, diye umuyorum.

Tabii burada bizim "duyumlarımız" ile kamu makamlarına (ve burada huzurda, forumun genel bölümünde)  ilgililere duyurduklarımız arasında bazı nüanslar olabilir. Kamu makamları "rahat" çalışsınlar, biz de "rahat" takip edelim, diyerek, "her ayrıntıya" başvurularımızda yer vermeyebiliriz. 

Neticede, "haber kaynaklarımızın güvenliğini de düşünmek" kaygısı de hesaba katılmalıdır. (Bakınız, avlak dönüşü patlak lastik vakaları, vb.)

Dilerim, bir nebze de olsa, mesajım açıklayıcı olmuştur.

Sevgilerimle,

Oral.   

Sevgili Atak,

Ancak dikkatimi çeken bir husus daha var. Sen avukat olduğun için daha iyi bilirsin. Burada (resimlerde) ben bir gemi görüyorum ve belilrtilen koyda dolaşıyor. (Resimlerden bu anlaşılıyor). Raporu yazan kişinin görüşleri doğrultusunda ilgili makamlara yazı yazıldı (anladığım bu). Ama yazının içinde bu avı raporlayan kişi "... düşündüğüm olmadı onlar beni bekledi ben onları tabiki pes eden ben oldum tekne koyun içinde iken ben dönüşe geçmiştim..." demiş. Buradan ilgili resimdeki teknenin (anlatan arkadaşın deyimiyle) Dinamitçi olduğu anlaşılmıyor? Böyle bir durumda resim itibariyle buna benzeyen tekneler de (resimden çok seçilmiyor) dimanitçi olarak lanse edilirler mi? (ki dinamit attığı konusunda herhangi bir kayıt yok).

Benim, yapılan şikayet konusunda ve yapılanlardan yana herhangi bir sıkıntım yok. Bu yasa dışı avlanmalarla ilgili kim ne yaparsa tebrik ederim. Ama hukuki olarak ilgili resimlerin dışında, kişinin beyanatından başka, şikayetde bulunulan kurumların dikkate alacağı bir şey yok gibi görünüyor.

Rastgelsin.
Gürsel Avcı

Çevrimdışı Gürsel Avcı

• Gürsel AVCI
  • Rastgele-Der Üyesi
« Yanıtla #5 : 28 Aralık 2009 - Pazartesi, 18:08:52 »
Sevgili Gürsel,

Öncelikle, ince düşüncen için teşekkür ederim.

Bu konunun bir "arka planı" var.

Özetle önemli gördüğüm noktalara şöyle işaret edeyim:

1) Bu konuyu Forumumuzun "genele açık" bölümünde açtığımı fark etmişsindir. Mümkün mertebe ilgili herkes bilgi sahibi olsun istedim.

2) Kamu makamlarını göreve davet ederken, azami dikkat göstermekte fayda var.

3) Yine, kamu makamlarını göreve davet ederken, işlem yapmalarını mümkün kılacak ayrıntılara, koordinatlara, fotoğraflara, bilgi ve verilere mümkün mertebe açık, seçik olarak yer vermekte fayda var.

4) Su Ürünleri Kanunu ile Ticari ve Amatör (Sportif) Su Ürünleri İstihsalini düzenleyen Tebliğ'lerde "dinamit" dışında, yasak avlanma yöntemleri arasında şunlar da sayılmaktadır:

"DÖRDÜNCÜ BÖLÜM
Yasaklar ve Zabıta Hükümleri

Patlayıcı ve zararlı maddeler kullanma yasağı:

Madde 19 - Bomba, torpil, dinamit, kapsül ve benzeri patlayıcı maddeler öldürücü veya uyuşturucu maddeler, sönmemiş kireç ve Tarım Orman ve Köyişleri Bakanlığının müsaadesi alınmaksızın elektrik cereyanı, elektroşok ve hava tazyiki

ile su ürünleri avlanması yasaktır.

Tespit olunacak belli bir aydınlatma gücünü geçmemek üzere elektrik cereyanı ile aydınlatma ve münhasıran denizlerde olta ile avlanan su ürünlerinin denizden çıkarılmasında elektroşok usulünün uygulanması müsaadeye bağlı değildir.

Bu maddenin uygulanmasına ait esaslar yönetmelikte gösterilir."

Sevgili Gürsel,

Burada "Dinamit" ille de "dinamit" olmak zorunda değil. Yalnız Google Earth'ten İbrice limanının hemen arkasına uydu görüntülerine bakarsan, taş ocaklarını göreceksin. Civardaki toplu halde çay içilen yerlere uğrarsan, eli, kolu, bacağı eksik kimseler görebilirsin. Bir kısmı belki askerde, savaşta böyle olmuştur, ancak önemli bir kısmının da "başka bir sebeple" uzuv kaybı yaşadığını öğrenebilir ve koyu bir sohbette, ilginç ayrıntılar dinleyebilirsin. Tabii bunların her yerde anlatılması gerekmiyor. Bu işin insani bir boyutu var...Yörede, balıkçı teknelerinde veya sahilde gezenlerin bir kısmının yanlarında "bir nevi gübre" bulundurduklarını öğrendim. "Ağ" veya "Tarla" veya "Olta" Balıkçılığında "toprak gübresi" kullanılmıyorsa, bu işin arkasında "başka bir iş" olabilir, diye  şüphelenerek, iz sürmek mümkün.

