Tarık Abi çok sağol. Senin hemen cevabı yapıştıracağını biliyordum ama yine de ortaya sordum. Ama şimdi bu benim işimi zorlaştırıyor.
Bu tarihten önce bir amatör balıkçı belgesi uygulaması yoktu yani anladığım kadarıyla. Şimdi sıkıntım:
Burada (Andalusya-Endülüs) amatör balıkçı belgesi olmaksızın avlanamazsın. Deniz için ayrı kıyı için ayrı iç su için ayrı, alabalık da tutayım diyorsan (ki bırakmamışlar ama bulacağım) ayrı. Sorun şurada:
iç su için;
Eğer 1991-1996 yılları arasında sürekli olarak 2 yıl ya da sürekli olmadan toplamda 3 yıl boyunca geçerli bir amatör balıkçı belgesine sahip olduysan, ildeki çevre müdürlüğüne gidiyorsun ve sana bir numara ve kart veriyorlar onunla bankaya gidip yıllık belgeni alıyorsun.
bu seçenek yoksa, geriye iki seçenek kalıyor:
İl çevre müdürlüğünde sınava girmek (36 sorunun 20sini yaparsan geçersin-İspanyolcan yiyorsa) ya da biryerlerde kurs görmek. Kursun sonunda öğrendiğim kadarıyla sınav yok. Katılmak ve ödemek yetiyor. ücret maks. 55 €. Tabii bu kurs da ispanyolca.
1995 yılında belge alırsak bu bildiğim kadarıyla o zamanki sirküler dönemi olan bir yıl için (1 yıl diye hatırlıyorum) geçerli. Ben ilk ne zaman almıştım hatırlamıyorum. Ama benim durumu kurtarmayabilir.
Sevgili Teoman,
Evet 9 Mayıs 1995 tarihinden önce Amatör Balıkçı Belgesi yoktu. Çünkü Amatör Su Ürünleri Avcılığı Sirküleri de yoktu.
Her ikisi de aynı tarihte 29 nolu sirkülerin Ticari ve Amatör olarak bölünmesiyle ortaya çıktı.
Yani ilk Amatör sirküler 29/2.
Bence eğer bu belge zorunlu hale gelecekse ki kim ne derse desin bunu er ya da geç yapacaklar, en azından iç sular için mutlaka bir eğitim karşılığında verilmeli.
Bildiğim kadar bir çok ülkede de bu şekilde uygulanıyor.
En azından bizim bir zamanlar hazırladığımız hangi kural neden var anlamında bir eğitim verilmeli. Kural ve yasakların sebepler anlatılmalı.
Su ürünlerinin yaşam döngüsü ile ilgili hassasiyetler ve av sırasında uyulması gereken kurallar ile harmanlarak bu eğitime eklenmeli.
Daha sonra da tabii ki belgeli amatör ile belgesiz amatörü ayıracak, avlakta belgesiz olanı engelleyecek ve her balıkçıyı denetleyecek bir denetim makenizması gerek.
Bunlar benim için hayal. Ama etmeden de olmuyor.
Kara avcılığında bu saydıklarımı kısmen de olsa yaptılar.
Yeterli mi?
Kesinlikle değil.
Tamamen maddiyat üzerine gelişen bir durum var ortada.
Eğitimin adı var.
Sınavın adı var.
Denetimin adı var.
Peki bunlar yapılıyor mu?
Evet.
Kanuna, kurala saygılı olan uyum sağlıyor.
Avlanma bedelini de, vergisini de yatırıyor ya da benim gibi kara avını bırakıyor ama kurallara saygı adına eline tüfeğini bile almıyor.
Yamyam takımı tabii ki devam ediyor.
Ancak belgesiz yakalanının da canını yakıyorlar.
Çünkü örgütlenmiş olan kara avcısı rasmi kurumlara baskı yapıyor.
Bu belgeleri aldık, ücretini verdik, siz de adam gibi denetleyeceksiniz diyor ve bunu kısmen de olsa yaptırıyor.
Bence kara avcılığındaki duruma bile yaklaşmamız için olabildiğince çok dernekleşmemiz gerekiyor.
Kara avcılarının 1800 ün üzerinde derneği var Amatör Balıçıların ise henüz 30.