Sevgili Gürsel, Öncelikle, ince düşüncen için teşekkür ederim.
Bu konunun bir "arka planı" var.
Özetle önemli gördüğüm noktalara şöyle işaret edeyim:
1) Bu konuyu Forumumuzun "genele açık" bölümünde açtığımı fark etmişsindir. Mümkün mertebe ilgili herkes bilgi sahibi olsun istedim.
2) Kamu makamlarını göreve davet ederken, azami dikkat göstermekte fayda var.
3) Yine, kamu makamlarını göreve davet ederken, işlem yapmalarını mümkün kılacak ayrıntılara, koordinatlara, fotoğraflara, bilgi ve verilere mümkün mertebe açık, seçik olarak yer vermekte fayda var.
4) Su Ürünleri Kanunu ile Ticari ve Amatör (Sportif) Su Ürünleri İstihsalini düzenleyen Tebliğ'lerde "dinamit" dışında, yasak avlanma yöntemleri arasında şunlar da sayılmaktadır:
"DÖRDÜNCÜ BÖLÜM
Yasaklar ve Zabıta Hükümleri
Patlayıcı ve zararlı maddeler kullanma yasağı:
Madde 19 - Bomba, torpil, dinamit, kapsül ve benzeri patlayıcı maddeler öldürücü veya uyuşturucu maddeler, sönmemiş kireç ve Tarım Orman ve Köyişleri Bakanlığının müsaadesi alınmaksızın elektrik cereyanı, elektroşok ve hava tazyiki
ile su ürünleri avlanması yasaktır.
Tespit olunacak belli bir aydınlatma gücünü geçmemek üzere elektrik cereyanı ile aydınlatma ve münhasıran denizlerde olta ile avlanan su ürünlerinin denizden çıkarılmasında elektroşok usulünün uygulanması müsaadeye bağlı değildir.
Bu maddenin uygulanmasına ait esaslar yönetmelikte gösterilir."
Sevgili Gürsel,
Burada "Dinamit" ille de "dinamit" olmak zorunda değil. Yalnız Google Earth'ten İbrice limanının hemen arkasına uydu görüntülerine bakarsan, taş ocaklarını göreceksin. Civardaki toplu halde çay içilen yerlere uğrarsan, eli, kolu, bacağı eksik kimseler görebilirsin. Bir kısmı belki askerde, savaşta böyle olmuştur, ancak önemli bir kısmının da "başka bir sebeple" uzuv kaybı yaşadığını öğrenebilir ve koyu bir sohbette, ilginç ayrıntılar dinleyebilirsin. Tabii bunların her yerde anlatılması gerekmiyor. Bu işin insani bir boyutu var...Yörede, balıkçı teknelerinde veya sahilde gezenlerin bir kısmının yanlarında "bir nevi gübre" bulundurduklarını öğrendim. "Ağ" veya "Tarla" veya "Olta" Balıkçılığında "toprak gübresi" kullanılmıyorsa, bu işin arkasında "başka bir iş" olabilir, diye şüphelenerek, iz sürmek mümkün.
4) Fotoğraftaki tekne, durumu raporlayan kişinin fotoğrafını çekip, üzerine "dinamitçi" diye yazdığı tekne ve buna benzer "iş yapan" durumdaki diğer tekneler, kişiler, araçlar, plakalar, velhasıl, aklına gelebilecek her ayrıntı üzerinde duran (az sayıda kişiden oluşan) bir gönüllü ekibimiz var. Amatör Balıkçıların sayıları arttıkça, kontrol [Sivil Toplum Kuruluşlarının kısaltması nasıl STK (Non-Governmental Organizations = NGO) ise; bu "sivil kontrol" işine gönül verenleri de SKKG = Sivil Kontrol Kuruluşları Gönüllüleri;(NGCO= Non-Governmental Organizations Control Units) olarak adlandırabiliriz, belki...
] de artacaktır, diye umuyorum.
Tabii burada bizim "duyumlarımız" ile kamu makamlarına (ve burada huzurda, forumun genel bölümünde) ilgililere duyurduklarımız arasında bazı nüanslar olabilir. Kamu makamları "rahat" çalışsınlar, biz de "rahat" takip edelim, diyerek, "her ayrıntıya" başvurularımızda yer vermeyebiliriz.
Neticede, "haber kaynaklarımızın güvenliğini de düşünmek" kaygısı de hesaba katılmalıdır. (Bakınız, avlak dönüşü patlak lastik vakaları, vb.)
Dilerim, bir nebze de olsa, mesajım açıklayıcı olmuştur.
Sevgilerimle,
Oral.
Sevgili Atak,
Gerekli açıklamalar için teşekkürler.
Ancak dikkatimi çeken bir husus daha var. Sen avukat olduğun için daha iyi bilirsin. Burada (resimlerde) ben bir gemi görüyorum ve belilrtilen koyda dolaşıyor. (Resimlerden bu anlaşılıyor). Raporu yazan kişinin görüşleri doğrultusunda ilgili makamlara yazı yazıldı (anladığım bu). Ama yazının içinde bu avı raporlayan kişi "... düşündüğüm olmadı onlar beni bekledi ben onları tabiki pes eden ben oldum tekne koyun içinde iken ben dönüşe geçmiştim..." demiş. Buradan ilgili resimdeki teknenin (anlatan arkadaşın deyimiyle) Dinamitçi olduğu anlaşılmıyor? Böyle bir durumda resim itibariyle buna benzeyen tekneler de (resimden çok seçilmiyor) dimanitçi olarak lanse edilirler mi? (ki dinamit attığı konusunda herhangi bir kayıt yok).
Benim, yapılan şikayet konusunda ve yapılanlardan yana herhangi bir sıkıntım yok. Bu yasa dışı avlanmalarla ilgili kim ne yaparsa tebrik ederim. Ama hukuki olarak ilgili resimlerin dışında, kişinin beyanatından başka, şikayetde bulunulan kurumların dikkate alacağı bir şey yok gibi görünüyor.
Bilmiyorum ben mi yanlış düşünüyorum, yoksa çok mu inceliyorum.
Rastgelsin.
Gürsel Avcı