4) Fotoğraftaki tekne, durumu raporlayan kişinin fotoğrafını çekip, üzerine "dinamitçi" diye yazdığı tekne ve buna benzer "iş yapan" durumdaki diğer tekneler, kişiler, araçlar, plakalar, velhasıl, aklına gelebilecek her ayrıntı üzerinde duran (az sayıda kişiden oluşan) bir gönüllü ekibimiz var. Amatör Balıkçıların sayıları arttıkça, kontrol [Sivil Toplum Kuruluşlarının kısaltması nasıl STK (Non-Governmental Organizations = NGO) ise; bu "sivil kontrol" işine gönül verenleri de SKKG = Sivil Kontrol Kuruluşları Gönüllüleri;(NGCO= Non-Governmental Organizations Control Units) olarak adlandırabiliriz, belki... :) ]  de artacaktır, diye umuyorum.

Tabii burada bizim "duyumlarımız" ile kamu makamlarına (ve burada huzurda, forumun genel bölümünde)  ilgililere duyurduklarımız arasında bazı nüanslar olabilir. Kamu makamları "rahat" çalışsınlar, biz de "rahat" takip edelim, diyerek, "her ayrıntıya" başvurularımızda yer vermeyebiliriz. 

Neticede, "haber kaynaklarımızın güvenliğini de düşünmek" kaygısı de hesaba katılmalıdır. (Bakınız, avlak dönüşü patlak lastik vakaları, vb.)

Dilerim, bir nebze de olsa, mesajım açıklayıcı olmuştur.

Sevgilerimle,

Oral.   

Sevgili Atak,

Rastgelsin.
Gürsel Avcı

Sevgili Atak,

Benim burada yapmaya çalıştığım kişilerin net olarak bilgilenmelerini sağlamak. Yoksa yapılanları ya da yapılacakların altında bir şey aramak değil.

Bazı kişilerin uzuvlarını kaybettiklerinden bahsetmişsin. Senin de dediğin gibi askerde de olabilir, başka şekillerde de olmuş olabilir. Biz başka şekilllerden olanları inceleyelim.

Eğer bunlar (avlananlar) burada dinamitle, yada gübre ile yapılan herhangi bir patlayıcı ile avlanıyorlarsa ve bu avlanmanın sonucunda sakat kalıyorlarsa ve de buna rağmen bu kişileri göre göre başkaları da avlanıyorlarsa bırak yapsınlar diyeceğim ama olmayacak. Allahın sopası yok, onları da böyle uyarıyor demekki.

İşin kanuni boyutuna gelince, illaki hepimiz yanlış gördüğümüz, duyduğumuz kısımları ilgili mercilere bildireceğiz ve gerekli işlemlerin yapılması konusunda baskı kuracağız. Bizim sivil toplum örgütleri olarak öncelikli görevimiz de zaten bu.

Bu konu ile ilgili gelen ya da gelecek cevapları buradan bizimle paylaşırsan sevinirin. Tırıvırı, zamansız avclık vs vs vs. ile ilgili nasıl uğraşıyorsak bu ve bununla ilgili sakıncalı avcılık yapanlarla da uğraşmamız şart. Burada önemli olan sen, ben değil, biz olarak hareket etmek olacaktır.

Umarım bu durumu görmek istedikleri gibi değil, olduğu gibi görürler ve gerekli işlemleri başlatırlar.

Rastgelsin.

Gürsel Avcı

Oral ATAK

• Ziyaretçi
« Yanıtla #6 : 01 Nisan 2010 - Perşembe, 12:34:12 »
Merhaba,

Bu konu başlığı açıldıktan sonra, Şubat 2010'da bir video film ile yapılan tespit üzerine ikinci bir başvuru yapmıştım. Bugün posta ile bana ulaşan yazıyı bilgilerinize sunuyorum.

Sevgilerimle,

Oral.

Çevrimdışı M.Hakan Başar

• M.Hakan BAŞAR
  • Üye
  • *
  • SADECE AMATÖRÜM
« Yanıtla #7 : 01 Nisan 2010 - Perşembe, 13:31:14 »
Yerinde ve zamanında bir müdahale ve tam delile dayalı bir ihbar..Oral abi azimliliğin vede kararlılığın adına teşekkür ediyorum..Gönül isterdiki yerinde denetim tam denetim..Verilen cezaları bir vatandaş olarak az bulsamda aynı şahısların bir daha yasak avcılık yapmayacaklarına inanmak istiyorum..
Ayrıca bu bildiririmin tüm yasak avcılara ibret olmasını diliyorum...Sevgilerimle...
Sadece Amatörüm..

Çevrimdışı Metin Karagöz

• Metin KARAGÖZ
  • Rastgele-Der Üyesi
« Yanıtla #8 : 01 Nisan 2010 - Perşembe, 13:42:29 »
İlgilenildiğinde, takip edildiğinde sonuç alınabileceğinin güzel bir örneği. Yasak avların bir kerede bitmeyeceğini biliyoruz ama azıcık da olsa caydırıcı olması, kendi çevrelerinde duyulduğunda biraz olsun tedirgin olmalarını sağlamak açısından dahi dikkate değer.

Teşekkürler.

Çevrimdışı Burak Kalaç

• Burak KALAÇ
  • Dernek Yönetim
« Yanıtla #9 : 01 Nisan 2010 - Perşembe, 15:51:10 »
Harika sonuç, tebrikler

Ayrıca  Jandarmamızın bu kadar nazik olması da takdire şayan ( "Başvurunuzun gereğinin yapıldığını bildirir, bu vesileyle yaşam boyu sağlık, mutluluk ve esenlikler diler, göstermiş olduğunuz ilgiye teşekkür ederiz " )   
Son ırmak kuruduğunda, son ağaç yok olduğunda, son balık öldüğünde; beyaz adam paranın yenmeyen birşey olduğunu anlayacak

Çevrimdışı Gürsel Avcı

• Gürsel AVCI
  • Rastgele-Der Üyesi
Güzel bir cevap, ilgi, alaka ve takip için teşekkürler.