Gönderen Konu: Birlikten kuvvet doğar.  (Okunma sayısı 24059 defa)

0 Üye ve 3 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı MELMER

• Melih MERCAN
  • Üye
  • *
Ynt: Birlikten kuvvet doğar.
« Yanıtla #15 : 24 Aralık 2009 - Perşembe, 19:04:50 »
Melih bey,

Konuya ilişkin DSİ'ye yolladığım dilekçeye aldığım cevap aşağıdadır.
K.Maraş Valiliği HES Komisyon Başkanlığından alacağımız bilgileri merakla bekliyor olacağım.

Kolaylıklar dilerim.

Tarık ERSAL

-------------------------------------------------------------------------------------------

YNT: DilekçeThursday, December 24, 2009 4:51 PM
From: "Saadettin Paksoy (dsi20)" <dsi20@dsi.gov.tr>
To: "Tar&yacute;k ERSAL" <torikcan@yahoo.com>

İlimizdeki Hidroelektrik Santrallerinin (HES) inşaatları ve işletme aşamasında çevreye etkilerini en az seviyeye indirilebilmesi için gerekli denetimlerin yapılması amacıyla HES Denetim Komisyonu kurulmuştur.

İl Çevre ve Orman Müdürlüğü koordinasyonunda, DSİ 20. Bölge Müdürlüğü ve Orman Bölge Müdürlüğü personellerinden oluşan komisyon; İl Çevre ve Orman Müdürlüğü ÇED ve Planlama Şube Müdürü Yakup KOZAK başkanlığında çalışmalarını yürütmektedir.

İlgi başvurunuzda istemiş olduğunuz bilgileri ayrıntılı olarak HES Komisyon başkanlığından elde edebilirsiniz.

Sadettin PAKSOY
DSİ 20. Bölge Müdürlüğü
Bilgi Edinme Sorumlusu

Tarih: 16 Aralık 2009 Çarşamba 22:19
Kime: Saadettin Paksoy (dsi20)
Konu: Dilekçe

Sayın yetkili,

K.Maraş Valiliğine ilettiğim ve size yönlendirildiği bilgisini aldığım dilekçem aşağıdadır.
Çevre Orman Bakanlığı 16.06.2009 tarih ve 4368-35498 sayıları yazıları ile Hidroelektrik Santrallerinin (HES) inşaatları ve işletme aşamasında çevreye etkilerini en az seviyeye indirilebilmesi için İllerde komisyon kurularak HES’lerde işletme ve işletme sonrası çalışmaların denetlemesi istenmiş, bu doğrultuda Kahramanmaraş Valiliği tarafından 03.08.2009 ve 513-57 sayılı oluru ile HES Denetim Komisyonu oluşturulmuştur.

Kahramanmaraş ilinde faaliyet gösteren Kahramanlar Avcılık Amatör Balıkçılık Yaban Hayatını Koruma Derneği'nin HES Projelerinin çevreye ve doğal yaşama verdiği zararlarına yönelik yazdığı dilekçe ve bu yazılara gelen cevapları yakından takip ediyorum.
Kahramanmaraş ilinde irili ufaklı akarsular mevcuttur. Bu akarsular üzerinde inşası planlanan 62 adet HES projesinden bir kısmının inşaat faaliyetine geçtiği izlenmektedir. Bu baraj ve regülâtörlerin inşaat aşaması ve sonrasında yöredeki doğal hayatın etkilendiğine yönelik şikâyetlerin arttığı izlenmektedir.

HES Projelerinin inşaat aşamasında çevreye verilen zararların asgari seviyede olması gerekir. Ancak, Örneğin Kahramanmaraş Göksun yolu güzergâhı Tekir çayı üzerindeki yer alan Çataloluk HES inşaatında ciddi ihlaller gözlenmektedir.
Yakın bir zamanda tamamlandığı öğrenilen ve Kahramanmaraş’ın içme suyu ihtiyacını önemli miktarda karşıladığı anlaşılan Karasu (Körsulu) İçme Suyu Projesi'nin, bu akarsuda yaşayan Su samuru (Lutra lutra) ve kırmızı benekli alabalık (Salmo trutta macrostigma) türleri başta olmak üzere sucul yaşamın önemli türleri üzerinde yok edici etkileri gözlenmektedir. Karasu (Körsulu) akarsuyunda hafriyat çalışmalarının devam etmesinden ötürü kirlenme ciddi boyutlarda artmış ve sucul yaşamın türleri yok olduğu veya yakın gelecekte yok olacak durumda oldukları öğrenilmiştir.

Sonuç olarak; Kahramanmaraş ilindeki HES Denetim Komisyonu'nun hangi tarihte kurulduğu, kuruluşundan bugüne yaptığı çalışma ve faaliyetlerin neler olduğunun, varsa denetim ve çalışma sonuç raporlarının 4982 sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanunu gereği tarafıma bildirilmesini arz ve talep ederim.

TARIK ERSAL

HES Denetim komisyonundan gelecek cevapları merakla bekliyoruz.
-------------------------------------------------
sürdürülebilir yaban hayatı için varım.

http://melihmercan.azbuz.com/index.jsp